Евро екскурзия: У нас евтиния, а в Дания – скъпотия!

Любопитно изследване на Евростат за потребителските стоки
25 юни 2018 08:30,
48
Евро екскурзия: У нас евтиния, а в Дания – скъпотия!
Снимка: архив, Булфото

Ако българин реши да си направи екскурзия из европейски държави това лято, страната, която трябва старателно да избягва, е Дания, защото потребителските цени в тази скандинавска държава са със 142% над средното за ЕС равнище, а в родината са 48% под това ниво.

С други думи, на него ще му се наложи да плаща около 3 пъти повече за същите стоки и услуги.

Според последния годишен доклад на Евростат Дания изпреварва по скъпотия дори Люксембург - малкото княжество, което традиционно бие всички страни членки по доходи на глава от населението, по инвестиции и по ред други показатели за благосъстояние и богатство.

Швеция и Финландия са горе-долу на същото равнище на цените, но те, както и Норвегия, която не е член на ЕС, поне са традиционно държави с висок стандарт на живот, в които туристът не е добре дошъл особено ако е с нисък бюджет.

България продължава по традиция да е страната с най-ниските цени, каквато е почти от годината на влизането си в ЕС. Според доклада обаче  това не се отнася за всички видове стоки, пише "24 часа".

При храните и безалкохолните напитки, потребителската електроника и транспортните услуги страната ни отстъпва първото място по евтиния.

Специално при транспорта България дори не е сред трите най-евтини държави в общността. На тези места са подредени Словакия, Чехия и Румъния.

За съжаление на българина, един от най-големите му разходи продължава да е храната. Въпреки че нейният дял от общите му разходи е паднал вече на 37% (преди 10 години беше 45%), той продължава да плаща за храна значително.

Най-евтина в ЕС е храната в Румъния и Полша, което е естествено, след като и двете са традиционно големи селскостопански производители, а Полша се превърна и в един от най-големите европейски износители на храна.

Дания, Швеция и Австрия са трите страни членки с най-скъпа храна, като в Дания стойността ѝ достига до 150% над средната за ЕС.

При алкохола разликите в цените са драстични - в Ирландия тези стоки са със 174% по-скъпи от средното в ЕС. Тук разликите идват най-вече по линия на различното данъчно третиране. По европейски регламент има само минимални задължителни ставки на акциза върху алкохола и цигарите, към които се придържа например България. Горната граница е по избор на всяка държава. Но втора и трета позиция по скъп алкохол са Великобритания и Финландия.

България твърдо държи първо място по евтин алкохол и тютюневи изделия, следвана от Румъния и Унгария.
Благоприятното данъчно третиране - само 7% ДДС върху туристическите пакети при 20% за всичко останало, което се прилага у нас, води до първото ни място по евтини ресторанти и хотели.

Другата причина за евтиния туризъм вероятно е и твърде голямата конкуренция при хотелите, които почти се утроиха за последните 15 години. Но второ място в ЕС по евтино настаняване и изхранване е Румъния, а на трето - Чехия.

Дания, Швеция и Финландия заемат първите три места по скъпи хотели и ресторанти в ЕС. В Дания тези услуги струват 151% над средните за ЕС цени, а в Швеция - 146%. И трите скандинавски държави не поощряват много туризма, въпреки че народите им обичат да пътуват по света.

Облеклата - друга стока, която все по-често европейските потребители купуват от азиатски държави, също показват сравнително малки ценови различия. Дрехите струват най-скъпо в Швеция, Дания и Финландия. Най-евтини са те в България, Унгария и Великобритания. Разликата в цените между Швеция и България обаче е около 1,5 пъти. Отделен е въпросът, че това са средни цени най-вече на масовите дрехи. Луксозните и модни облекла в България традиционно струват по-скъпо, отколкото в редица западноевропейски държави, защото у нас вносът им е нищожен като количество.

България отстъпва първото място по евтин транспорт поради една основна причина - в тази група Евростат включва не само колко плащаме, за да пътуваме с обществен транспорт, а и личните транспортни средства, т.е. леките коли.

Поради това най-евтината държава се оказва Словакия, следвана от Чехия и Румъния. Това е логично - и в трите държави има по няколко завода на родни и чужди производители на автомобили, докато в България се произвеждат само автомобилни части. Всъщност по цени на коли България е чак на осмо място отзад напред, т.е. колите са по-евтини освен в посочените три държави още в Литва, Полша, Естония и Латвия.

Данните в доклада на Евростат се основават на наблюдението на над 2400 потребителски стоки и услуги в Европа, по които се изчислява и паритетът на покупателната способност.

В тях не се включват стоки и услуги, които се плащат частично или напълно от държавата, като например лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Ергатис преди 5 години
Не знам защо е пропусната Гърция от тази статистика , специално храната там е в много пъти по-скъпа от тук.
42
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 5 години
#House MD10-16 век Дания,Норвегия и Швеция се управляват от един владетел-Калмарски съюз.16 век шведите си бият камшика и се отделят,Дания и Норвегия обаче продължават да са едно до 18 век.Норвежкия едик е стародатски,а шведския за датския е като български и сръбски.Всички идват от едно обаче-викингите.Та затова Дания е скандинавска държава. A Рагнар Лотбрук е бил датски владетел ;)
41
0
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
#41Това е точно промоцията на Лурпак,която пускат от време на време,аз също съм фен ;).Разделям го 2 замразявам във фризера и имаме масло за няколко месеца напред.Така,както сте написали обаче поста си,останах с идеята че са 5 кила за 5 лева.#House MD То си е написано ясно,предполагам четете на английски,след като си пишете ника така.:)
40
0
 
6
 
! Отговори
БАЙ преди 5 години
Явно за журналистиката според някой НЕ Е НУЖНА математиката ! Та за тия които са гледали в деколтето или късата пола пояснявам : при цена 100лв - 150% са 150лв , но това е само 50% по-скъпо ! А 150% по-скъпо би трябвало да е при цена 250 лв !
39
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Пич що не кажеш че има и по евни продукти. Водката не е само 120 кр(това е примерно смирноф) има и по 70-80 кр водка. Хляба е 30 кр но домашен има обикновен от 8 кр ако не е на промоция
38
0
 
5
 
! Отговори
До Нина преди 5 години
Не съм писъл 5 кг масло за 5 лв. А 500 гр е 5 лв. И да на промоция беше, а нормална цена е 30 кр което е 7,87 по банков курс. Цените в Лидъл за собствените им продукти са същите като в България.
37
0
 
7
 
! Отговори
DENMARK преди 5 години
Също така ни е интересно да разберем и заплащането във посочената от вас държава за да разберем че хората там изнемогват както нацията тук, НО мисля че разминаванията ще са огромни:)))
36
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колежке Нина, в дадената от Вас информация не става ясно:1. В коя част на Скандинавския полуостров се е намирала Дания до 17 в.2. Какво е предизвикало глобалния катаклизъм, при който Дания се се откъснала от същия този полуостров и се е лепнала за Германия.
35
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 5 години
#37Дори и да не се плаща месечно,данък имот се начислява месечно(2000-4000 кр) ,това са приблизително 300-500 евро на месец,и сумата за година е по 12.Сравнение с България-данъка на апартамента ми беше последно 360 лв(180 евро) на година.Не съм гледала как е данъка на апртаментите,ние гледаме за къща около 2 мил и на 200 км от Копенхаген(Фюн) е 1500-2000 кр,докато над Копенхаген,където мислехме първоначално да да се местим,е 3000-4000 кр.Разликата е двойна.
34
0
 
3
 
! Отговори
do Nina преди 5 години
е не е вярно, че данък сгради се плаща месечно, аз си го плащам в началото на годината, цялата сума. Освен това 40 % не е много точно, сумарно може и 60% да стигнеш, а също така да се възползваш от 25% преференциален данък общ доход, ако си "баровец" и заемаш висока длъжност, и си чужденец
33
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 5 години
#34,House MDThe unified kingdom of Denmark emerged in the 10th century as a proficient seafaring nation in the struggle for control of the Baltic Sea.[2] Denmark, Sweden and Norway were ruled together under the Kalmar Union, established in 1397 and ending with Swedish secession in 1523. Denmark and Norway remained under the same monarch until 1814.Гугъл предлага отговор на всички ваши въпроси,просто натиснете "search" ;)
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Скандинавия" се нарича регионът с обща култура, история и подобни езици в който влиза и Дания, а строгото географското понятие е "скандинавски полуостров".
31
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Скандинавия е точно определено географско понятие. Ще ми е много интересно къде точно се е намирала Дания до 17 в. и как точно, геоложки, след това се е преместила до Германия.
30
1
 
2
 
! Отговори
nina преди 5 години
Дания сега може и да не е на скандинавския полуостров сега,но до 17 в е била ;)Името Скандинавия не се свежда само до географско название.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дания, Исландия и скандинавските държави (Швеция, Норвегия, Финландия) често се третират заедно като "нордически държави", всички имат флагове с кръст, нищо че не всички са на скандинавския полуостров.
28
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До 23 - не обръщам нищо. Просто обърнах внимание на грешната математика в статията.До 23 и 28 - Дания не се намира на скандинавския полуостров. Скандинавски държави са Норвегия, Швеция и Финландия. Ерго, Дания не е скандинавска държава.
27
2
 
7
 
! Отговори
nina преди 5 години
Само за сведение на хората,който сравняват заплатите в Дания и България-само не забравяйте,че данък доход е 40 % в Дания.Да,храната тук определено е доста скъпа,както и останалите неща.Имотите са много по-скъпи,хората живеят масово под наем,данък къща/апартамент се плаща месечно .Така че като си плати данъците,храната и квартирата,на средния датчанин не му остават много кинти за харчене,както си мислите.
26
2
 
5
 
! Отговори
nina преди 5 години
#4Твойта майка си е купила 5 кг масло на промоция,вероятно е наближавaло изтичането горност. Нормално паkетче масло в Netto е 3 лв(12 крони) за 250 гр и това е най-евтиното.А сумата 5 лева за 5 кг масло ме съмнява,вероятно нещо си се объркал.
25
0
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
#20,House MDДания,Швеция и Норвегия са скандинавски страни.
24
0
 
10
 
! Отговори
God dag ! преди 5 години
Абе хора,Скандинавия не става за екскурзия за хора с ограничен бюджет.Трябва да имаш живеещи там приятели или роднини,или да си в командировка Само ферибота ще ти ,,свали кожата"Не е като да идеш до Халкидики и да се върнеш като почнеш да свършваш парите.Бях там три пъти/музикант/,хубаво,чисто,красиво,добри хора ,но винаги си мислиш за парите и количеството им.А напоследък много станаха пришълците