Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно

Европа трябва да затвори средиземноморския път на мигрантите, но как?
25 юни 2018 22:00,
209
Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно
Снимка: Reuters

Може ли Меркел да представи пред коалиционния си партньор Хорст Зеехофер някакво решение за това как бежанците да бъдат връщани обратно в Италия? Не, не може. Ако иска да постигне някакъв успех по този въпрос, ще ѝ се наложи да сключи двустранно споразумение с Рим. А като виждаме колко самоуверено се държи новото италианско правителство, става ясно  какви са шансовете за подобно нещо.

Не един и двама европейски лидери заявиха след вчерашните (24.6) разговори в Брюксел, че целта на срещата не е била да спасяват Меркел. Но те с удоволствие се възползваха от възможността да извършат десен завой в миграционната политика, коментира "Deutsche Welle".

Още по темата


По-надеждна защита на външните граници

Безкрайните приказки за по-добра защита на европейските външни граници отдавна вече са постоянен елемент в дебата за миграцията. Но малкото сухоземни граници на ЕС в южна посока всъщност отдавна вече са достатъчно добре подсигурени. Може само да бъдат опасани с още по-висока бодлива тел или да бъдат охранявани от още повече гранични служители. Може да се отпуснат и повече средства на съответните страни, за да полагат още по-големи усилия. ЕК иска там да има 10 хиляди гранични служители, за да създаде впечатлението, че Европа се охранява добре.

В действителност обаче става дума за съвсем различен проблем: За затварянето на морския маршрут през Средиземно море. Италия вече апелира към други страни, и най-вече към Франция, да изпратят свои патрулни катери в района. А президентът Макрон принципно подкрепя италианското правителство, което обяви, че вече няма намерение да спасява бежанци пред бреговете на Либия. За това трябвало да се грижи вече единствено либийската брегова охрана, а в замяна да получи допълнително техническо оборудване и още повече пари.

Правилата на морското и международното право явно вече не вълнуват никого, а австрийският канцлер Себастиян Курц е просто възхитен от френската инициатива. Дори и при най-добро желание няма как Либия да бъде смятана за "сигурен пристан", но това явно не интересува вече никого. А парите, които ще бъдат отпуснати на Либия, за да можела тя уж да се грижи за бежанците - ще потънат в джобовете на разните местни милиции. За нечовешките условия в либийските бежански лагери, в които хората биват изтезавани, изнасилвани и убивани, ЕС явно не се чувства отговорен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на ООН за бежанците.

Плановете за бежански центрове извън ЕС, например в Албания или някъде в Северна Африка, в момента се обсъждат все още дискретно. Ставало дума за двустранни, или в най-добрия случай, многостранни споразумения между отделни държави. Но е ясно, че европейците имат огромното желание да се отърват от отхвърлените кандидати за убежище именно по този начин, след като рядко им се удава да ги върнат обратно в родните им страни.

Популистите диктуват нещата

Френският президент държи гръмки речи за европейските ценности, но е в първата редица на онези, които отказват да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти в момента са блокирани  в Либия. Да бъдат оставени всичките тези хора в ръцете на бруталните либийски милиции е не само нечовешко, но и потенциално противозаконно. Тук напълно се игнорират страданията и причините, които карат мигрантите да бягат. За тях се говори вече не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини нарича "месо" или "стока", без това да предизвиква особено възмущение.

Новите популисти в Италия ще продължат да налагат на останалата част от ЕС своите виждания по миграционния въпрос. Макрон им приглася, защото не желае да бъде атакуван от собствените си десни популисти. В същия отбор играят и австрийските десни популисти, както и баварският ХСС. Страхът от тази нова популистка ос е толкова голям, че мнозинството от държави в ЕС са готови напълно да загърбят човешките права на мигрантите и бежанците. А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, освен да вие заедно с вълците, ако иска да спаси собствената си кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
7
 
41
 
! Отговори
Еурупа преди 5 години
Истинското лице на Западна европа. Колонизатори и манипулатори. Антихуманист и глобалист само обаче да не им се влиза в къщата. Забъркаха каши в африка и близкия и среден изток сега оле гъзе боли. Всичко се плаща. Дойде време немци, франки, холандци, белгиици да ядат солената попара... М даа няма мърдане.
145
14
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ОппаааКога бре, кога? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Аман от ***!
144
4
 
35
 
! Отговори
Оппааа преди 5 години
Европа е един голям балон който ще се спука като СССР!Интересно ми е след разпада на ЕС какво ще правят страни като България,Гърция и Румъния.От къде ще просят пари?
143
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕРКЕЛ Е ОТГОВОНА ЗАЩОТО ТЯ Е ЧОВЕКА СЪС БЕЗГРАНИЧНА МЛАС В ЦЯЛОТО ЕС ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ!!!МОЖЕШЕ ДА СПРЕ ЦЕЛИЯ БЕЖАНСКИ ПОТОК ОЩЕ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ А ТЯ ИСКАМ ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕДА СЕ МАХА НО ЩЕ ГО ПОВЯРВАМ КАТО ГО ВИДЯ ЩОТО ТАКИВА СА ДОЖИВОТНИ И НЕ МОЖЕШ И С НАЖЕЖЕН РЪЖЕН ДА ГИ НАКАРАШ ДА СЕ МАХНАТ!
142
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години италианската брегова охрана много успешно спираше емигрантския поток през Средиземно море - като видят че приближава лодка или кораб с бежанци, отдалече им пращаха един откос със бордовата картечница на носа и ония се връщаха в Африка. Ако не се връщаха - пак с картечницата, но отблизо, по водолинията и плавателният съд кротко поемаше към дъното. Много успешна беше тази тактика, защо я спряха не стана ясно. Видно е, че тази добра практика трябва да бъде възстановена. А дано!
141
0
 
55
 
! Отговори
Плавник преди 5 години
Колко осъдителна статия! Може ли да попитам защо на която и да е държава в ЕС трябва да й се плаче за бежанците от Африка и Азия? Защо трябва развитото европейско общество да приеме милиони мигранти просто така, защото е държавите им има война? Май бъркаме хуманитаризма с наведената поза с разтворени бузи! Това е все едно в един двустаен апартамент на 4членно семейство да се настанят 30 души, защото някой им е разрушил техните къщи. Колко хора биха направили това? А колко над 30 биха приели?
140
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахаха 172Бюджета е определен,либералната политика свърши,време е за действие......... е тя си свърши функцията - чрез нея бяха ограбени масите, т.е. тяхното "жизнено време" , превръщайки ги в модерни роби - зомбита.сега идва време да лашнем махалото в другата посока, за да задържим системата цяла, поради все по-голямото осъзнаване на офцете, че са били брутално прецакани от лихвата и желанието за възмездие!1-а степен на ракетта се отдели ... "докато накрая остане само един"
139
1
 
60
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Ние, българите, не искаме повече афганистанци, пакистанци, иракчани, египтяни, либийци, тунизийци, мароканци и други африканци, понеже по манталитет те са като нашите роми. Те не работят и не признават никакви норми, правила на поведение и закони. Достатъчно ни излагат на Запад нашите ***, които се представят там за българи. Ако ще са имигранти, то поне да са арменци, руснаци, украинци, грузинци, евреи и най-вече българи от околията.
138
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То избора е или -балканите/от където повечето "страдащи " преминават/ стават постоянен дом за бежанците.КОИТО ОТ ТЯХ СЕ НАУЧАТ ДА ЧЕТАТ ПИШАТ , ЧИСТЯТ КЕ/НЕ,ФИ/,ГЛЕДАТ БАБИ .ДЕЦА И ТЪРПЯТ РОБСКИЯ ТРУД ИМ ДАВАТ ВИЗИ ЗА ЕВРОПА които НЕ,ОСТАВАТ в кочинката- балкани . Мишоците "премиери" по балканите хвалят и прибират бежанци срещу пари и си живеят докато народите им се стопят И така мулти култи мечтата за ЕВРОПА УМИРА и спомага за въздигането на исляма в нея! Втория вариант всички нарушители преминали европейски граници се наказват всъс строгостта на закона и се връщат по местата си .
137
24
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
С ЕС не е свършено,колкото и да им се иска на червените роби.ЕС се разраства.Образува се армия която скоро ще стъпи в Африка да разчисти тези които пращат бежанците и искат разпад и смърт в Европа.Бюджета е определен,либералната политика свърши,време е за действие.
136
0
 
34
 
! Отговори
1 преди 5 години
Защо всички медии се опитват да изкарат бежанците светци а местните хора *** ?Кой докара кризата на Меркел, германците или бежанците ?Защо ЕС се разпада като политически съюз ?
135
3
 
17
 
! Отговори
Япония - Сенегал преди 5 години
"на днешната мини-среща на върха (на ЕС) за миграцията българският министър-председател Бойко Борисов, чиято страна продължава да председателства ЕС, напусна залата, за да гледа мача между Япония и Сенегал от Световната купа."
134
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До невероятно,но факт 163И затова противниците на тая миграционна политика биват наричани ,популисти ,противници на демокрацията,десни радикали и екстремисти и т-н-!Но...керванът си върви и рейтингът на Алтернатива за Германия расте с всеки месец!..приказки под шипковият храст! "спасителите" как да станат спасители, ако преди това не създат повод "за спасяване", нали братчед, или бъркам?
133
7
 
25
 
! Отговори
Сбогом преди 5 години
Първо да прокудим меркел, след нея борисов, и накрая да разтурим злото, наречено европейски съюз. Нищо европейско няма в този " съюз". Само едната сметка е факт. Всяка страна си преследва интересите еднолично. Така е, иначе неразумните като България, биват заличавани.
132
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До художника 159За бежанския поток имат вина колониалните държави ......... т.е. империите, т.е. тези, които уж "воюваха" в сирия, а дефакто си изхвърлиха старите "патрони" , пробваха си новите пушкала и създадоха "проблем", с който разрешават свой проблем, и който проблем за "народите" с радост сега ще го разрешат "в помощ на хората" ", появавайки се като феникс-спасител от пепелта. "ред чрез хаос", пишеш някъде нали, братчед ? лихвата и фиата се изчерпаха и сега пускат биткойна.
131
1
 
23
 
! Отговори
dido преди 5 години
ако ще и 100 000 гуши да са на границата пак нищо няма да направят , щомто нямат право да стрелят по нелегално влизащите , ония знаят , че не се стреля и за това правят каквото си искат , плюя аз на тая "ЕУ" политика.
130
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е написана от някой евроатлантически *** от БХК. Само автомати на границата. Това е спасението от черната ***. А в морето потапяне на всякакви кораби, кото доближават противозаконно бреговете на Европа.
129
0
 
15
 
! Отговори
лошо преди 5 години
тъпо е но и руснаците станаха десни и къде ще ходи бабето комсомолска секретарка
128
0
 
28
 
! Отговори
невероятно,но факт преди 5 години
Много интересно-не се говори вече за сирийски бежанци!?Даже започвам да мисля,че цялата тупурдия беше заради не толкова заради сирийците,а заради Асад!А в Сирия работата се разсъхна и сега се вижда,че някой май е използвал тия "бежанци" като биологическо оръжие срещу ЕС!?И затова противниците на тая миграционна политика биват наричани ,популисти ,противници на демокрацията,десни радикали и екстремисти и т-н-!Но...керванът си върви и рейтингът на Алтернатива за Германия расте с всеки месец!
127
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На либералните комунисти започна да им пари, започнаха да усещат че на следващите избори ще бъдат издухани до един. Затова сега ще започнат да пускат лъжовни статии как всичко е под контрол и наплив на мигранти вече няма, а тези които са вече тук са примерни граждани и напълно интегрирани. Евро-утопична идилийка! Хванахме Дядо Бог за шлифепа и построихме ЕСССР! Дебелокожи са като съветските комунисти, които излъгаха за Чернобил. ЕС е недоносче като СССР, ЕС е вреден за Eвропа и за народите.