Сестрите Мюлер в неизвестност! Но с нова фирма!

Тереза и Силвия пращали българки в чужбина за жълти стотинки
21 юни 2018 22:25, Екип на Dnes.bg
12
Сестрите Мюлер в неизвестност! Но с нова фирма!
Снимка: Pixabay

В края на миналия месец се разшумя около сестрите Силвия и Тереза Мюлер от Велико Търново, живяли на гърба на чуждия труд. Те имали фирми у нас и в чужбина - Белгия и Холандия, чрез които изпращали българки като социални помощнички на възрастни хора. Болните плащали по 2500 евро, а заплатата на нашите работници била от 350 до 700 евро.

Според разследване на "24 часа" десетина българки, ощетени от Тереза и Силвия Мюлер, подготвят колективен иск срещу тях. Тъжителките обаче са помолили за анонимност, тъй като се страхуват сестрите и обкръжението им. Други измамени, вече са успяли да осъдят търновките за неизплатени възнаграждения.

"Ще ти отвлека детето", "Ще те закарам на червените фенери да работиш за мен", тези неща ми каза мъж на български, като до него се чуваше жена, която също му говореше. За заплахите съм пуснала жалба в полицията", разказва пред изданието пострадала от "услугите" на двете Мюлер.

Тя получавала късно вечерта обаждания от белгийски телефон през 2016 година, след като си потърсила правата за 20 дни платен отпуск. За заплахите е подала сигнал до полицията.

В редакцията на изданието се пазят имената на жертвите, както и записи на разговорите с тях. Колегите уточняват, че когато се обадили на двата мобилни телефонни номера, посочени към имената на Силвия и Тереза М., които са на сайта http://careforyou.bg, на първия се включил телефонен секретар, а на втория - отговорила жена, която не се представила, но настоятелно попитала кой търси Силвия и Тереза.

Жената внимателно записала имената на журналиста, който се обадил, както и молбата му да говори със Силвия и Тереза. Тя обещала да им предаде, но категорично отказала да даде каквато и да е информация - включително дали са в страната, дали това е изобщо фирма CareForYou или "Грижа за теб" ЕООД.

Имената и на двете търсени сестри присъстват на сайта careforyou.bg, където се предлагат услугите за социални асистенти. Изданието подчертава, че е готово да публикува позицията им, веднага щом решат да я предоставят.

Международно разследване на журналисти от Белгия, Холандия и "24 часа" в България разкри мащабна схема, чрез която години наред е ограбван трудът на наши сънароднички в чужбина. Изплащани са им смешни суми на фона на договорите, които са подписвали с фирми на сестрите Силвия и Тереза Мюлер от Велико Търново.

Вчера авторитетното европейско издание euobserver.com публикува разследването на белгийските журналисти Рубен Бругнера и Майкъл Мериган.
Преди това - на 30 май, разследването бе публикувано в белгийското списание Knack. Резултатът е светкавичен, след като депутати повдигат въпроса пред социалния министър: скандал и дебат по темата в белгийския парламент.

В същия ден вечерта бе излъчен документален филм по разследването в предаването Telefacts на белгийската телевизия VTM (филмът може да се гледа след безплатна регистрация в сайта на телевизията).

На 13 юни разследване по темата беше публикувано и в авторитетното холандско списание Groene Amsterdammer от журналистките Анук Хофкенс и Ясмин Пост. Два дни по-късно, слуд публикация на българското издание, следва реакция по темата от българското социално министерство, което е принципал на инспекцията по труда. От прессъобщението стана ясно, че в периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда в България е проверявала 24 пъти 7 свързани фирми на сестрите Мюлер.

"Констатирани са нарушения, свързани с нерегламентираното командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, като заплащане на възнаграждения под минималното за приемащата държава, нерегламентирани удръжки, незаплащане с увеличение на положен труд на официални празници, работен ден, по-дълъг от законоустановения за Белгия, хората са изпращани без предварително да бъдат информирани за минималните условия на труд и др.

За всяко установено нарушение са предприемани принудителни административни мерки, а за някои е търсена и административнонаказателна отговорност, съобщават от инспекцията. - Веднага след публикациите в белгийската преса от края на май, според които през различни български фирми, управлявани от едни и същи лица, в Белгия се командироват в разрез със закона работници за осигуряване на грижа на възрастни хора в домовете им, е започнала нова проверка в споменатите дружества. Към момента проверката продължава. По инициатива на Инспекцията по труда проверката се извършва съвместно с НАП."

Международното разследване е установило множество свидетелства на пострадали, от които става ясно, че години наред са извършвани не само административни нарушения, но и насилие, заплахи за живота и здравето на жертвите, както и заплахи да бъдат отвлечени децата им. Ред е на МВР и прокуратурата да реагират по казуса. До момента тези институции запазват мълчание по темата.

Междувременно на 13 юни, преди малко повече от седмица, Силвия Мюлер е регистрирала нова фирма в град Златарица, област Велико Търново – "Томмакс" ЕООД. Предметът и на дейност започва с "посредническа дейност по наемане на персонал", показват данни от Търговския регистър чрез Ciela. Това означава, че е много вероятно схемата около основната фирма Care4You, създадена от сестрите Силвия и Тереза, да продължи практиките си.

И още нещо: на 14 ноември 2016 г. в Белгия Тереза М., управителка на "Care4You", е осъдена на 15 месеца лишаване от свобода. Подсъдимата дори не се е явила в съда по време на процеса. Тереза е трябвало и да плати глоба от близо 5 милиона евро. Това става ясно от съдебните регистри. До момента и двете наказания не са изпълнени и Тереза е на свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пояснение на тези, които се правят, че не са разбрали смисъла. Никой не се интересува колко печели бизнеса, а проблема е в това, че фирмите на сестрите не са спазвали законодателството за заплащане на минимална работна заплата на приемащата държава, както е по закон, както и не е спазено работното време 40 часа/седмично, а са работили 24/7. И това ако не е експлоатация, добре е, че белгийските служби са повдигнали въпроса, иначе щеше за пореден път да се потули историята у нас.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работете още за без пари, посткомунистически роби! Добре, че уважаващите труда си българи заминаха за чужбина и тук ще останат само "братята", а те не са толкова заблудени, като шматките, работещи за 300-500 евро по 12 часа на ден, че и събота и неделя (да се харесат на "шева").
9
1
 
21
 
! Отговори
Дам преди 5 години
"Главна инспекция по труда в България е проверявала 24 пъти 7 свързани фирми на сестрите Мюлер." И нищо...Толкова се прави тук от нашите мърди и ако не се бяха намесили и чуждестранните медии, дали щеше се случи нещо? - Не, тук така се работи, най-жалките и смешни администрации са тук...Да ви е честито - мълчете си още!
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как са ги измамили? Разбрали са се за някаква сума и са я плащали. Какво значение има колко са печелели?! Като искаш 2500 евро на месец, отиваш в чужбина и си търсиш работа сам...
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЪПРОСЗа да получиш 1000 лева трябва да изработваш минимун 4000. 1000 за теб, 2000 за режийни и заплати за, администрацията, 800 за данъци и осигуровки и 700 за шефа! Така работят нормалните фирми!
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този мъж който обижда и заплашва се казва Николай Петров От Варна не официален съпруг на Силвия Мюлер Който се интересува може да отиде в Село миндя и да си потърси парите имат 3 огромни луксозни къщи + доста автомобили бусове и индустриална техника В село капиново също имат голяма къща с басейн и каменни дувари няма как да се обърка а и ако това не ви устроива имат още над 40имота в област Велико Търново Изобщо не е трудно да намериш и да се срещнеш с някой от тримата хубавци
5
3
 
38
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Мислите ли в България Условията са Други ?Ще ви дам Пример - Заплата 1000 лева , Продукта който правите е 1532 лева .В България има една Мафиотска Организация _ КРИБ - Конфедерация на Работодателите в България - те диктуват Заплатите и Осигуровките - Това е Частна Фирма .
4
0
 
32
 
! Отговори
Sergo преди 5 години
Има си хас да са осъдени в България.
3
1
 
35
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 2: Ако на някой от социланото министерство му остане време преди поредната командировка в чужбина може и да ги порицаят.
2
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези заслужават най-строгата мярка в България, задържане за 72часа!!!
1
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в чужбина. Бягам далече от всякакви българи като от чума. Понеже знам много такива гадни истории