Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно

Европа трябва да затвори средиземноморския път на мигрантите, но как?
25 юни 2018 22:00,
209
Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно
Снимка: Reuters

Може ли Меркел да представи пред коалиционния си партньор Хорст Зеехофер някакво решение за това как бежанците да бъдат връщани обратно в Италия? Не, не може. Ако иска да постигне някакъв успех по този въпрос, ще ѝ се наложи да сключи двустранно споразумение с Рим. А като виждаме колко самоуверено се държи новото италианско правителство, става ясно  какви са шансовете за подобно нещо.

Не един и двама европейски лидери заявиха след вчерашните (24.6) разговори в Брюксел, че целта на срещата не е била да спасяват Меркел. Но те с удоволствие се възползваха от възможността да извършат десен завой в миграционната политика, коментира "Deutsche Welle".

Още по темата


По-надеждна защита на външните граници

Безкрайните приказки за по-добра защита на европейските външни граници отдавна вече са постоянен елемент в дебата за миграцията. Но малкото сухоземни граници на ЕС в южна посока всъщност отдавна вече са достатъчно добре подсигурени. Може само да бъдат опасани с още по-висока бодлива тел или да бъдат охранявани от още повече гранични служители. Може да се отпуснат и повече средства на съответните страни, за да полагат още по-големи усилия. ЕК иска там да има 10 хиляди гранични служители, за да създаде впечатлението, че Европа се охранява добре.

В действителност обаче става дума за съвсем различен проблем: За затварянето на морския маршрут през Средиземно море. Италия вече апелира към други страни, и най-вече към Франция, да изпратят свои патрулни катери в района. А президентът Макрон принципно подкрепя италианското правителство, което обяви, че вече няма намерение да спасява бежанци пред бреговете на Либия. За това трябвало да се грижи вече единствено либийската брегова охрана, а в замяна да получи допълнително техническо оборудване и още повече пари.

Правилата на морското и международното право явно вече не вълнуват никого, а австрийският канцлер Себастиян Курц е просто възхитен от френската инициатива. Дори и при най-добро желание няма как Либия да бъде смятана за "сигурен пристан", но това явно не интересува вече никого. А парите, които ще бъдат отпуснати на Либия, за да можела тя уж да се грижи за бежанците - ще потънат в джобовете на разните местни милиции. За нечовешките условия в либийските бежански лагери, в които хората биват изтезавани, изнасилвани и убивани, ЕС явно не се чувства отговорен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на ООН за бежанците.

Плановете за бежански центрове извън ЕС, например в Албания или някъде в Северна Африка, в момента се обсъждат все още дискретно. Ставало дума за двустранни, или в най-добрия случай, многостранни споразумения между отделни държави. Но е ясно, че европейците имат огромното желание да се отърват от отхвърлените кандидати за убежище именно по този начин, след като рядко им се удава да ги върнат обратно в родните им страни.

Популистите диктуват нещата

Френският президент държи гръмки речи за европейските ценности, но е в първата редица на онези, които отказват да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти в момента са блокирани  в Либия. Да бъдат оставени всичките тези хора в ръцете на бруталните либийски милиции е не само нечовешко, но и потенциално противозаконно. Тук напълно се игнорират страданията и причините, които карат мигрантите да бягат. За тях се говори вече не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини нарича "месо" или "стока", без това да предизвиква особено възмущение.

Новите популисти в Италия ще продължат да налагат на останалата част от ЕС своите виждания по миграционния въпрос. Макрон им приглася, защото не желае да бъде атакуван от собствените си десни популисти. В същия отбор играят и австрийските десни популисти, както и баварският ХСС. Страхът от тази нова популистка ос е толкова голям, че мнозинството от държави в ЕС са готови напълно да загърбят човешките права на мигрантите и бежанците. А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, освен да вие заедно с вълците, ако иска да спаси собствената си кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
13
 
! Отговори
До Калинчо Продължен преди 5 години
Не,байно - народът не е глупав. Народът просто загуби търпение,загуби и доверие в празните приказки на изкривените си политици,които мислят само с джоба си.И да те светна, популист е дума с латински корен, идва от populus,което значи народ. Настроенията на народа не са имагинерна величина, те са следствие от безумната политика на управляващите. И ако един Орбан може да се нарече популист,то е защото милее за народа си. Меркел, ББ и вс останали - мислят само и единствено за банковите си сметки
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КалинчоО, значи народът се дели на "простоват" и "непростоват", като ти си, разбира се, представителна извадка от втората група - т.е. умен и красив. И само ти и такива като тебе разбират истинската дълбочина на правилната политика. Ами хайде тогава да разделим народа на "***" / мат'риал/ и "умен" и да забраним на простия да гласува. Ще ни светнеш ли, спорден "умния" народ, как нашествнието на ч.ернилки и ара/бухи е добре и не в ущтърб на народа?...
164
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ротшилдското *** Макарона да не се прави на интересен, те, заедно с американските си господари разбиха и унищожиха Либия. Нали сте големи демократи, убихте страшния диктатор Кадафи, от който цял свят трепереше разрушихте Либия, ега решихте всички проблеми на света, а? Айде сега, прибирайте си ги, и им направете едни лагерчета пред Айфеловата кула и Лувъра и си ги гледайте. Лицемерни мръсни гадове, подпалихте света, а сега другите да ви берат гайлето и акъл давате.
163
0
 
10
 
! Отговори
Просто е преди 5 години
Пратете Динко ямболския крали марко в Италия. Дайте му АТВ и свински опашки и ще запуши канала.
162
2
 
15
 
! Отговори
29860 преди 5 години
Германските хуманитарни организации кораби за мигрантите от Африка, водят ги в Италия. Там ги регистрират и след това отиват в Германия. Сега Германия иска двустранно споразумение с Италия да им ги връща. Седнали да умуват как да опазят морските граници на ЕС. Най-лесно е всиките тези хуманитарни организации да бъдат ишени от субсидии и да спрат да внасят в ЕС мигранти. Послед а се разработят мерките за центрове на място според предложеното от Орбан. Нелегалните да се връщат в родината им бързо
161
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ПРОТИВ МЕРКЕЛ
160
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито сме бомбардирали други държави,нито сме ги правили колонии за да имаме задължения към населението им,в цял свят на минута се раждат по 1000 човека,защо Европа да е задължена да се грижи за всички,нито сме ги канили с плюшени мечета,бивши терористи и убийци хвърлили оръжията си и личните си документи!
159
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Много просто е. Бреговата охрана на всяка държава трябва просто да стреля когато се нарушава морската граница на всяка държава до потапяне на нарушитела.Който не знае как се прави това да пробва да наруши някоя от морските граници на Русия и ще се научи.
158
0
 
37
 
! Отговори
младен преди 5 години
Ама аз са не мога да разбера, к'во само вият и лаят като нещата са много прости. Пускат 100к емигранти да бачкат къртовски труд че да си платят храната и водата 6 месеца и после обратно по родоните места. Като разкажат на останалите че за 2к евро са им се изкривили прешлените потенциалните кандидат емигранти ще мирясат.
157
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либералите ме накараха да се превърна от толерантен зеленчук в антисистемена, антиевропейска, дясномислеща консерва! Долу ес, долу меркел
156
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има и много икономически имигранти - например от Албания, където не се води война. Освен това голяма част от имигрантите са млади прави мъже на по 30-40 години, могат да се бият в защита на отчеството си. ние въстания сме вдигали, а те бягат тука и после недоволстват и не искат да спазват законите. Някои си мъкнат по 3-4 жени.
155
0
 
15
 
! Отговори
сс преди 5 години
тези мигранти нали бягат от войни значи трябва да стане война в Европа да избягат и от тук
154
0
 
49
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Защо пък Меркел трябва да бъде спасявана????Че то повечето хора биха искали да я видят намазана с катран и отъркаляна в пера....Тя и бесене заслужава,ама нейсе,нека живее-в позор...Или пък да емигрира някъде на юг,може там да я почитат и да и направят паметник.
153
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 178 Пари няма ,защото всяка страна е в дълг .Дългът удължава мъката наречена европейски съюз. СССР БЕШЕ ПЪРВИЯТ ОПИТ ЗА ЗАРОБВАНЕ НА МАСИТЕ ЕС Е ВТОРИЯТ.Вече няма нужда от оръжия за да завладееш някой, дори преврати не са нужни,"пътя към ада е постлан с добри намерения " казват хората ,същото е с паричните помощи от ЕС . Заемът държи ЕС да не падне "еврото" КОЕТО е основната валута .Колкото земи има една чл/енка на ЕС толкова повече НЯМ да напусне съюза. Цифуците ни държат за топките
152
0
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Оппааа: Да се пука, само да не ги връщаме, че що бетон и асфалт "се наля" отгоре им!
151
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тази Меркел колко мандата иска още да направи...???"Е, тя е на власт съвсем малко след Путин, но Путин е несменяем диктатор, а Меркел е най великият демократ, нали фурнаджийско-***-дьордови лопатници?
150
2
 
50
 
! Отговори
истината преди 5 години
Много "умните" западноевропейци най-накрая прозряха обективните факти , но късно. Сега ще страдаме всички. Меркел е за общоевропейски линч.
149
12
 
12
 
! Отговори
Калинчо преди 5 години
Популист,не е добра дума глупчо глупав!Популист не ечовек,който отговаря на настроението на народа,а човек който отговаря спореднастроенията на простоватия в по-голямата си част(съдейкии по тебе)народ,макар и да е в ущърб на самия народ.Само и само да може да се възползва от служебното си място...
148
4
 
26
 
! Отговори
Популист преди 5 години
е добра дума ! Това е човек, който отговаря на настроенията на народа си ! Предпочитам "популист" пред предател на род и родина като Меркел. Дано Б.Б. не клекне пред тази ве.щица, тя е готова да купи всеки политик само и само да си спаси кожата.ПАРИ срещу НАШЕСТВЕНИЦИ - който държавно отговорен политик продаде НАРОДА СИ и РОДИНАТА, ТЕЖКО МУ И ГОРКО !!!
147
2
 
29
 
! Отговори
Йордан преди 5 години
Да си взима боко и да ни се махат от главата!!!!