Македония до ЕС: Ще си задържим доматите!

Можеше да е и по-зле, смята Екатерина Захариева
27 юни 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
46
Македония до ЕС: Ще си задържим доматите!
Снимка: Twitter

Македонският външен министър Никола Димитров, който обеща в сряда на европейските държави да им изпрати македонски домати “най-вкусните в света”, ако дадат старт на преговорите й за членство в ЕС, вчера оттегли офертата си.

"Ще си запазим доматите за нас. Юни 2019 г не е чак толкова далеч", писа той в Тwitter, след като европейските министри на външните работи отхвърлиха предложението на Европейската комисия за незабавно започване на преговорите за членство с Македония и Албания. Вместо това те им обещаха, ако напреднат с реформите и най-вече с борбата с корупцията, да ги наченат следващия юни.

Ден по-рано външният министър публикува снимка на доматена салата и обяви, че ще изпрати по пощата "най-вкусните домати на света" на онези държави, които подкрепят македонските надежди. Скопие е кандидат за членство в ЕС от 2005 г., но не можа да получи дата за преговори, защото беше спирана от Гърция заради спора с името.

Още по темата

Сега Атина даде писмено уверение, че оттегля ветото си, но Франция и Холандия блокираха решението вчера заради недостатъчно убедителния напредък на Скопие и Тирана в борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона.

Холандският външен министър Стеф Блок каза, че страната му иска да види “упоритост” и “последователност”, преди да може да се съгласи на започване на преговори. Към Албания има в добавка и претенции за успехи в борбата с организираната престъпност.

В крайна сметка външните министри от ЕС решиха да оставят вратата на членството отворена и ако двете държави "успеят да задълбочат напредъка, направен дотук", да насрочат междуправителствена конференция през юни 2019 г. за започване на преговорите. Те обаче не се ангажира с никакви конкретни обещания за стартиране на процедурата и само посочиха, че ще очакват редовния годишен доклад на Европейската комисия да регистрира търсеният напредък, без да задават конкретни параметри или твърди обещания.

Външният министър Екатерина Захариева, която поради ротационното председателство ръководеше срещата на ЕС, каза, че решението е било постигнато много трудно и след 10-часови дебати.

"Това е добро решение, защото дава времева рамка на двете държави, което е по-добре от нищо", заяви Захариева.

Тя призна, че като българка би искала да види “по-амбициозно решение”, но че това е било възможното на ниво 28.

Сега Македония обръща очи към НАТО, чиито лидери се събират след 2 седмици в Брюксел, да одобрят кандидатурата й за влизане в пакта. За да бъде готова навреме за срещите на ЕС и на НАТО, Македония приключи в началото на месеца 27-годишния си спор с Гърция за името си, приемайки да се нарече Северна Македония. Предстои македонските граждани да се произнесат по въпроса на референдум, а гръцкият парламент да го ратифицира, преди то да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
10
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Глупости, китайски грейпфрути няма. Има от Гърция и Турция. Лятото има внос и от Южна Африка и Етиопия. Стига сте дрънкали глупости, че грейпфрутите били от Китай.. Все китайците ви виновни...
15
0
 
6
 
! Отговори
Пепа преди 5 години
*** тва сериозно ли?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БожилВикаш, грейпфрутите от край време са ктиайски ГМО-та, а ?
13
15
 
5
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Първите ГМО-та у нас бяха и още си остават китайски- почнаха да ни ги набутват още в социалистическото иго. Грейпфрутите например са ГМО,обичано от комунистите- те го разпространиха навсякъде,умножиха му пазара и ето ти сега- грейпфрути навсякъде. Ами помелото- помните ли измисленото от китайците помело? То е чиста проба ГМО- не се заблуждавайте,че китайците ни мислят доброто- продават ни го за пари,не за мили усмивки! Ами китайския праз и чесън забравихте ли какви глави прави и как люти??!!
12
0
 
23
 
! Отговори
Щ.Младши преди 5 години
Може братя,задръжте ги- от нас ракията от вас доматите,ще си ги хапнем заедно на софра!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се напредне в борбата с корупция ми звучи като да се наблегне на борбата срещу хората които се борят с корупцията, така поне звучи в България през последните десетилетия.
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8ГМО ти е тиквата. В България ГМО домати няма. Има различни хибриди с различни вкусове. Ако не ти харесват, отиваш до най близкото село и на улиците винаги има баби продаващи домати в един определен отрязък от време през годината.Още повече, досега не съм виждал средно голям или голям супер да няма И български сортове. Аман от опорни мантри !!!!
9
10
 
4
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А 4 , в какъв ЕС сме влезли ? Че нещо за едни чакални чета ! За едно евро може би !За едно село Шенген чувам !
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5 А ти домати къде видя у нас ? В зависимост от размера са топки или за тенис или за тенис на маса !Аз домати на ПАЗАРА НЕ съм виждал .Всичко е ГМО не само доматите .
7
1
 
17
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Те обаче не се ангажира с никакви конкретни обещания за стартиране на процедурата ...решението е взето след 10-часови дебати ... министър Захариева е доволна ...! Тук и Шекспир би останал без думи !!!!
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искали да се справят с корупцията. Дрън-дрън. Фатки разни брюкселски, за да протакат.То корупциятя у нас може да е по-голяма от македонската.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Що бе ? Къде в България има ГМО домати ?
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На България и трябваха 10 години за да влезе в ЕС. Македония да се радва, ако всичко приключи 2025
3
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доматите са български естествено. Македонски домати няма.
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холандските номера започват... Холандия е най- големия производител на гумени домати в света, та макето да внимава с кой се бъзика
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги търсят македонците после тези домати, ама всичко ще бъде ГМО.