ЕС иска пари, дава мигранти на Борисов

Вишеградци обявиха бойкот на сбирката при Юнкер в неделя
Обновена: 21 юни 2018 21:50 | 21 юни 2018 21:50, Екип на Dnes.bg
58
ЕС иска пари, дава мигранти на Борисов
Снимка: Reuters

Европейските държави трябва да увеличат репатрирането на мигранти, без право на престой и да дадат допълнителни пари за Африка. Това заяви днес комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос преди насрочената за след седмица среща на върха на ЕС в Брюксел.

Още по темата
"Ние се нуждаем от общи европейски решения, не от индивидуални действия, защото освен, че те не работят, могат и да навредят на вече направеното през последните 6 г", каза Аврамопулос.

Според Европейската комисия страните членки трябва да се обединят около 5 решения, когато се видят след седмица в Брюксел: да се разберат за реформата на Дъблинската система за убежището, да връщат в страните им мигрантите с отказан престой, да дадат още 500 млн евро във фонда за Африка, да одобрят допълнителните 3 млрд за бежанците в Турция и да подсилят охраната по външните граници.

Аврамопулос съобщи, че въпреки спадането на броя на пристигащите чужденци, това не се усеща, защото под 40% от тези с издадени заповеди за репатриране, действително биват връщани по домовете им. През последната година броят на ефективните връщания е намалял с още 10 на сто.

Еврокомисията настоява и за още пари за фонда за Африка, от където се финансират мерки за прибирането на мигрантите, намиращи се в Либия и други програми, разубеждаващи хората да тръгват за Европа. На първо време 28-те трябва да съберат половин милиард евро, за да закърпят дупката от €1,5 млрд, която се е отворила във фонда. Аврамопулос каза, че "с финансови гимнастики" ЕС ще добави €145 млн от общия бюджет, но други €500 млн трябва да се съберат от еврочленките.

Комисията настоява и за спешно одобрение на допълнителните 3 млрд евро за сирийските бежанци в Турция. Решението се блокира от Италия, която настоява първо да се направи анализ каква част от парите наистина помага на 4-те милиона сирийци в Турция.

Аврамопулос обяви планове за назначаване на 10 000 граничари до 2020 г в Европейската служба за гранична и брегова охрана, за да пазят външните граници на ЕС. Офисът за бежанците пък ще бъде превърнат в европейска агенция, а служителите му ще имат право да пресяват още на границата мигрантите, нуждаещи се от закрила от икономическите пришълци и да връщат вторите още от браздата, без да ги допускат да влизат в Съюза.

Междувременно, хаосът около насрочената за неделя извънредна мини среща на върха в Брюксел расте. Вчера шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призва лидерите на 8 държави, сред които и България, да се съберат на разговор при него за миграцията. Останалите поканени са Германия, Франция, Италия, Испания, Малта, Гърция и Австрия.

След като премиерите на Белгия и Холандия се обадиха да поискат Юнкер да включи и тях в събирането, днес Чехия, Полша, Унгария и Словакия обявиха, че те няма да дойдат, макар и да не бяха поканени.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който председателства в момента Вишеградската четворка, заяви, че членовете й категорично се противопоставят на преразпределянето на мигранти. "Разбираме, че някои държави имат вътрешнополитически проблеми, но това не бива да води до пан-европейска паника", каза Орбан.

Германският канцлер Ангела Меркел е атакувана от коалиционния си партньор незабавно да върне в страните по първа регистрация, мигрантите, които нямат право на престой и закрила в Германия. Това би засегнало най-вече граничните държави, през които те са влезли. Именно те са и поканените на срещата при Юнкер в неделя. Свикването на събирането бе направено веднага, след като Юнкер се върна от разговори с Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Орбан добави, че решения в ЕС могат да се вземат само от Съвета, а Еврокомисията е да предлага ново законодателство, но не и да предрешава нещата.

Говорител на Юнкер поясни, че срещата ще завърши с декларация и без да взема решения. Според него целта на неделното събиране е да се подготви срещата на върха на ЕС идната седмица.

Най-вероятно обаче шефът на Съвета Доналд Туск, който ще я ръководи, няма да дойде на събирането при Юнкер. Подборът на страните, които ще участват е направен сред държавите, които по думите на говорителя са “заинтересовани за намиране на решение за миграцията”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да видим,дали в тиквата са останале мъде,или е покрита с памперс!!Вън всички ислямисти от България!!
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 1700 лв на месец взимам и аз един в къщи. Много ще му хареса.
6
7
 
30
 
! Отговори
Менчо преди 5 години
ЕС ще даде много много пари на българия ,много пари,за да приеме балгариа бежанци, ЕСще даде много много пари за да изгради балгария много бвжански постройки,за бежанците в башгария ЕС знае ,че българия ще открадне по големата част от парите за бежанците ама за ЕС е по важно бежанците да ги набута да живеят в балгариа
5
2
 
50
 
! Отговори
Край преди 5 години
Жалката бабурка Меркел разсипа ЕС. Избирателната система на Германия е направена от окупиралите я съюзници и е така конструирана че никога да нямат ЛИДЕР. Ще си кютат с разни меркели. Дето били много кадърни а всъщност са бюрократи.
4
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние се нуждаем от общи европейски решения, не от индивидуални действия"Да ама кога ги канехте, действахте индивидуално. Гнусни лицемери!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Гади ми се от тези празнодумци, вменяващи някаква вина.
3
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ги прибере в Банкя и лично със свои средства да си ги издържа...Тук е България и не искаме ислям и джамии, не искаме бежанци, не искаме Бойковите господари - Ердоган, Меркел, Мей, Юнкер и т.н.
2
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ ВЗЕМЕ БЕЖАНЦИТЕ, ТОЙ Е ВЕРЕН СЛУГА.
1
0
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ако приеме бежанците ще му коства кабинета.