Викат Борисов в Брюксел за миграцията

Юнкер свиква извънредна среща в неделя, само 8 страни поканени
20 юни 2018 18:46, Екип на Dnes.bg
57
Викат Борисов в Брюксел за миграцията
Снимка: Reuters

Премиерът Бойко Борисов е сред осмината европейски лидери, приканени на извънредна сбирка в Брюксел в неделя за миграцията от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Срещата, в която ще участват още Германия, Франция, Гърция, Италия, Испания, Малта и Австрия бе обявена само часове, след като Юнкер се върна от разговорите между Ангела Меркел и Еманюел Макрон край Берлин.

"Свиквам неформална работна среща по въпроси на миграцията и убежището с група държавни и правителствени глави, които са заинтересовани да се намери решение преди предстоящата среща на върха", лаконично обяви Юнкер.

В същото време шефът на Съвета Доналд Туск обикаля европейските столици със същата мисия, включително някои страни, чиито лидери ще обядват с Юнкер в неделя. Неговата цел е да подготви редовната среща на европейските лидери в Брюксел идната седмица, която се очаква също да е основно посветена на миграцията.
Според Юнкер "ще бъде полезно да се разменят идеи преди голямата среща". Той подчерта, че "не става въпрос да се диктуват решения" на тези, които няма да бъдат в неделя, но че имало нужда от подготовка.

Не е ясно и как е направен подборът на страните, чийто лидери ще се видят с Юнкер. Освен Париж и Берлин, останалите са гранични държави, както и сегашният и следващият председател на Съвета - България и Австрия. Юнкер обясни, че осемте са "непосредствено заинтересовани" от намирането на решение.

Той добави, че не е радостен, че не всички ще бъдат на неделната сбирка, "но след като не всички желаят да дойдат, все някой трябва да го направи".

В същото време Юнкер призна, че е получил телефонни обаждания от лидери, които не са получили покани за неделя, за да питат защо са пропуснати. Белгийският премиер Шарл Мишел звъннал на Юнкер с искане да присъства, което било удоволетворено: "всички, които искат, могат да дойдат". По подобен начин с покана се уредил и холандският премиер Марк Рюте.

Не е ясно дали ще присъства и Доналд Туск, който ще ръководи срещата на върха на 28-те на 27 и 28 юни.

"Свиквам неформална работна среща по въпроси на миграцията и убежището с група държавни и правителствени глави, които са заинтересовани да се намери решение преди предстоящата среща на върха", лаконично обяви Юнкер.

Внезапната сбирка идва, след като германският канцлер от дни е подложена на натиск от коалиционния си партньор да започне връщане на незаконни имигранти в граничните държави, от където са тръгнали за Германия и където първо са ги регистрирали като търсещи убежище. Проблемът предизвиква напрежение в ЕС и особено в Италия, тъй като най-много мигранти в момента влизат в Европа през централното Средиземноморие и биват регистрирани в Италия.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна поема председателството на ЕС на 1 юли коментира, че "би трябвало да сме подготвени за факта, че контролът по националните граници ще бъде затегнат из цяла Европа и като начало в Германия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и така с наведена глава вървим към светли бъднини вървим!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата пак ша са надупи-и пак ша погалят по плешивата глава.щом е да лапне некое евро в повече и внука си ша продавам.ся и за Африка шандавамебпари -щот тука е рай небесен-сичко ни е наред нека стачки нека пенсионери нека болни от рак !!!! Иначе за арабските има
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Проблемът предизвиква напрежение в ЕС и особено в Италия, тъй като най-много мигранти в момента влизат в Европа през централното Средиземноморие и биват регистрирани в Италия."Проблемът е решим точно за 7 дни, включително с пътя до Африка.
46
0
 
6
 
! Отговори
Недоумение преди 5 години
Те си ги поканиха, пък сега на нас ги връщат. Все едно да си поканя гости и да убеждавам съседа си да ги приеме!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако Борисов се съгласи да приеме *** у нас,на следващите избори ГЕРБ ще има съдбата на НДСВ.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го извикат за затвора в брюксел не за бежанците.
43
1
 
5
 
! Отговори
tsccccc преди 5 години
продължаваникъде по света, заслужавате си + пост#208, което раздава къщите ви на бежанците+ др. постановление което дава работа с предимство на тях пред българите, всички гласувани от герберастките слуги. А меркел го прави само от лични чувства да оцелее жената и да си стои на поста, със зъби и нокти драпа кат наш Боко да е на власт, падне ли знае какво я чака кат наш Боко. Тя ще се спаси, ама да му мисли нашия ако приеме.
42
1
 
14
 
! Отговори
tsccccc преди 5 години
Всички извикани по "спешност" са южната граница на ЕС и Меркел с дружката си макрон ги викат да ги информира че ще им върне всички бежанци регистрирани в тези държави,съгласно Дъблин споразумение,което касае именно БГ но да сте чули Борисов да си е мръднал пръста да е отворил уста за това гнусно споразумение което ни прави гето? Не сте, правилно, и няма и да чуете ни стон, ни звук от тази продажна твар която още по-простото племе държи на власт вече 10г, така че хак ви е, и от другите места ще ви ги върнат, щото няма на света племе което да държи такива предатели на власт, никъде по света, зас
41
1
 
13
 
! Отговори
Айде пак! преди 5 години
Тиквата пак я викат да.я тупат по гърба, да я галят по главата и да я прецакват!
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да те викат в Брюксел. Ми това е музика за Боковите уши. Нема да спи от нетърпение да фръкне натам. А пък там като почнат едни целувки и милувки, чак драго да ти стане. А пък като изкозирува и ги вземе всичките бежанци, Меркел ще се просълзи.Изобщо едно пътуване, изпълнено с положителни емоции.
39
1
 
29
 
! Отговори
Орбан е Велик преди 5 години
А честито - Унгария промениха конституцията си и вече по конституция не може да се приемат бежанци и мигранти в държавата им! Това означава, че Бо ще се наведе много ниско и в малка българия ще я залеят с джихадисти. Ако офциъте не реагират с масови и безкомпромисни протести, до 10 години ставаме Халифат! Националните предатели - вън!
38
2
 
26
 
! Отговори
Анал и тик преди 5 години
На времето Бай Тодор, като откриваше едно училище харата му каваха ....Ами то деца няма....И деца ще ви направим .... ха ха ха.........Сега неговият ученик ще ни ги внесе готови барабар с цялата им рода , че да се въдят на воля.Нали всичко внасяме вече .........Производството загина геройски ....даже паметник не му направиха.Така е ..... да надминеш учителя си..Да ама не Поне да е разбрал нещо ами то....Само му разтривал ушите..Язък за народа....
37
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата отива на инструктаж! Тази среща ще я пишат в учебниците по история като черна дата за България!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за авторското право ли го викат всеки ден затегнали контрола щоли
35
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко храбро и самоотвержено ще се съгласи с каквото му кажат.
34
1
 
31
 
! Отговори
Натиск преди 5 години
Е, сега ББ няма вече да може да разправя, че у нас няма миграционен натиск, щото в Брюксел така ще го натиснат, че ще му се отще да гледа световното
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все гранични държави - шестте южни държави са тези през които идват мигранти от Азия и Африка. А Франция и Германия са държави към които идват мигранти от северния полюс. Предполагам, че германците и французите ще настояват мигрантите да искат убежище там, където за първи път са пресекли границите на ЕС. Те ще се наемат с тежката задача да дадат убежище на всички дето идват от север.
32
1
 
28
 
! Отговори
Анал и тик преди 5 години
"Срещата, в която ще участват още Германия, Франция, Гърция, Италия, Испания, Малта и Австрия бе обявена само часове, след като Юнкер се върна от разговорите между Ангела Меркел и Еманюел Макрон край Берлин. ".Това означава ,че (вижте как е подреден списъка) - Германия и после Франция ще разселват мигранти във Гърция, Италия, Испания, Малта и Австрия и у нас.Ако я нямаше Австрия щях да помисля ,че се събират външнограничните държави.Да ама не. Да поканят Орбан на срещата.Да ама не.
31
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Баце на кpeтeнитe кyхите кратни!!В Брюксел си кажи тежката дума и защити българският интерес! Ти най-добре знаеш кое е най-добро за България!Бати Бойко е мъдър войник, има пушка с много остър щик!
30
1
 
36
 
! Отговори
15 хлд преди 5 години
Познайте защо го викат от 3 пъти.До края на годината да приемем към 15 хил мигранти, а то Беюксел ще ни подхвърлят някой лев. Смях.Този нали само кима, нищо няма да направи. Това да не е Унгария, това да не е Полша да кажат НЕ. В БГ политиците овце са свели главица и кимат удобрително.