Родил се мъж, станал жена – ранно пенсиониране!?

Съдът на ЕС се произнесе по казус на британец, решението - за всички
36
Родил се мъж, станал жена – ранно пенсиониране!?
Снимка: Reuters, архив

Лице, което е променило пола си, не може да бъде задължено да унищожи брака си, сключен преди тази промяна, за да може да получава пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на предвидената възраст за лица от придобития от него пол.

Още по темата

Подобно условие представлява пряка дискриминация, основана на пола, постанови Съдът на ЕС в Люксембург, пише в. "Сега".

Директива на Съюза от 1978 г. забранява каквато и да е дискриминация, основана на пола, по отношение на социалноосигурителните обезщетения, включително пенсии за осигурителен стаж и възраст. Директивата предвижда изключение от тази забрана, като допуска държавите членки да изключат от приложното й поле определянето на пенсионната възраст за старост и прослужено време. Обединеното кралство се е възползвало от тази дерогация: в този смисъл пенсионната възраст за жена, родена преди 6 април 1950 г., е 60 години, докато за мъж, роден преди 6 декември 1953 г., тя е 65 години.

M.B. е лице, родено през 1948 г. от мъжки пол, което сключва брак с жена през 1974 г. Лицето започва да живее като жена през 1991 г., а през 1995 г. се подлага на операция за промяна на пола. M.B. обаче няма окончателно удостоверение за признаване на промяната на пола, чието издаване съгласно националната правна уредба изисква унищожаване на брака й. M.B. и съпругата й желаят да запазят брака си поради религиозни съображения.

M.B. навършва 60 години през 2008 г. и подава искане за отпускане на държавна пенсия за осигурителен стаж и възраст, защото смята, че вече е жена.

Това искане е отхвърлено, тъй като при липсата на окончателно удостоверение за признаване на промяна на пола тя не може да се третира като жена по отношение на определянето на законоустановената пенсионна възраст. M.B. оспорва това решение пред британските юрисдикции. Тя твърди, че разпоредбата, съгласно която не може да има сключен брак, води до дискриминация в противоречие с правото на Съюза. Върховният съд на Обединеното кралство отправя запитване до Съда на ЕС дали това положение е съвместимо с директивата.

В днешното си решение Съдът на ЕС подчертава най-напред, че в случая не е сезиран по въпроса дали поначало за правното признаване на промяната на пола може да се изисква унищожаване на брака, сключен преди промяна на пола. Той обаче констатира, че макар правното признаване на промяната на пола и бракът да са въпроси от компетентността на държавите членки в областта на гражданското състояние, те трябва да спазват правото на Съюза, и по-специално принципа на недопускане на дискриминация, когато упражняват компетентността си в тази област.

Съдът потвърждава практиката си, съгласно която директивата, предвид нейния предмет и естеството на правата, които цели да защити, се прилага и за дискриминацията в резултат от промяната на пола на заинтересованото лице. В това отношение той подчертава, че за целите на прилагането на директивата трябва да се счита, че лицата, които са живели през значителен период от време като лица от пол, различен от този по рождение, и които са преминали операция за промяна на пола, са променили пола си.

Съдът отбелязва, че условието бракът да бъде унищожен, за да може да се отпусне държавна пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на законоустановената пенсионна възраст за лицата от съответния пол, се прилага само за лицата, които са променили пола си. Поради това той стига до заключението, че британската правна уредба третира по-неблагоприятно лице, което е променило пола си, след като е сключило брак, отколкото лице, което е запазило пола си по рождение и е сключило брак.

След това Съдът разглежда дали ситуацията на лице, което е променило пола си, след като е сключило брак, и ситуацията на лице със сключен брак, което е запазило пола си по рождение, са сравними - условие, което трябва да бъде изпълнено, за да се установи дали разликата в третирането представлява пряка дискриминация.

В това отношение Съдът отбелязва, че законоустановената пенсионна схема за осигурителен стаж и възраст в Обединеното кралство цели да осигури закрила срещу риска старост, като предоставя на заинтересованото лице пенсия в зависимост от вноските, които е правило по време на професионалния си път, независимо от семейното му положение.

Съдът стига до извода, че предвид този предмет на уредба и тези условия за предоставяне ситуацията на лице, което е променило пола си, след като е сключило брак, и тази на лице със сключен брак, което е запазило пола си по рождение, са сравними. Съдът уточнява, че целта на условието за унищожаване на брака (да се избегне бракът между лица от един и същ пол) не е свързана със схемата за тази пенсия за осигурителен стаж и възраст. При това положение тази цел не засяга сравнимостта на положението на двете посочени категории лица с оглед на предмета на уредбата и на условията за предоставяне на пенсията.

Тъй като разглежданата по делото разлика в третирането не попада в нито една от допустимите съгласно правото на Съюза дерогации, Съдът постановява, че британската правна уредба води до пряка дискриминация, основана на пола, и поради това е забранена от директивата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
M.B. е лице, родено през 1948 г. от мъжки пол и като такова ще си умре.И това не може да се промени с никакви операции.Няма религия която да толерира смяна на пола според прищевките на всяка твар.Като се е осъкатил по своя воля,да си носи последствията и да не намесва религията.
24
1
 
7
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Ами нормално- ако един човек си смени пола,той става инвалид.
23
0
 
4
 
! Отговори
№9 (123), №12, №20 преди 5 години
ФЕМИНИСТКИТЕЕЕЕЕЕЕЕ, те ми развалят настроението!КЪДЕ МИ Е ХАПЧЕТО? Феминистките са ми го скрили!Веднага да отиват да работят като хамалки и миньорки! Ще ги науча аз тях!Ха ха ха ха ха хааааааа
22
2
 
9
 
! Отговори
Дискриминиран преди 5 години
А не е ли дискриминация, изискването за по-голяма пенсионна възраст за мъжете? Значи за жена може, а за мъж не може. Но забравих че мъжа, особено ако е бял е животно трета категория и никой не се интересува от него. Важното е правата на лесбийките, травеститите и дженжърите.
21
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 5 години
Целият текст сигурно е безукорен от юридическа гледна точка.Но ако трябва да се окачестви на всекидневен език, най ще му подхожда един наш пословичен израз - "усукване по килифарски".Нали знаете, че в епохата на на Българското средновековие в Килифарево са се учили и на сладкодумие, и на религиозна философия бъдещите висши духовници? Ако добре са се изучили, са можели витиевато да говорят с часове относно нещо, което може да се формулира с едно изречение. Или пък да те убедят, че черното е бяло
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всичкото отгоре и майчинството се брои за СТАЖ, така жена родила 2 пъти като се пенсионира на 61 вместо задължителните 35 г. и 6 месеца стаж, ще е работила 31г 6 месеца при все че на мъжете им трябват 38 г. и 6 месеца стаж , а живеят 7г по малко от жените
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайна сметка хората които си сменят пола, са под 1%. Така че не виждам защо е врявата. Мен друг въпрос ми е интересен, защо щом жените живеят средно 7 години повече от мъжете в България, защо се пенсионират с 3г по рано от мъжете. Това не е ли дескриминация, би трябвало или да е една възраст за двата пола или да се вдигне на този с по висока продължителност на живота.
18
2
 
11
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Държава или съюз занимаващ се с подобни казуси няма право на бъдеще и съществуване! Това е една мегаидиотия създанена от лумпенчиновници заместила оригиналната прекрасна идея за общ европейски дом на Шарл де Гол. Сигурно вече и маймууните в зоопарка се смеят на ЕС дебилизЪма.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А много жени се оперират и махат съвестта си .
16
2
 
23
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Така наречената съвременна цивилизация става все по-побъркана и с все по-бърза скорост пътува към самоунищожението си ...
15
2
 
15
 
! Отговори
аС преди 5 години
До Гошко:Обаче, трябва да се клъцнеш, първо! Иначе не се признава ! ;)
14
1
 
16
 
! Отговори
Георги преди 5 години
ооо че то ако може така след 50год и аз ще кажа че се чувствам жена и искам да ме пенсионират по рано :)
13
1
 
45
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"M.B. и съпругата й желаят да запазят брака си поради религиозни съображения" - коя е тази религия, в която не е грях да смяната на пола и предпочита еднополов брак, пред разпад на семейството? Това са болни хора и освен, че е трябвало да я(го) пенсионират по болест, трябва и да се лекува в съответното лечебно заведение. И това, че се борят за равни права по парадите си е чиста измама- борят се за превилегии и даже си ги получават. Даже самият им парад е превилегия.
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всички спортни състезания са разделени по пол? Това е брутална дискриминация. От сега нататък - няма мъжко, няма женско, всичко на едно. В името на равенството и новата ИДЕОЛОГИЯ, разбира се. Отгоре така ми казаха, че е правилно.
11
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е 123, по-късното пенсиониране на мъжете е дискриминация в полза на жените!!!
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а МВ в кой затвор ще лежи, мъжки или женски
9
5
 
43
 
! Отговори
123 преди 5 години
Изродиите настрана. Защо мъжете се пенсионират по-късно?! Това не е ли дискриминация?! Какво стана с равните права или те са само когато ви е изгодно.
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държави, в които т.н. "право" е хипертрофирало до такива размери, че съдиш съседа заради това, че канарчето му е изкрякало в 3 сутринта и ти е причинило сърцебиене и трайна психическа увреда, нямат бъдеще. Юрист-лобистите ще продължат да товарят обществото с безумия /като толе.растията и джендърството/ до пълната му парализа.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето това ни чака ако ратифицираме ИК - тарикатлъци на килограм. Ще се появят нови ищци за права, в случая за пенсиониране. Просто трябва малко да се стегнат юздите. Достатъчно проблеми с такива хитреци имаме и без това.
6
3
 
30
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Цитат: " тя не може да се третира като жена по отношение на определянето на законоустановената пенсионна възраст. "Никаква "Тя" не е!Коректното обръщение е " IT" като романа на Стивън Кинг - То! Нещото!