Напредък, но недостатъчен: ЕС поряза Македония и Албания

Трябвало да покажат усилия в борбата с корупцията
Обновена: 27 юни 2018 07:02 | 26 юни 2018 21:15, Екип на Dnes.bg
50
Напредък, но недостатъчен: ЕС поряза Македония и Албания
Снимкa: Reuters, архив

Македония и Албания не бяха допуснати за започване на преговори за членство в ЕС днес, след драматично заседание на външните министри на ЕС продължило почти 6 часа.

Европейската комисия препоръча през май двете страни като готови да стартират преговорите, но еврочленки не успяха да постигнат нужното единодушие да дадат незабавен старт на процедурата, която трябваше да бъде одобрена от европейските лидери в четвъртък.

Още по темата

Вместо това Скопие и Тирана получиха обещание преговорите да започнат през юни догодина, ако всички условия за това са на лице.

Причината за отлагането са няколко държави, които смятат, че реформите в Скопие и в Тирана и особено борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона, не са достатъчно убедителни. Сред тях са Холандия и Франция.

Холандският министър на външните работи Стеф Блок каза, че “двете страни са постигнали напредък, но той не е достатъчен, защото е необходимо те да покажат последователност в борбата с корупцията и върховенството на закона”. Холандският парламент гласува специално решение миналата седмица, с което не позволява на правителството да се съгласи на започването на преговори. “Нужно е двете държави да покажат упоритост в борбата с корупцията и върховенството на закона преди да можем да дадем съгласие”, подчерта Блок.

Албания и Македония остават с надежда за следващата година, когато Европейската комисия отново ще оцени хода на реформите в двете държави и ще предложи на страните членки да започнат преговори с тях.

Скопие, която е кандидат за член в ЕС от 2005 г. разреши по-рано този месец  27-годишния си спор с Гърция и промени името си на Северна Македония. Това беше условие Атина да свалли ветото си върху членството й в ЕС и в НАТО, но това не се оказа достатъчно.

Основните съмнения на страните членки обаче идват по-скоро от препоръката за Албания, която част от тях намират за недостатъчно убедителна, както и напредъкът в реформите и в съблюдаването на закона за недостатъчно напреднали. Тирана е кандидат за ЕС от 2014 г.

В позицията на страните членки се казва, че Македония трябва да направи повече в борбата с корупцията и да задълбочи реформите, а Албания - да покаже по-добри резултати не само срещу корупцията, но и в противодействието на организираната престъпност, както и в реформирането на правосъдната си система.
Въпреки днешната загуба Македония се надава да получи покана за влизане в НАТО на срещата на Пакта в Брюксел след 2 седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Ех че лоши тези европейци, гадни та гадни.А ние балканците сме върха на свободата,демокрацията и реда.Няма корупция,няма тежка престъпност,съдилищата ни строги и справедливи, абе образец сме за целия свят.Аз като сравнително заможен пенсионер имам възможност много да пътувам,постоянно обикалям по Европата.И с чиста съвест мога да кажа-единствено Гърция е за ЕС,а ние и румънците горе долу кретаме във вярна посока.Албания и Македония са много назад, първо трябва да си подредят държавите.
22
5
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Между другото, Ципрас изтъргува споразумението за името на Мк за десетки милиарди,Македония получи обещания за ЕС, а Борисов получи пак кунграчулейшънс и усмивка по радиото.При нас имаме "стабиуност" и нема за какво да изтъргуваме тази важна държавна промяна.
21
0
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Тия есейци така и не положиха усилия да измислят нещо друго от "недостатъчно реформи и корупция", което е толкова мъгляво и звучи супер клиширано.Ми кажи какви реформи не са направили конкретно бе, есейски бюрократ - не са си продали земите на "инвеститори" или летището им е още държавно.Всичките причини за приемане/неприемане са политически. Обаче ти вадят "реформите" и "корупцията" и те пускат по пързалката.
20
3
 
20
 
! Отговори
Крив макарон преди 5 години
Защо не се учудвам - Франция и Холандия искат устойчиви резултати и преди да пуснат България и Румъния в Шенген
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европредседателствахме за нищо...
18
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шест месеца напразни усилия. Ама що софри се наредиха и що народна пара се профука...
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туриха пепел на големите шестмесечни усилия. Тюх да му се не види....
16
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега истинските македонци ще разберете как ви прецакаха за името и знамето .
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственикът на ГЕРБ е голем , много голлем пред (се) ател на ,, усмешна ,, шестмесечна Европа . Дали някой муууууу повярва , дрънкулко Захариева ???
14
5
 
19
 
! Отговори
Историята преди 5 години
До БлагоевградБез лъжи и манипулации, моля ! История и култура (писменост, книжовен език и църква), различни от българските никога не е имало в Пиринския край ! Никога !
13
16
 
12
 
! Отговори
Браво на БГ ! преди 5 години
Голям успех на Българското европредседателство ! Не само, че постави Западните Балкани във фокуса на разединения ЕС, но успя да осигури развитие в пътната, енергийната и дигиталната им свързаност и напредък в евроинтеграцията на Македония и Албания, както и на Сърбия и Черна Гора, които отварят 2 нови и съответно 1 нова преговорни глави ! Браво на българското правителство !
12
21
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Американски войници къде сте ? Елате ни освободете от бг робство !Искаме Автономия !
11
2
 
24
 
! Отговори
Градинар преди 5 години
Македонският външен министър, който онзи ден обеща македонски домати - най-вкусните на света на евролидерите, днес писа, че ще си ги задържи. До следващото лято. Толкова за евросолидарността. Да видим сега НАТО какво ще направи. Може те да се уредят с македонските домати
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горна ДжумаяНяма такова нещо като Пиринска Македония Има България. И ти върви се пери.
9
2
 
15
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Тато ке ви купи колело , ама друг път ...
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БлагоевградХоди се изпери>
7
29
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
В училищата на Пиринска Македония да се изучава македонска история и култура.Да се назначи македонец за владика и календара да е по македонския православен календар.българските партии да се разпуснат и да има само македонски партии.българскста войска да напусне незабавно, пиринска македония да бъде демилитаризирана зона.политическа автономия в пиринска македония.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американски войници:Горна джумая, чухме вече, ама има да чекате. Първо Македония у ЕС.
5
1
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Я!...Що стана бре?!..Много зор фърлиха гръци и макета,ама..съде пушилка дигнаха..Па ги отрезАха...Сега да са залага:-Първо ние ли ша вленем в "Шенген",или макетата-в ЕС?.............Иначе НАТО вече е приготвило техниката..До некой и друг месец и са там..
4
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се бавим.Сега е времето на твърдата ръка.Хората се кефят на диктатори като Путин,Тръм и Ердо.ЕС трябваше до сега да е анексирал Албания,Македония и Сърбия.Местните руски мафиоти избити и налагане на върховенството на закона.Ама Меркел с нейната мирна политика спъва всичко,добре че скоро си заминава.