Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно

Европа трябва да затвори средиземноморския път на мигрантите, но как?
25 юни 2018 22:00,
209
Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно
Снимка: Reuters

Може ли Меркел да представи пред коалиционния си партньор Хорст Зеехофер някакво решение за това как бежанците да бъдат връщани обратно в Италия? Не, не може. Ако иска да постигне някакъв успех по този въпрос, ще ѝ се наложи да сключи двустранно споразумение с Рим. А като виждаме колко самоуверено се държи новото италианско правителство, става ясно  какви са шансовете за подобно нещо.

Не един и двама европейски лидери заявиха след вчерашните (24.6) разговори в Брюксел, че целта на срещата не е била да спасяват Меркел. Но те с удоволствие се възползваха от възможността да извършат десен завой в миграционната политика, коментира "Deutsche Welle".

Още по темата


По-надеждна защита на външните граници

Безкрайните приказки за по-добра защита на европейските външни граници отдавна вече са постоянен елемент в дебата за миграцията. Но малкото сухоземни граници на ЕС в южна посока всъщност отдавна вече са достатъчно добре подсигурени. Може само да бъдат опасани с още по-висока бодлива тел или да бъдат охранявани от още повече гранични служители. Може да се отпуснат и повече средства на съответните страни, за да полагат още по-големи усилия. ЕК иска там да има 10 хиляди гранични служители, за да създаде впечатлението, че Европа се охранява добре.

В действителност обаче става дума за съвсем различен проблем: За затварянето на морския маршрут през Средиземно море. Италия вече апелира към други страни, и най-вече към Франция, да изпратят свои патрулни катери в района. А президентът Макрон принципно подкрепя италианското правителство, което обяви, че вече няма намерение да спасява бежанци пред бреговете на Либия. За това трябвало да се грижи вече единствено либийската брегова охрана, а в замяна да получи допълнително техническо оборудване и още повече пари.

Правилата на морското и международното право явно вече не вълнуват никого, а австрийският канцлер Себастиян Курц е просто възхитен от френската инициатива. Дори и при най-добро желание няма как Либия да бъде смятана за "сигурен пристан", но това явно не интересува вече никого. А парите, които ще бъдат отпуснати на Либия, за да можела тя уж да се грижи за бежанците - ще потънат в джобовете на разните местни милиции. За нечовешките условия в либийските бежански лагери, в които хората биват изтезавани, изнасилвани и убивани, ЕС явно не се чувства отговорен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на ООН за бежанците.

Плановете за бежански центрове извън ЕС, например в Албания или някъде в Северна Африка, в момента се обсъждат все още дискретно. Ставало дума за двустранни, или в най-добрия случай, многостранни споразумения между отделни държави. Но е ясно, че европейците имат огромното желание да се отърват от отхвърлените кандидати за убежище именно по този начин, след като рядко им се удава да ги върнат обратно в родните им страни.

Популистите диктуват нещата

Френският президент държи гръмки речи за европейските ценности, но е в първата редица на онези, които отказват да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти в момента са блокирани  в Либия. Да бъдат оставени всичките тези хора в ръцете на бруталните либийски милиции е не само нечовешко, но и потенциално противозаконно. Тук напълно се игнорират страданията и причините, които карат мигрантите да бягат. За тях се говори вече не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини нарича "месо" или "стока", без това да предизвиква особено възмущение.

Новите популисти в Италия ще продължат да налагат на останалата част от ЕС своите виждания по миграционния въпрос. Макрон им приглася, защото не желае да бъде атакуван от собствените си десни популисти. В същия отбор играят и австрийските десни популисти, както и баварският ХСС. Страхът от тази нова популистка ос е толкова голям, че мнозинството от държави в ЕС са готови напълно да загърбят човешките права на мигрантите и бежанците. А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, освен да вие заедно с вълците, ако иска да спаси собствената си кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
8
 
! Отговори
кака ръца от горната преди 5 години
маала-който ги е калесвал да си ги дондурка
125
4
 
17
 
! Отговори
художника преди 5 години
За бежанския поток имат вина колониалните държави, които изсмукват ресурсите на страните от "третия" свят и поддържат сатрапските режими на поставените от тях лидери, които от своя страна тероризират народите си в името на печалбата. Сега да си сърбат попарата и да не ни пробутват техните проблеми.
124
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Картаген трябва да бъде разрушен! За да има мир, Меркел и либералите-ислямолюбци - в Сибир! Разпад на бюрократичния, недемократичен ЕС и връщане на Европа на нациите!
123
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой докара емигрантите в европа ? #кой ?как стана така, че те като евреите , прекосиха по 3-4 хил. км, по море, за да досгинат до германия. как става така, че милиони мигранти, преминават през 4-5 граници, няколко хиляди километра, за да се настанят в европа?значи някой ги пусна - същият "този", който сега иска уж да ги връща, а в действителност иска друга - повод за въвеждане на "твърда ръка" и разправа не с мигрантите, а с местните "непослушни" жители!#кой провокира мигрирането ... знаем
122
0
 
11
 
! Отговори
А преди 5 години
За Либия това е доходен бизнес. Докато ЕС не заяви категорично, че решаването на проблемите на Африка не е дълг на ЕВропа и не вземе съответно решение, проблемите остават. ООН се отърва като прехвърля всичко на ЕВропа. Време е ЕС да върне топката, като поиска ООН да решава и военните, и политическите, и демографските проблеми на Африка. Но докато ЕС не е държава, няма да може да действа адекватно спрямо външните заплахи, откъдето и да идват. И от какъвто и характер да са.
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koй кого да спасява? Някакъв нов вид масов Стокхолмски синдром ли се развива в Европа?
120
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боряна Павлова може да си прави каквито си иска анализи. На европейците им е писнало да бъдат виновни за това, че не искат неограничен брой неинтегрируеми хора от антипатична култура да бъдат изливани на тяхна територия. Никой не им е виновен на северно африканците, че са тръгнали да прекосяват средиземноморието с гумени лодки. За да си измива европа ръцете, те на първо място трябва да са изцапани. На тези хора не им дължим нищо, който иска да ходи там да помага доброволно.
119
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тонът на статията е имбецилен. Защо би трябвало на Макрон /французин/, да му дреме за човешките права на некъф *** /африканец/ в страната Либия /която е в Африка/?? Какво общо имат горните три елемента, и по силата на коя извратена логика?
118
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
....... я избраха за 4 пьт а пьк ние ще носим последствията колко години ядатнаденички и пият бира и маршируват с плюшени мечета из евр улици и накрая отнас се иска да проявим солидарност да приберем индииците да ги хрантутим ниепенсионерите без зьби а германците да ни се смеят така сьсипаха света 1939 и сега пак
117
0
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НЕ САМО 10 000 ЧОВЕКА ДА ОХРАНЯВАТ АМИ И ТАНКОВЕ ДА СЕ СЛОЖАТ! СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯТ ЕВРОПЕЕЦ ДА НЕ БИ ДА БАЧКА ЗА ИЗДЪРЖА МИГРАНТИ....
116
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юдейката лезби Меркел-Кашнер и еврейското банкерче от клана на Родшилд -геронтофила макаромнчо не само,че са вредни ,но и опасни за бяла Християнска Европа ,тези ционистки **** стриктно изпълняват пъкления план на ЦИОН за унищожения на бялата християнска раса в Европа и затова трябва да се изгонят не с избори,(книжкопускане) защото изборите дето ви пробутват са една еврейска измама ,а с камъни и колове.На сторим ли това с Бяла Европа и християнската цивилизация е свършено.
115
1
 
37
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ох, хайде стига с тези статии на DW. Да, тъжно ми е за мигрантите, но по-тъжно ми е какво се случва с Европа след наплива на мигрантите. Тук вече не става въпрос за спасяването на мигрантите, а на Европа! Колко от тях се асимилираха в държавите, които дойдоха? Като спрат да ги пускат в европейските държави, ще спрат и да тръгват от техните си държави към Европа. Колко от тях бягат от войни?
114
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С две думи - нещата си идват по местата и на ултра левичарите им остава само да вият по Дойче Велето
113
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАСКОРО ГЛЕДАХ ПО ТВ РУССИЯ 24 ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА ТОВА КАК ТИЯ Т А Р А М Б У К И ОТ АФРИКА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК НАХЛУВАТ В ИТАЛИЯ,.ТОВА КОЕТО ПОКАЗАХА ТУК ПО НАШЕНСКИТЕ МЕДИИ НИКОГА НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА ГО ПУСНАТ.ОТ ИТАЛИАНСКИЯ БРЯГ ТРЪГВАТ КОРАБИ НА НЯКАКВИ НПОта ,ОТИВАТ ДО ЛИБИЙСКИЯ БРЯГ КЪДЕТО ЧАКАТ ИМИГРАНТИТЕ,СЪЩИТЕ КОРАБЧЕТА ГИ ВЗЕМАТ И ГИ РАЗТОВАРВАТ НА ИТАЛИАНСКИЯ БРЯГ.РУСНАЦИТЕ КАЗАХА ЧЕ ЗАД ТЕЗИ НПОта СТОЯТ СОРОС И ФОНДАЦИЯ КАРНЕГИ КАТО СЕ ПОРОВИХ УСТАНОВИХ ,ЧЕ ТОЯ КАРНЕГИ И ТОЙ ......
112
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките тия режими от които бягат мигрантите са проекти поддържани от руснаците. Все народно-демократични концлагери с верни на Русия диктатори. Не напразно след *** руснаците са най-голямата диаспора в Европа. Особено в Германия, която толкова се гордеят, че са победили във ВСВ. Победителите мият чиниите ва победените. Ти да видиш. :)
111
1
 
16
 
! Отговори
А бе, преди 5 години
Нещо не я разбирам поишещата другарка. Хем не искаме бежанци, хем ама що в Либия, европеските ценности....Странно!
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха сега, ред сълзи, ред сополи от соро соидите за ве щицата... ...искат си ислямските нашественици.... ..липсват им!
109
2
 
37
 
! Отговори
Махнете преди 5 години
Крайно време е да разкарат това недоразумение Меркел
108
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви популисти, бе аланкоолу?? Че откъде накъде Италия ще поема целия поток ?? Що не си го начу*ат т.н. "евро-лидери" с техните безкрайни демагогии и бездействия?? Ми като не могат, да се махат и да идват нови, живеем в изборна демокрация в крайна сметка. Тази Меркел колко мандата иска още да направи...???
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сбастиан, няма да ти дам ртсе, пък!