16 държави мислят: Как да помогнат на Германия?

Премиери на европейски държави сами пожелаха да присъстват
Обновена: 24 юни 2018 11:48 | 24 юни 2018 11:04, Екип на Dnes.bg
63
16 държави мислят: Как да помогнат на Германия?
Снимкa: Reuters, архив

16 станаха държавите, чийто лидери се събират днес в Брюксел по покана на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъждат как да помогнат на Германия да се справи с миграцията.

Бройката се увеличи двойно спрямо първоначално поканените, след като премиери от различни краища на Европа, пожелаха да присъстват.

Изненадващо, след като се върна от среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в сряда Юнкер свика Германия, Франция, България, Италия, Испания, Гърция, Малта и Австрия на сбирка за миграцията.

Още по темата

Веднага след обявяването на срещата, което е етикирана като “неформална” за страните, които са заинтересовани от намиране на решение по миграцията, Белгия и Холандия поискаха да присъстват, а в рамките на следващите дни към тях се присъединиха и Хърватия, Словения, Люксембург, Дания, Швенция и Финландия.

Вишеградските държави - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, обявиха, че бойкотират събирането днес в Брюксел, тъй като са против преразпределянето на мигранти от едни държави в други. На сбирката няма да бъдат и Румъния, Кипър, Португалия, трите прибалтийски републики, Ирландия и Великобритания.

Не се очаква да бъдат взети конкретни решения. Няма да има и  подробности по същината на разговорите днес следобед при Юнкер, тъй като не се предвижда и пресконференция. Европейската комисия съобщи, че събирането е да се подготви срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, но нейният председател Доналд Туск също няма да присъства днес. Срещата ще започне в 15 ч българско време и се очаква да приключи до 20 ч.

Срещата се свиква след като от седмици германският канцлер Меркел е подложена на силен натиск от коалиционния си партньор да върне в граничните европейски държави, от които са влезли, незаконните имигранти в Германия. Австрийският канцер Себастиян Курц предупреди по-рано през седмицата, че може да се стигне до затваряне на германските граници, което ще повлече подобни мерки и в други вътрешни шенгенски държави.

Бойко Борисов, който е сред първоначалните поканени, заяви в петък, че ще предложи незабавно затваряне на външните граници на ЕС и организиране на лагери извън територията на съюза за мигрантите, които се нуждаят от хуманитарна закрила.

От изтекъл проект на заключения за срещата на върха в четвъртък и петък в Брюксел, става ясно, че подобна идея ще се обсъжда и на събирането на 28-те. Нейната концепция обаче е по-различна тъй като предвижда това да са приемни центрове, където да се пресяват мигрантите, които имат право да бъдат приети и закриляни от ЕС, от икономическите мигранти. Дания, подкрепена от Германия и Австрия, предлага първият такъв център да бъде установен в Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще приема мигранти ?! Меркел ги покани в Германия, а сега ги праща в България и другите страни по квоти. Това е все едно да поканиш хиляда човека на гости и да ги пратиш да се хранят и живеят при съседите.
10
5
 
6
 
! Отговори
До 6и преди 5 години
***, Меркел е от християн-демократите, социал-демократите са и опозиция. Викаш, овластили сте в държавата си пълни престъпници, поддържате си ги с десетилетия, обаче Меркел ще съдиш! Смешен и жалък си.
9
3
 
30
 
! Отговори
оптимист преди 5 години
ЩЕ ПОМОГНЕМ НА МЕРКЕЛ И ЩЕ ВЗЕМЕМ БЕЖАНЦИ АКО ТЯ ВЗЕМЕ НАШИТЕ ИНДИАНЦИ ВСИЧКИ ДО 9 -ТО КОЛЯНО БЕЗ ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ
8
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Да да знаем че рвшения на среши не се вземат там само си разказват вицове че може и да е по зле. Решенията се вземат в цру йерусалим и ецб, на четири очи. После само ни уведомяват. Искаме си дивия национализъм. Там поне е ясно кой за какво се бори
7
24
 
6
 
! Отговори
До номер 5 преди 5 години
Кой храниш ти, бре? На хранилка е цялата ти държава от ЕС, нашият си мисли, че некой хранел. Ами ако на севеноевропейците им писне да те изхранват, ще виеш до небето.
6
0
 
41
 
! Отговори
Име преди 5 години
в този случай под съдебна отговорност трябва да бъдат подведени не само меркел и нейните социялисти, а и нпо-тата, които със своята пропаганда и агитация предизвикаха тези човешки драми и най-вече катастрофи.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-лесно,макар и скъпо и да се плати пътя на бежанците до родните места.Не че ще е по-евтино да ги граним с години.Но явно не е това целта на заниманието
4
0
 
36
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Среща на тема кой ми с...а в гащите
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С други думи 16 продажници, национални предатели, се чудят как да спасят Германия като напълнят своите страни с бежанците на Фюрера Мути. За лидерите на ЕС не е важно техните страни да са добре, важно е Германия да е добре. Бащата на Юнкер - член на нацистката партия. Тези хора са се клели в Райха! Какво очаквате? Боко също се е клел както изглежда. Неслучайно на Тръмп и на Путин им се повръща. ЕС е планиран и създаден от нацистите! Още Хитлеп е говорил за това. Факт! Болезнен факт!
2
0
 
32
 
! Отговори
ПАК НИ ГО.... преди 5 години
Измислили са го.Правят мега лагери в Албания срещу съответно осребряване.Нали се сещате,че между Македония и Албания няма граница...изводите оставям за вас.
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ще помагаме на Германия, ние мигранти не сме канили? Приютете ги в дома на дъртата откачалка Меркел.