Лиляна Павлова: Променихме имиджа на България!

Тя подреди резултатите от българското председателство
27 юни 2018 19:53, Петя Славова
70
Лиляна Павлова: Променихме имиджа на България!
Снимка: БТА

Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България, заяви министър Лиляна Павлова на дискусията "Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - резултатите" в НДК. Тя отчете, че 284 събития са се провели в София, а 35 хиляди делегати са дошли при очаквани около 20 хиляди, предаде БТА.

Според нея гостите у нас са ни преоткривали с всяко следващо идване в различен аспект - и като туризъм, и като бизнес, и като политически партньор. Явно това е нещо, което ни е куцало в годините назад - не сме показвали достатъчно какво можем, какво правим, качествата, които имаме, каза тя.

Още по темата

Освен темите и приоритетите, които подбрахме, за мен е важното, че в много случаи виждахме единството, коментира още Павлова. Тя отбеляза, че ако сме единни и сме заедно, ще сме по-силни. Вярвам, че девизът на българското председателство беше адекватен и релевантен на случващото се, посочи министърът.

Програмата и приоритетите на самото председателство бяха достатъчно гъвкави и дадоха възможност да сме адекватни и напълно в крак с действителността и проблемите на деня, смята още тя. Обучени са 1550 експерти, отделно от тях 2000 души са се грижили за сигурността и логистиката. Според отчета има 78 постигнати споразумения в Съвета или с ЕП, 10 директиви за преговори по международни споразумения, 18 заключения на Съвета, пет решения и седем препоръки на Съвета.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира, че ако има нещо, с което сме изненадали по време на председателството, то е нивото на амбиция на нашата програма. Досега не сме показвали, че България е амбициозен член на ЕС, коментира тя. За постигнатото в Съвета "Общи въпроси" Захариева коментира, че вариантът за Република Македония е най-доброто, което можем да постигнем, с голяма конкретика, стъпка по стъпка, с времеви диапазон и с ясен ангажимент на държавите членки към нашите съседи.

Външният министър каза още, че трябва да се намери общоевропейско дългосрочно решение за новите предизвикателства, свързани с мигрантската вълна. Понякога изглеждаме блокирани от страх и толкова се страхуваме да не поддадем на популистките движения, а всъщност реагираме с техните действия, заяви тя.

Според нея на популизма не може да се отговаря с по-голям популизъм. Така няма да го спрем, ако не излезем от този страх, ако не се събудим, не ни чака нищо добро, предупреди Захариева. По думите й в световен мащаб има 68,5 милиона мигранти миналата година - най-високата миграционна вълна.

Според вицепремиера Томислав Дончев истинска оценка на председателството може да бъде направена след няколко месеца. Към момента получаваме ласкави оценки, а подборът на теми и приоритети беше изключително сполучлив, коментира той. Дончев посочи, че българските администрации са се справили чудесно.

Вицепремиерът каза още, че ако нещо липсва на европейско ниво, то е повече смелост, повече решителност. Практиката показва, че нито един нов проблем не може да бъде решен със стара технология, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще бъде все по уважавана и желана дестинация.. нека само влязат едни 40-50 млн. мигранти в Европа за 10-тина години да изорат цивилизацията. *** кой ще е жив да го види. Иначе нашия елит строи къщи за да има за другия елит ;)
29
8
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До До 26заработва трола..Но не е "извън контекста"...Той дори не знае какво е това..Просто си ***,за това му плащат..
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди известно време на Свинетка и напомни ха журналисти, че доходите в бг са много ниски. Тя нахално заяви , че никой в нейното обкръжение не взима под 3000 лева. Какво може да очакваш от министър на Тиквоний?
27
2
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Понеже си винаги извън контескта и тук директно се правиш на улав, проучи кой точно си е купил острова и заради когото спряха предаването.После дрънкай глупостите си тука и прави плоски инсинуации...
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България?!?....Това ли е основната необходимост на България - имиджа?!?Такава грандиозна глупост не съм чувал отдавна.Докато се занимаха с Турция и Ердоган, Косово и Албания, не постигнаха нищо полезно за България и българите.Това е краят на еддно ггръмко фиаско, което ни представят като някакъв имислен успех, колкото да ни замажат очите.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излез в чужбина ,като обикновена гражданка и ,като те попитат от къде си ,кажи че си Българка !Тогава ще усетиш разликата ! Уверявам те !
24
24
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Верно ли, че Нинова купила остров в Егейско море...
23
20
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
- Чувствително увеличение на банковите влогове на гражданите в левове и валута- Зимни и летни курорти и СПА центрове препълнени предимно с български туристи- Масови задръствания по КПП-тата българите кръстосват света по суша, въздух и море- Невиждано строителство по всички направления- Нощни клубове и ресторанти - препълнени- Дори възрастни граждани изхвърлят през балконите излишните пари и ценности...... - Борисов 4...
22
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така Лили, мачкай комунистите!
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Набълбукахте страната с многомилиардни кредити,които не се знае къде отидоха,освен кражбите,а песионерите са с 150-200 лв. пенсии.По един милион да бяхте раздали на всеки от населението,цял живот щяха да са ви благодарни!Обаче алчността ви няма край!
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сам да си верваш си е интересно.
19
2
 
28
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
18
2
 
44
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Председателството е на ротационен принцип и не е нито привилегия, нито награда, нито някакво признание към страната домакин.Замисълът е, уж опознаване на страните членки и уж по-реално вникване във проблемите и приоритетите на Страната-домакин.Но да е видял и чул някой, за обиколка на гостите евро-депутати из родните градове и села?Да са нарушили предоставените им удобства във Столицата и по време на почивките си, да провели някакво обществено мероприятие?Павлова поне да замълчи!
17
0
 
39
 
! Отговори
ined преди 5 години
ГЕРБерастите така се скъсват от лъжи, че вече сами почнаха да си вярват
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази каба гайда ще умре за вожда !
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сладурка.
14
1
 
22
 
! Отговори
какво ли правиш? преди 5 години
Какво си променила , ти са дисциплинарно Уволнение има достатачно Скандали с тем като Министарка , какво ли правиш с теа маже в ГЕРБ какво ли показваш или предоставяш че не те гонят?
13
16
 
8
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Председателството свърши, и на *** парите за протести - също, пък и няма кого да впечатлява - ами оставате си засега само на тролските надници.Нищо де, дотук сте двама, засега стигат, я дайте нещо за Боко и гръцкия остров, суджука и 80% на *** Христов - припявайте дружно с него към принципите на Ноам Чомски!
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ше Ви съдят в Европа ,заради бежанците !Промяната е налице !И затова ще искат специален надзор на банките ,ако приемете Еврото !Мижи -да те лъжем !На кого ги разправяш ,Лиле ?
11
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея герберски неокомунисти се оказаха по-страшни и от Хитлер и Сталин взети заедно.