Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери

Ска Келер с остри критики към отношението ни спрямо имигрантите
Обновена: 27 юни 2018 17:09 | 27 юни 2018 15:00,
287
Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери
Снимка: Pixabay

Френски адвокати внесоха оплакване до Европейската комисия и поискаха започване на процедура срещу нехуманното отношение към бежанци от страна на българските институции, пишат от BulgarianPresidency.eu

Предложението е на Европейската зелена партия, която внесе доклад от 20 страници със шокиращи, според тях, разкрития на афганистански бежанци.

По думите на един от адвокатите, някои от имигрантите, които в момента търсят убежище във Франция, разказват потресаващи истории от бежанските лагери в България. Бежанците дори предпочитали да се върнат в Кабул, вместо да бъдат пратени обратно в София: "В Афганистан те убиват бързо с един куршум в главата, в България те оставят да умираш бавно и мъчително", споделят някои от бежанците, цитирани в доклада на Зелените.

Имигранти разказват потресаващи истории пред адвокатите за своя престой в България. Един от потърпевшите – афганистанец, бил заедно с група от 20 души. Полицията ги спряла, пребила ги, взела всичките им вещи и пуснали кучета. Групата била отведена в къща, където бежанците били държани без храна, докато не дали пари на полицаите. По думите на афганистанеца талибаните прилагали тактика, при която, вместо да убиват враговете си, им режели краката.

Мъжът споделил, че предпочита да се върне в Кабул и да загуби краката си, отколкото да бъде изпратен обратно в бежанските лагери на София.

Във Франция дори имало опит за самоубийство на един от имигрантите, който не искал да се върне в България.

ренските адвокати споделят и други истории. Европейската комисия платила да се сложат охранителни камери в лагера за временно настаняване на бежанци в Бусманци. Видеонаблюдение нямало само в банята. Именно там имигрантите били жестоко пребивани.

Според Дъблинското споразумение имигрантите рискуват да бъдат върнати в страната, в която са регистрирани първоначално като бежанци. Точно поради тази причина много имигранти прекосяват нелегално границата, за да избегнат имиграционните служби и да стигнат в сърцето на Европа, където да получат своя статут.

През последния месец някои от административните съдилища във Франция анулираха преместването на бежанци в България, според условията на Дъблинското споразумение, заради огромни дефицити в системата и  множеството сигнали за малтретиране на имигрантите. Все още, обаче, ЕС не адресира проблема и голяма част от съдилищата във Франция продължават изпълнение на споразумението.

Институциите, които могат да предприемат някакви действия срещу системните дефицити в политиката на България спрямо нелегалните имигранти, са Европейската комисия и Европейския съд. Те могат да спрат трансферирането на бежанци обратно в страната.

Френските адвокати призовават институциите да разследват сериозните нарушения на европейските стандарти от страна на българското правителство. Според юристите България не уважава принципа за индивидуално разглеждане на молбите за убежище, което заляга в европейското законодателство.

Освен това, режимът в България, при който бежанците се изпращат директно в центровете за настаняване след прекрачване на границата, е осъден от специалният представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците, както и от Комитета за премахване на расовата дискриминация към ООН.

Авторите на доклада твърдят, че Европейската комисия е наясно с това какво се случва в България, но отказва да реагира.

По думите им Комисията "не иска да признае, че някоя от страните членки нарушава чл.4 от Хартата за основните права на ЕС за нехуманното отношение към личността".

"Няма да се поколебаем да адресираме проблема пред европейските институции, ако видим, че други методи не проработят", споделят френските адвокати.

Лидерът на Зелените – Ска Келер – остро разкритикува българското правителство. Според нея по време на Българското председателство се организират големи конференции и се полагат огромни усилия, за да се остави добро впечатление у европейските лидери и така да се отвлече вниманието.

"Не виждаме много от това, което наистина се случва в България – нито по отношение на бежанците, нито по отношение на околната среда", коментира Келер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
68
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Бежанци бяха преди години - семейства с деца - уплашени, жални, болни, с благодарност в очите, че просто са живи. Тогава организирах помощи за тези хора, защото това е човещина. Сега НЕ са бежанци - то те гледа все едно иска да те убие...това НЕ е човек търсещ сигурност и закрила. Сага са нашественици!
179
0
 
48
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Франция да си ги взима всичките и да им осигури добри условия. После да си носи последствията от зулумите и атентатите направени за благодарност от мигрантите. Явно дотук не са им малко и мигрантите и атентатите щом искат още.
178
0
 
38
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Тази фитка да не ми пише глупости с тонове ,ами да ми отговори само на един въпрос! ЗАЩО ТЕЗИ ХОРА СА ИМИГРАНТИ,ЗАЩО НЕ СА В ДЪРЖАВИТЕ СИ, АМИ СА ПРИНУДЕНИ ДА СКИТАТ ПО СВЕТА?На ид.иот му идват тези простотии на ума да разбърква целия свят и да страдат милиарди?
177
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъска Килър, а какво беше отношението на френските власти към милите мигранти в Джу.нглата край Кале? Аз предлагам България да внесе иск в Хага срещу Франция за брутално отношение към "бежанците". Лично на мен ми разказаха, как френски полицаи са ги рязали на рендето Вьорнер там!
176
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне четете ли си статиите? "...взела всичките им вещи и пуснали кучета. Групата била отведена в къща, където бежанците били държани без храна, докато не дали пари на полицаите." Даааа... То, че полицаите не са много умни - така си е. Ама чак пък да им вземат парцалите и да им оставят парите... Дааааа беееее!
175
0
 
50
 
! Отговори
Tret преди 5 години
Има и българи които се самоубиват по причина на мизерията...но за тях е политнекоректно да се пише...не е в тредо!
174
1
 
45
 
! Отговори
Тия Имигранти, преди 5 години
никой не ги е канил у нас! Защо за ни? Само пари лапат, пък и с претенции!!!А що се отнася до Зелените - те самите да ми обяснят, ЗАЩО НА САЙТА ИМ ИМА ЦЕНЗУРА! ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ, ТЕ ОТ КАКВО СЕ ОПЛАКВАТ??? ТЕ ИЛИ СА СЕКТАНТИ, ИЛИ СА ***!!!
173
0
 
35
 
! Отговори
9899898989 преди 5 години
не знам какво са очаквали мигрантите / не че останаха много от тях тук / Но в България много прослойки от населението са подложени на геноцид - работещите бедни , пенсионерите с пенсии под прага на бедност / сигурно над 85%/ , хората с уреждания и получаващите инвалидни пенсии , възрастните хора по обезлюдените села , хората нуждаещи се от скъпоструващи лечения или транспалнтации . 4
172
1
 
52
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А възможноста гагамугите да лъжат с цел оставане във Франция явно въобще не е облисляна.
171
0
 
47
 
! Отговори
Тъй тъй преди 5 години
Правилно са разбрали афганите , че тук не са желани, и ще бъдат бити ограбвани и глад и мор, не сме ги канили, фа си ходят в Германистан и Францистан
170
0
 
49
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Бесните кучета на Исляма бяха докарани и пуснати в държавите ни без граници и митници от Соросоиднатa Ционистка върхушка. Сега, когато палачинката се обръща и в Европа на власт идват още и нови родолюбиви лидери освен Орбан, като Матео Салвини, Себастиан Курц и Джими Акесон (в Швеция), соросоиднитe ционисти реват като за последно и използват всички средства да попречат на нормализацията и изчистването на континента ни!
169
1
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Във Франция дори имало опит за самоубийство на един от имигрантите, който не искал да се върне в България.
168
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се връща където си иска. В Кабул, зад Кабул, на Луната ако ще, само да не се връща тука, че предния път направо мме се е разминало, ама тоз път може да няма този късмет. Достатъчно наши си мравки и скакалци си имаме, че и чуждите да прибираме. Да ходи в Германия, тя Меркел там ги осиновява....
167
3
 
34
 
! Отговори
Тоягата преди 5 години
Що не кажат как е в турция. Там и бият и плащат и пак е тая...
166
3
 
36
 
! Отговори
АК-47 преди 5 години
Ако се наложи, готов съм да го използвам, въпреки че съм почти на 60. Две години Средец, бивето Грудово са ми дали добра подготовка. Поздрави на всички родолюбци от един стар кашик !
165
1
 
61
 
! Отговори
wild horse преди 5 години
Никой не е канил бежанци тук. Войната в Сирия свърши. Това са професионални,потомствени просяци,които като свински черва се влачат с години. Французите щом толкова иска,да си ги вземат при тях. Ние имаме,деца-инвалиди,онкоболни,пенсионери и въобще бедни българи,за които никой не се грижи
164
1
 
49
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Няма бежанци от Авганистан!Това са икономически мигранти.Ясно ли ви е зелени еврогейци.В България всички умираме бавно и мъчително,затова много се изнесоха вече,но никой не плаче за нас.
163
1
 
40
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Стана ли ясно в кой отбор са зелените- в отбора на ислямския башибозук, модерните еничари. Уж природа, уж това-онова, а това е либерлфашизма в най- чиста форма.
162
3
 
11
 
! Отговори
БУНТАР преди 5 години
До АнонименДРУГИЯ ВАРИАНТ Е---СВЕТОВНА РЕВОЛЮЦИЯ ПРОТИВ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКОТО РОБСТВО НА ЕС И САЩ ПОМИРЕНИЕТО Е САМОУБИЙСТВО КОЕТО ВЪРВИ В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 20 ГОДИНИ ВЯМА ДА ИМА И ПОМЕН ОТ Т Н ---БЪЛГАРИ ШОПИ ШВЕДИ И ТУРЦИ ЩЕ СА В ПАРЛАМЕНТА МАЛЦИНАТА БЪЛГАРИ ЩЕ СА ЕКЗОТИКА
161
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те какво искат вили ли да им почват да строят,при запада е пълно колкото си искаш