Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери

Ска Келер с остри критики към отношението ни спрямо имигрантите
Обновена: 27 юни 2018 17:09 | 27 юни 2018 15:00,
287
Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери
Снимка: Pixabay

Френски адвокати внесоха оплакване до Европейската комисия и поискаха започване на процедура срещу нехуманното отношение към бежанци от страна на българските институции, пишат от BulgarianPresidency.eu

Предложението е на Европейската зелена партия, която внесе доклад от 20 страници със шокиращи, според тях, разкрития на афганистански бежанци.

По думите на един от адвокатите, някои от имигрантите, които в момента търсят убежище във Франция, разказват потресаващи истории от бежанските лагери в България. Бежанците дори предпочитали да се върнат в Кабул, вместо да бъдат пратени обратно в София: "В Афганистан те убиват бързо с един куршум в главата, в България те оставят да умираш бавно и мъчително", споделят някои от бежанците, цитирани в доклада на Зелените.

Имигранти разказват потресаващи истории пред адвокатите за своя престой в България. Един от потърпевшите – афганистанец, бил заедно с група от 20 души. Полицията ги спряла, пребила ги, взела всичките им вещи и пуснали кучета. Групата била отведена в къща, където бежанците били държани без храна, докато не дали пари на полицаите. По думите на афганистанеца талибаните прилагали тактика, при която, вместо да убиват враговете си, им режели краката.

Мъжът споделил, че предпочита да се върне в Кабул и да загуби краката си, отколкото да бъде изпратен обратно в бежанските лагери на София.

Във Франция дори имало опит за самоубийство на един от имигрантите, който не искал да се върне в България.

ренските адвокати споделят и други истории. Европейската комисия платила да се сложат охранителни камери в лагера за временно настаняване на бежанци в Бусманци. Видеонаблюдение нямало само в банята. Именно там имигрантите били жестоко пребивани.

Според Дъблинското споразумение имигрантите рискуват да бъдат върнати в страната, в която са регистрирани първоначално като бежанци. Точно поради тази причина много имигранти прекосяват нелегално границата, за да избегнат имиграционните служби и да стигнат в сърцето на Европа, където да получат своя статут.

През последния месец някои от административните съдилища във Франция анулираха преместването на бежанци в България, според условията на Дъблинското споразумение, заради огромни дефицити в системата и  множеството сигнали за малтретиране на имигрантите. Все още, обаче, ЕС не адресира проблема и голяма част от съдилищата във Франция продължават изпълнение на споразумението.

Институциите, които могат да предприемат някакви действия срещу системните дефицити в политиката на България спрямо нелегалните имигранти, са Европейската комисия и Европейския съд. Те могат да спрат трансферирането на бежанци обратно в страната.

Френските адвокати призовават институциите да разследват сериозните нарушения на европейските стандарти от страна на българското правителство. Според юристите България не уважава принципа за индивидуално разглеждане на молбите за убежище, което заляга в европейското законодателство.

Освен това, режимът в България, при който бежанците се изпращат директно в центровете за настаняване след прекрачване на границата, е осъден от специалният представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците, както и от Комитета за премахване на расовата дискриминация към ООН.

Авторите на доклада твърдят, че Европейската комисия е наясно с това какво се случва в България, но отказва да реагира.

По думите им Комисията "не иска да признае, че някоя от страните членки нарушава чл.4 от Хартата за основните права на ЕС за нехуманното отношение към личността".

"Няма да се поколебаем да адресираме проблема пред европейските институции, ако видим, че други методи не проработят", споделят френските адвокати.

Лидерът на Зелените – Ска Келер – остро разкритикува българското правителство. Според нея по време на Българското председателство се организират големи конференции и се полагат огромни усилия, за да се остави добро впечатление у европейските лидери и така да се отвлече вниманието.

"Не виждаме много от това, което наистина се случва в България – нито по отношение на бежанците, нито по отношение на околната среда", коментира Келер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
25
 
! Отговори
? преди 5 години
Лъжат тяхната мама, ама нищо нека им висят на шията на французите. Едно време веднага след 10 ноември 1989 бая народ се замъкна в Германия. Всички се пишеха преследвани от комунистите и разказваха коя от коя по-ужасни истории, измислени естествено.
139
0
 
28
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Да са си стояли в Турция! Там им е застлано с рози! А тези адвокати защо не внесат иск срещу Турция?! Вече 11 години сме в този ЕС. Не живеем по-добре, но за сметка на това сме все "виновни"! Бе айде на П си М.
138
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки новоприет бежанец пирон в ковчега на ксенофобите.
137
0
 
17
 
! Отговори
Меркел преди 5 години
тръгва да купува продажни държавни глави, за които парите са по-важни от бъдещето на народите, които управляват. Меркел е изолирана от всички, държи се като удавник за сламка за Макрон и новия ляв испанец. Австрия, Дания, Италия са твърдо против нея, да не говорим за Вишеград. В неделя се надявам да остане сама тази ялова крава.
136
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари от България за Турция има, но за болните ни деца и пенсионери няма.
135
0
 
24
 
! Отговори
Колониалните преди 5 години
държави ИСПАНИЯ<ПОРТУГАЛИЯ< НИДЕРЛАНДИЯ< БЕЛГИЯ< ФРАНЦИЯ<ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и ИТАЛИЯ да си пребират т.н. бежанци от Африка и Близкия и Средния Изток.СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЕ СА БИЛИ КОЛОНИЗАТОРИ И НЕ СЕ ЧУВСТВАТ ОТГОВОРНИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ БИВШИТЕ КОЛОНИИ. България и Румъния да се присъединят към Вишеградската Четворка !
134
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата е такава - Меркел дава пари на ББ за бежанци и ограда,охрана,ББ и Куневата прибират парите,а няма нищо насреща и сега Меркел и другите държави ще ни върнат бежанците,заради лакомията на нашите политици и хем бежанците ще го ядат големия,хем и българите.
133
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек е устроен така, че да харесва хубавото с изключение на либерлните-толерасти. "Бежанците" , ако бяха стока никой нямаше да ги върне, но явно не са.
132
0
 
15
 
! Отговори
България преди 5 години
във ВИШЕГРАД !!! NOW !!!
131
0
 
19
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
ГРАНИЦИТЕ СА НЕПРИКОСНОВЕНИ ! Какво търсят тук разни афганистанци, та нали НАТО им внася "мир" в Афганистан. Значи Европейските войници могат да гинят из Афганистан, а млади афганци вместо да се бият срещу талибаните, бягат към Европа.ЗАЩИТАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО Е ВЪПРОС НА ДЪЛГ И ЧЕСТ ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ! Тази Келер да не се меши в нашата държава и да си ги пребира, ако е закопняла за нашествениците.
130
0
 
22
 
! Отговори
явно, преди 5 години
Ска Келер подкрепя трафика на хора.
129
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС се превърна в петзвезден почивна станция ол инклузив за бежанци и всякаква друга *** от цял свят.
128
0
 
16
 
! Отговори
точка преди 5 години
Колониалните империи да си прибират бежанците.Българите не сме колонизирали и използвали никого.Бягащите да заобикалят България.Не ги мразим,но не ги и обичаме,тук няма нищо за тях.България е за българите.
127
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена НПО статия - не може нелегален имигрант, тоест доказан престъпник да има претенции за каквото и да е било, напротив той заслужава наказание за престъпното си дейние. Афганистанците да си заминават в Афганистан тях никой не ги е канил, не ми пука какво е положенето там, ако ще да умират от глад, това не е наш проблем, да си оправят положението сами, това е тяхно задъложение и право.
126
8
 
5
 
! Отговори
truth преди 5 години
Такова е отношението и към обикновените българи. Що за страна е тази, в която един бежанец предпочита талибаните да му отрежат краката, вместо да се върне в БГ. А тези френски адвокати са безумно прави за замазването на действителността от страна на българското правителство, като организират пищни банкети за Евро чиновниците, за да създадат впечатление за справяне с проблемите. Как можете да им организират концерти и да се бият в гърдите с Валя Балканска и БГ фолклор, с разни нарочени за "гордостта на България" Крисии и Кристиановци, а в същото време да убиват като в концлагери невинни хора!
125
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AТакива жалки НПО плъхове като теб скоро ще усетят ясно изразено българския патриотизъм по трудния начин. Много писнаха разни платени розови кухи *** да ни поучават и обиждат.
124
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния абзац опида абсолютно точно Евро прецедателството на България - огромни усилия да се покажем пред чужденците.Що се отнася до основната тема в доклафа а именно бежанци - какви са тия бежанци от Афганистан? Нали ФАЩ казаха че там всичко е точно? От какво бягат тогава тия хора? Може би от демокрацията?
123
0
 
23
 
! Отговори
месара преди 5 години
до френските адвокати : даваме ви ги тия "бежанци", ше им платим и транспорта. вземете си ги във франция, отглеждайте си ги, размножавайте си ги, радвайте им се, вие имате опит в това!
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но поне не се самоопюваме и самомразим като тебе.Патриотизмът ние е достатъчно изразен, факт е че не допуснахме бежанци на наша територия.Ти си жалкият, а не ние!
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само автомат липсва на снимката,хахха ска еб,,ати името.