ЕС иска пари, дава мигранти на Борисов

Вишеградци обявиха бойкот на сбирката при Юнкер в неделя
Обновена: 21 юни 2018 21:50 | 21 юни 2018 21:50, Екип на Dnes.bg
58
ЕС иска пари, дава мигранти на Борисов
Снимка: Reuters

Европейските държави трябва да увеличат репатрирането на мигранти, без право на престой и да дадат допълнителни пари за Африка. Това заяви днес комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос преди насрочената за след седмица среща на върха на ЕС в Брюксел.

Още по темата
"Ние се нуждаем от общи европейски решения, не от индивидуални действия, защото освен, че те не работят, могат и да навредят на вече направеното през последните 6 г", каза Аврамопулос.

Според Европейската комисия страните членки трябва да се обединят около 5 решения, когато се видят след седмица в Брюксел: да се разберат за реформата на Дъблинската система за убежището, да връщат в страните им мигрантите с отказан престой, да дадат още 500 млн евро във фонда за Африка, да одобрят допълнителните 3 млрд за бежанците в Турция и да подсилят охраната по външните граници.

Аврамопулос съобщи, че въпреки спадането на броя на пристигащите чужденци, това не се усеща, защото под 40% от тези с издадени заповеди за репатриране, действително биват връщани по домовете им. През последната година броят на ефективните връщания е намалял с още 10 на сто.

Еврокомисията настоява и за още пари за фонда за Африка, от където се финансират мерки за прибирането на мигрантите, намиращи се в Либия и други програми, разубеждаващи хората да тръгват за Европа. На първо време 28-те трябва да съберат половин милиард евро, за да закърпят дупката от €1,5 млрд, която се е отворила във фонда. Аврамопулос каза, че "с финансови гимнастики" ЕС ще добави €145 млн от общия бюджет, но други €500 млн трябва да се съберат от еврочленките.

Комисията настоява и за спешно одобрение на допълнителните 3 млрд евро за сирийските бежанци в Турция. Решението се блокира от Италия, която настоява първо да се направи анализ каква част от парите наистина помага на 4-те милиона сирийци в Турция.

Аврамопулос обяви планове за назначаване на 10 000 граничари до 2020 г в Европейската служба за гранична и брегова охрана, за да пазят външните граници на ЕС. Офисът за бежанците пък ще бъде превърнат в европейска агенция, а служителите му ще имат право да пресяват още на границата мигрантите, нуждаещи се от закрила от икономическите пришълци и да връщат вторите още от браздата, без да ги допускат да влизат в Съюза.

Междувременно, хаосът около насрочената за неделя извънредна мини среща на върха в Брюксел расте. Вчера шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призва лидерите на 8 държави, сред които и България, да се съберат на разговор при него за миграцията. Останалите поканени са Германия, Франция, Италия, Испания, Малта, Гърция и Австрия.

След като премиерите на Белгия и Холандия се обадиха да поискат Юнкер да включи и тях в събирането, днес Чехия, Полша, Унгария и Словакия обявиха, че те няма да дойдат, макар и да не бяха поканени.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който председателства в момента Вишеградската четворка, заяви, че членовете й категорично се противопоставят на преразпределянето на мигранти. "Разбираме, че някои държави имат вътрешнополитически проблеми, но това не бива да води до пан-европейска паника", каза Орбан.

Германският канцлер Ангела Меркел е атакувана от коалиционния си партньор незабавно да върне в страните по първа регистрация, мигрантите, които нямат право на престой и закрила в Германия. Това би засегнало най-вече граничните държави, през които те са влезли. Именно те са и поканените на срещата при Юнкер в неделя. Свикването на събирането бе направено веднага, след като Юнкер се върна от разговори с Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Орбан добави, че решения в ЕС могат да се вземат само от Съвета, а Еврокомисията е да предлага ново законодателство, но не и да предрешава нещата.

Говорител на Юнкер поясни, че срещата ще завърши с декларация и без да взема решения. Според него целта на неделното събиране е да се подготви срещата на върха на ЕС идната седмица.

Най-вероятно обаче шефът на Съвета Доналд Туск, който ще я ръководи, няма да дойде на събирането при Юнкер. Подборът на страните, които ще участват е направен сред държавите, които по думите на говорителя са “заинтересовани за намиране на решение за миграцията”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
40
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Е космополит. След като оправи западните Балкани, ще приеме стотина милиона бежанци и така ще оправи и останалия свят. Е, българите няма да ги има, но на кой му пука, той си има къща в ю ес ей.
27
0
 
23
 
! Отговори
Кокона преди 5 години
Към ПРОФЕСОРПрофесореее,пийте си редовно хапчетата. Май и вие сте от тези дето трябва да се асимилират.
26
5
 
41
 
! Отговори
Внимавайте преди 5 години
Глупавата тиква ще ни вкара в голяма беля с тия мигранти. Глупостта му е пословична и от ЕС го работят както си искат!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
29, айде *** да скочиш от десетия етаж! После азбуките няма да имат значение за тебе! Аааа, щях да забравя, вземи и майка си и баща си, че са отгледали подобен чepвей!
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради този недодялан екземпляр се разочаровах от църквата, от Папата, от ЕС и НАТО! Остава и Те да разберат колко е вреден не само за нас, но и за тях!
23
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки път си мислим, че поредната издънка е най-голямата, но се оказва, че глупостта и падението нямат дъно!
22
6
 
49
 
! Отговори
И всичко това преди 5 години
Заради шубаните американци, дето разринаха арабския свят. Проклети алчни изчадия, да се удавите в петрол дано.
21
1
 
72
 
! Отговори
Философ преди 5 години
До Анонимен 11Не си прав за еврочленството. Ето, унгарците и поляците също са еврочленове, ама не приемат мигранти. Въпросът явно не е в членството
20
1
 
55
 
! Отговори
Кандидат за професор преди 5 години
До ПрофесорВъпросът е за колко време ще се асимилират, защото арабите във Франция май асимилират галите, а не обратното
19
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е извън контрол вече ?! Трябва да се вземат спешни !въоръжени! мерки против режима му !
18
25
 
3
 
! Отговори
Баснописец преди 5 години
Е как хем не са поканени, хем няма да дойдат вишеградци. Нещо да не е гроздето кисело или как
17
77
 
5
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Трябва да бъдем солидарни със съюза. Като член на ЕС сме длъжни да поемем част от товара. Ако приемем 1 милион бежанци страната ще дръпне много напред. Освен това демографския проблем ще изчезне. Няма да има нужда и да се вкарват чужди работници по Черноморието. Приемаме един милион, даваме им гражданство и след време те ще се асимилират.
16
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До БорисовГлупости, вече 10 години управлението на криминалната групиворка ГЕРб е сърповодени от ежедневни скандали, резили и изцепки комбинирани със стандартните за режима на Мутрата убииства, жестоки инциденти, продъдена корупция, протести, мизерия и т.н. Някой нещо да е казал/протестирал ? Българинът е с робска психика и единствените периоди, когато тук се е променяло статуквото е, когато се е намесвала външна сила, сиреч война.
15
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо трябва все да разчитаме на Орбан и Вишеградската четворка да бият контра на подобни опити? Има ли друга толкова "лека" държава, с толкова плоски политици?
14
2
 
41
 
! Отговори
До Борисов преди 5 години
А си почнал да ги прибираш, а сме те свалили, да знаеш
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буда ако посмее да се наведе, ще го накажем да излежава присъдата при тях, заедно с Цецо и външната мисирка!
12
2
 
48
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Нито са наши граждани -нито са наш проблем ..Затваряме границата и незаконните обратно да си ги обезглавяват в сирия ..Който няма самоличност имаме бездънна пещера -хоп в нея ,няма кой да го търси..
11
2
 
29
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Купи си за 2 лева стикери с български букви за клавиатурата и/или си добави българска клавиатура на телефона и престани с тая шльокавица. Постове като твоя въобще не ги чета. Къв си българин като не пишеш на български...
10
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - "Вън всички ислямисти от България!!"Много повече полза ще се усети от: Вън всички комунисти от България!!
9
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да не би да е очаквал нещо друго? Честито Евро-членство! Честито Евро-прецедателство!