България сред страните първенци – с най-голямо доверие в ЕС

Имиграцията остава главното предизвикателство пред Евросъюза
14 юни 2018 14:30, Елка Василева
30
България сред страните първенци – с най-голямо доверие в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Доверието в ЕС достига до 42 на сто, като нараства с един процент и е на най-високото си равнище от есента на 2010 година. Това показват данни от проучване, представени днес от Европейската комисия.

В 15 държави от ЕС мнозинството от участниците в допитването имат доверие в Общността. Доверието е най-голямо в Литва (66 на сто), Португалия и Дания (57 на сто), и в Люксембург и България (56 на сто).

От миналата есен доверието в ЕС е нараснало в 19 държави, особено в Португалия (57 на сто, повишение с шест процента) и Словения (44 на сто, повишение със същия дял), докато в шест държави намалява, особено в Белгия (47 на сто, понижение с шест процента), Унгария (44 на сто, понижение с пет процента) и Словакия (44 на сто, понижение с четири процента).

Едва 40 на сто от европейците имат положителна представа за ЕС, 37 на сто са с неутрална, а 21 на сто изразяват отрицателна нагласа. Най-голям е делът на хората с положително мнение в Ирландия (64 на сто), България и Португалия (56 на сто), и Люксембург (54 на сто).

Доверието в ЕС е по-силно от доверието в националните правителства или парламенти. Общо 42 на сто от европейците имат доверие в ЕС, докато 34 на сто имат доверие в своите национални парламенти и правителства.

Мнозинството от европейците са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС (58 на сто). Изключение правят Гърция, където въпреки увеличението на оптимизма с пет на сто, 53 процента са песимисти, а 42 на сто са оптимисти, и Великобритания (48 на сто са песимисти и 43 на сто са оптимисти).

Най-силен е оптимизмът в Ирландия (84 на сто), Португалия (71 на сто), Люксембург (71 на сто), Малта, Литва и Дания (70 на сто). Най-слаб е оптимизмът във Франция (48 на сто), Кипър и Италия (54 на сто).

Свободното движение на хора, стоки и услуги в ЕС, и мирът между държавите в ЕС, се възприемат като двете най-големи постижения на Общността съответно с 58 на сто и 54 на сто от европейците. Седемдесет на сто от попитаните се чувстват граждани на ЕС. За първи път от пролетта на 2010 г. това мнение се споделя от мнозинство във всички държави от ЕС.

Повечето европейци са на мнение, че икономическото положение е добро и те са оптимистично настроени за бъдещето. Доверието в ЕС расте, а подкрепата за икономическия и паричния съюз е на най-високото си равнище, пише в съобщението. Все повече граждани чувстват, че са се възползвали от политиките на ЕС. Делът на хората, според които мнението им има значение, е достигнал най-високото си равнище от 2004 г. насам.

Половината европейски граждани са с положително мнение за състоянието на икономиката, а 37 на сто изразяват отрицателно становище. В 25 държави от ЕС мнозинството заявява, че състоянието на европейската икономика е добро. От есента положителните мнения са се увеличили в 21 държави.

За първи път от пролетта на 2007 г. положителните мнения за състоянието на националната икономика (49 на сто) са повече от отрицателните мнения (47 на сто). От миналата есен положителната представа за състоянието на националната икономика се е увеличила в 18 държави, сред които начело е Португалия (43 на сто, повишение с 10 на сто), Ирландия (79 на сто, повишение със седем процента), Финландия (77 на сто, повишение с шест на сто) и Литва (38 на сто, повишение с шест процента). В Холандия и Люксембург 93 на сто от попитаните намират състоянието на националната икономика за добро, докато в Гърция само два процента изразяват подобно мнение.

Имиграцията остава главното предизвикателство, пред което ЕС е изправен (38 на сто). Тероризмът е на второ място с 29 на сто (понижение от девет процента), като все изпреварва икономическото състояние (18 на сто), състоянието на бюджета (17 на сто) и безработицата (14 на сто).

На национално равнище основните опасения остават безработицата (25 на сто), здравеопазването и социалната сигурност (23 на сто) и имиграцията (21 на сто). Здравеопазването и социалната сигурност заемат второ по важност място за първи път от пролетта на 2007 година.

В сравнение с 2014 г. повече граждани са на мнение, че са се възползвали от действията на ЕС, например липсата на гранични проверки или ограничените проверки по границите, когато пътуват в чужбина (53 на сто), по-евтините телефонни разговори в друга държава от ЕС (48 на сто, повишение от 14 процента), повишаването на правата на потребителите при покупката на стоки или услуги в друга държава от ЕС (37 на сто, повишение с 13 процента), или подобряването на правата на пътуващите със самолет (34 на сто, повишение от 12 на сто).

В полза на свободното движение се произнасят 82 на сто, а за обща политика в областта на отбраната и сигурността - 75 на сто. Общо 71 на сто подкрепят търговската политика на ЕС. 

/БТА/


30
Още по темата: довериеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 8 месеца
До бг 25 Ти па що чакаш някой да ти повиши покупателната способност с една стотинка?Мързи ли те , или не можеш?
26
1
 
2
 
! Отговори
дядо Соци преди 8 месеца
Лелее, дано русофилите не прочетат това, оти си мислят че всички са за Евразия и БСП ще вземе някога властта.Така де.Мъка , мъка ....
25
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 месеца
Най-голямото доверие не ми увеличава покупателната способност с една стотинка даже. Файда йок, полза никаква.
24
1
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 8 месеца
Я напиши "непобедимата американска армия" какви битки е спечелила, please.
23
1
 
5
 
! Отговори
мнение преди 8 месеца
Доверени слуги. А слугите си мислят, че са председатели на ЕС. От слугата председател не става, ГЕРБ вече го разбра, но се прави на неразбиращ.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вярваме във Великия Европейски съюз. Дружбата в Европейският съюз е като слънцето и въздуха. Вярваме в непобедимата американска армия.
21
2
 
3
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 8 месеца
Да и затова сме все сас свалени потури
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ТО ЗА ГЕИРБЕРИТЕ ВСЕКИ ДЕН Е ПЪРВИ АПРИЛ
19
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
на мен ми се обаждаха по телефона от една агенция питаха ме за еврото аз казах че сьм против влизането на бьлгария в еврозоната защото имам наблюдения как реагират
и сега старите западногерманци сьхраняват си марките в буркани
18
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
бьлгария влезе в ес и нато без референдум сега се готви за еврото вьпреки че
бьлгарите не са сьгласни против всякакви сьюзи сьм искам свобода на хората и
тьрговията умираме от тези членства
17
6
 
15
 
! Отговори
хм преди 8 месеца
Пропаганда
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който изхранва цялата си рода с "усвояване" на еврофондове има доверие. Който плаща сметката, няма доверие.
15
5
 
19
 
! Отговори
Баи х.и преди 8 месеца
Айде пак реклама....това ми звучи като българска реклама на кренвирши която звучи така-,,кренвирши от 100% месо,,....или сирене от 100% мляко.....хахахахаха...Айде ГЕРБерчета радвайте се,скачайте от терасите...
14
5
 
20
 
! Отговори
Бай Х преди 8 месеца
Поредната пропаганда на правителството
13
4
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 8 месеца
Тези проценти са отражение това колко са про западни управляващите в съответните държави, колко критикуват ЕС, колко си правят каквото си искат.
Е ние по тези показатели сме сравнително първи, но ако реално запитат народа за ЕС, не съм сигурен, че ще стигнат дори 30 %......
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мен не са ме питли. Аз нямам доверие.
11
8
 
14
 
! Отговори
Гей Ага от Банкя преди 8 месеца
Фейк нюз съобщава...
10
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лъжи, лъжи, лъжи.... Герб са послушните, защото имат лична финансова изгода...
Хората гладуват, мизеруват, боледуват и не могат да свързват двамата края именно заради управлението на Герб?
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде стига с тия платени статии бе хора
8
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние сме най послушните, но за сметка на това сме най бедната държава, с най ниските доходи, на последно място в ЕС във всички отрасли.Всичко това ни го гарантира ГЕРБ.