Brexit наближава. А сделка с Острова – няма!

Как ще се раздели Великобритания с ЕС? Сценариите
28 юни 2018 07:41, Петя Славова
5
Brexit наближава. А сделка с Острова – няма!
Снимка: Reuters

Въпреки напредъка по условията за излизането на Великобритания от Европейския съюз и двете страни би трябвало да се подготвят за сценарий, при който "няма сделка". Това ще бъде казано на британската министър-председателка Тереза Мей на срещата на върха на Европейския съюз тази седмица, заяви източник от френското президентство, цитиран от Ройтерс.

До момента, когато Великобритания трябва да напусне ЕС, остават девет месеца, а все още няма особена яснота за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit-а.

Без споразумение ЕС не може да сключи договор за раздяла с Великобритания. Това поражда вероятност Великобритания да напусне ЕС без сделка.

Още по темата

"Всички са съгласни, че сценарий, при който няма сделка, е лоша новина", каза цитираният служител на Елисейския дворец пред репортери на брифинг преди срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28-29 юни.

По думите му на срещата лидерите ще кажат на Мей, че въпреки напредъка в преговорите остават неуредени важни въпроси и че е необходимо да се подготви за развод без сделка.

"Това не е каквото искаме ние, не е каквото искат британците. Нито е най-вероятната възможност. Но трябва сериозно да се подготвим за него, защото за нас - и от двете страни - би било необяснимо да кажем на нашите инвеститори и нашия бизнес, че не сме били подготвени за този сценарий", заяви той, цитиран от БТА.

Датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен каза в Копенхаген, чеBrexit-ът може да приключи без сделка.
"Това е първият път, когато ясно казваме на британците, че можем да приключим с най-лошия сценарий, без сделка", заяви той на заседание на парламентарна комисия.

Подготвени за срещата заключения, цитирани от Ройтерс, показваха по-мек тон. Според тях лидерите на 27-те страни членки, които ще останат в ЕС след напускането на Великобритания през март 2019 г., ще изразят тревога от липсата на съществен напредък по въпроса за ирландската граница.

"Европейският съвет отново призовава държавите членки, институциите на Съюза и всички заинтересовани да работят по-усилено за подготвеност на всички нива и за всякакви резултати", се казва в проектозаключенията.
Според тях лидерите ще призоват Великобритания да представи "реалистични и приложими предложения" за своите бъдещи отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Вечният интерес на Англия е само да взема парите на другите, а не да им дава...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми да се занимаваме с тия
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа. И без това се водят 51-вия щат. Големия брат да ги дондурка.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май на никой не му се иска да идва брексит, ама като си постлаха така няма какво да се направи.