Пускат младежки безплатни жп билети за Европа

Кандидатстването започва утре. Мама и тате също могат да дойдат
11 юни 2018 21:50, Екип на Dnes.bg
17
Пускат младежки безплатни жп билети за Европа
Снимка: Pixabay

Европейската комисия съобщи, че пуска 15 000 безплатни влакови билети от утре. За тях ще могат да кандидатстват европейски граждани, навършващи 18 г. през 2018-а.

Билетите са част от това програма "Открий Европа", чрез която Брюксел иска да укрепи европейската идентичност на младите си граждани.

Така те ще могат да разберат на практика какво означава свободата на движение, да видят с очите си разнообразието на Европа и да научат нещо за нейната история, обясни Еврокомисията.

Уебстраницата, на която ще става записването, е на Европейския младежки портал. Регистрацията  ще бъде пусната в 13 ч българско време утре и ще остане открита до 26 юни.

Кандидати ще трябва да отговорят на пет въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство, която тече в момента.

Тъй като 12-те милиона бюджет на програмата няма да стигнат за всички 18-годишни, които са 5,8 млн., Брюксел ще организира подбор по национални квоти. Ако бъдат направени повече заявки, кандидатите ще бъдат селектирани.

Без да уточнява размера на квотите Еврокомисията обясни, че те са определени спрямо броя на населението на съответната държава. Българите са 1,4% от всички европейци. Право за участие в първата партида имат всички, родени между 2 юли 1999 и 1 юли 2000 г.

Условието за пътуването е то да става само с влак, като някои връзки могат да бъдат направени с ферибот или рейс, да приключи в рамките на 30 дни и да не обхваща повече от 4 европейски държави. Обиколката трябва да се осъществи между 9 юли и 30 септември, уточняват от Комисията, където обещават втора партида кандидати наесен.

В маршрута трябва да бъдат включени и обекти на европейското културно наследство, за да може обиколката да има и познавателна стойност, обясни еврокомисарят за младежта Тибор Наврачич.

Пътуването може да се осъществи самостоятелно или на групи от до 5 души. Когато кандидатите се явяват като група, те трябва да си изберат водач, който кандидатства на уебсайта от името на всички участници в групата.

Билетът за пътуването ще е на средна стойност от 225 евро, но избраните участници не трябва да го резервират сами, тъй като ЕС е договорил с превозвачите специални тарифи и сам ще купува и доставя билетите на избраните.

ЕС ще разреши и на родители, приятели и роднини да придружат пътешественика-абитуриент, ако сами си покрият разходите. Придружител могат да имат само младежите със специални нужди, за които евробюджетът ще плати за кучета водачи, колички и други потребности, за да могат да се придвижват.

Самият билет обаче ще е поименен и няма да може да се предостъпва при никакви обстоятелства, предупреждават от Еврокомисията.

Избраните да открият Европа сами ще покриват всички останали разходи около пътуването с изключение на влаковия билет. Те ще плащат за храна, преспиване, застраховки, входни такси за забележителности и музеи.

За да се отблагодарят на ЕС за безплатния тур, избраните кандидати ще се задължат да постват редовно от пътешествието си в социалните мрежи, както и да разкажат за него, ако бъдат поканени от своето училище например.

Брюксел вече е отворил специална фейсбук група DescoverEU, където участниците също могат да публикуват впечатления, видеоматериали и снимки.

Вижте и научете повече:https://europa.eu/youth/discovereu_bg


17
Още от ЕС
Говорител на Жан Клод Юнкер втрещи: Да живее Пенка, кравата!
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
EK пуска 15 000 безплатни влакови билети за европейски граждани който нямат възможност да посетят Африка,Близкия и средния изток да разгледат Брюкселсия зверилник.
13
0
 
0
 
! Отговори
Блондинка преди 1 седмица
До Поправете началото
Недейте да преигравате с натъжаването. Пак в статията пише, че наесен ще има ново кандидатстване и явно и вашето детенце, родено в края на юни ще може да се кандидатира. Айде, сега, зарадвайте се отново и похвалете журналиста
12
2
 
4
 
! Отговори
Пустиняк до консерва преди 1 седмица
Консерво, Кратуно, затова ако продължава тенденцията до 2060 половината от спасяващото се население на Бг ще се е изнесло натам, докато ти мизерстваш в опустяващата кочина заедно с другите мързеливци. Иначе инициативата е хубава, но това е повече в традициите на запад. Там много младежи при завършване, вместо за абиЧюриентски събират пари за пътешествие и опознаване на света, а тук се харчат хилядарки за оповръщана накрая рокля и костюм след безпаметно пиянство под ритмите на ориенталски маанета
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То навкарахте всякакви приммати от гза на географията, само нормални хора не останаха в Европа. Голям мерак да подбиете всякакви ценности, за да създадете робско-колониално общество. Свърши се! Хората дори от западните държави емигрират някъде, където да имат малко повече свобода. Всякаква и3мет домъкнахте от Азия и Африка! Те там ги не траят, но тук решиха, че ще им свършат работа в подбиването на всичко.
Радостта на европееца да види, как ще бъде на по-ниско ниво от цветни фараони.
10
3
 
2
 
! Отговори
Поправете началото преди 1 седмица
на статията-"За тях ще могат да кандидатстват европейски граждани, навършващи 18 г. през 2018" И някъде към края вече става- "родени между 2 юли 1999 и 1 юли 2000". И към този край моята родост изчезна, заради неточното начало, понеже детето ми е родено края на юли 2000г. Хубав замисъл да ни oсведомите, но лошо изпълнение.
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е поредна глобалистка инициатива да индоктринират децата от малки и да ги смесват с други народи и раси.
8
1
 
5
 
! Отговори
Петербурски преди 1 седмица
Що не им дадат билети за БДЖ, за последно че утре може да го няма!
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако бях на 18 ок, но не съм. Иначе няма лошо, да видят какво значи реална демокрация и реален капитализъм, а не като тук червено менте.
6
6
 
16
 
! Отговори
к0нсерва преди 1 седмица
за какво - за да дъщеря ви отиде до Германия, където джихадистите да я изнасялят зверски и след това убият още по зверски ли?!

Харчете, парите на данъкоплатците на Европа и без друго краят е близо!!
5
2
 
7
 
! Отговори
Хан Тупан преди 1 седмица
Влак.Купетата пълни.няма места.Двама отварят вратите на едно купе и се оглеждат за нещо..Какво търсите?питатги.Ами носехма една змия и я изгубихме в едно от купетста май в това беше.След една минутс купето беше празно.единият легнаш на едната кушетка другият се изпружил на другата.кеф.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Безплатен обяд (билет) и зелен кон НЯМА.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*** кефа! Какъв секс ше пада по купетата, ех ...
2
3
 
2
 
! Отговори
шматка преди 1 седмица
За тези които ще идват тук раздайте и пожарогасители
И каски че инките правят диверсии.
Ще има какво да разказват

....тъкмо изгасихме пожара и ни пребиха с камъни..:)
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия построиха комунизма добре, че г-н Тръмп почна да ги строява в 2 редици.