Егоизъм в Германия: 25-годишни искат да спрат да работят на 40!?

Скромен живот: Спестовността е на мода в страната
28 юни 2018 20:42, Елка Василева
91
Егоизъм в Германия: 25-годишни искат да спрат да работят на 40!?
Снимка: архив, Reuters

Да се пенсионира на около 40 години и да живее както му харесва: бившият метеоролог Ларс Хатвиг на практика е осъществил мечтата на "спестовниците", макар и понякога с цената на аскетски режим. Хората като него печелят последователи в застаряваща Германия, пише Франс прес.

"Това стана преди четири години: тогава установих, че вече нямам нужда от заплата. Вече не бях принуден да работя и напуснах", разказва пред Франс прес този 47-годишен берлинчанин.

Всичко това не е минало безпроблемно. "В продължение на една-две години наистина бях изключително голям скъперник", доверява той. "Избягвах да включвам лампите вкъщи, проверявах редовно електромера, купувах най-евтината храна", спомня си този ерген. "Тази фаза обаче отмина", усмихва се той.

Хатвиг взел това решение още през 2004 година, но му били необходими десетина години, за да постигне своята цел благодарение на драстични икономии и една стратегия на разумни финансови инвестиции, по-специално след кризата от 2008 г., когато борсите се сринаха и акциите временно се обезцениха.

Ларс Хатвиг не е единствен: в интернет се роят германските блогове и форуми, администрирани от настоящи или бъдещи "спестовници".

Също като активния Оливер Ньолтинг, на 29 години, който разказва за всеки етап от своя поход към финансовата свобода. "Моята цел всъщност е да бъда щастлив", обявява този млад програмист от Хановер.

Да се пенсионира на 67 години? Нещо немислимо за него. Но "аз все пак мога да си представя, че когато навърша 40, ще си кажа: правих това 10 или 12 години, сега мога да върша друго нещо". Какво точно, той още не знае.

Да живееш под възможностите си

Техните мотиви са политически, екологични или лични. Често произхождащи от средната класа, "спестовниците" водят здравословен и умерен живот, в който цигарите нямат място. Те не гледат с добро око на колите, големите апартаменти и марковите дрехи.

"Наистина ли имам нужда от всички тези неща, които консуматорското общество иска да ме убеди на всяка цена, че са ми необходими?", обобщава Гизела Ендерс, автор на книга по темата.

Това поставяне под въпрос е предварително условие да се отиде, в края на краищата, по-далеч. "Един спестовник живее дълъг период от време под възможностите си с цел да придобие финансова независимост, за да постигне, в крайна сметка мечта или конкретно желание", обяснява Ларс Хатвиг.

По същество става въпрос човек да се освободи от "своя екзистенциален страх, свързан с парите", загубата на работно място или стреса, който разболява хората или ги кара да "прегарят", допълва Гизела Ендерс.

При наличието на голям брой книги и източници на информация по темата няма нужда човек да е финансов гений, твърди Хатвиг, който вече обучава, когато има желание и срещу заплащане, "кандидат-спестовници" каква стратегия да следват при своите финансови инвестиции и вложения в недвижими имоти. Дейност, която той определя като хоби.

Това течение води началото си от Съединените щати, където е разпространявано под акронима FIRE (съкращение на английски на "Финансова независимост предсрочно пенсиониране", което само означава "огън") от известни блогъри, сред които звездата в бранша "Mister Money Moustache".

В Европа също се развиват инициативи като "Седмици за финансова независимост" (съкращението на английски е FIWE) - редовни срещи на членовете на спестовната общност, организирани от една двойка, родители на две деца, които преди са живеели в Германия, а сега са се установили в Румъния.

Егоисти?

До момента не е било провеждано каквото и да било преброяване на последователите на тази житейска философия в Германия. Според Ендерс те предпочитат дискретността: "Това е германски феномен: не се говори за пари".

В момент, когато най-голямата икономика в Европа търси отчаяно решения за финансиране на пенсионната система след 2025 г., когато представителите на бейби бум поколението, родени след Втората световна война, започнат да се пенсионират, и когато повишаването на пенсионната възраст до 69 или 70 години изглежда неизбежно, "спестовниците" изглежда решават по свой начин демографската главоблъсканица: като отказват да се включат в тази игра.

Избор, който им навлича критики: как солидарното общество може да продължи да функционира, ако все повече хора - които са извлекли полза от системата, например като са ходили на училище или са научили някакъв занаят - плащат по-малко или изобщо спрат да внасят социални осигуровки? Ларс Хатвиг, който казва, че често получава на своя блог негативни съобщения в тази насока, вижда в тях известна доза завист.

"Да, аз ще съм внесъл по-малко пари за социално осигуряване, но аз не искам пенсия от държавата", защитава се Оливер Ньолтинг.

Когато напускат традиционния професионален път, повечето от "спестовниците" откриват нова мотивация, често в доброволчеството, подчертава Гизела Ендерс, според която истинският дебат е другаде: "Ние би трябвало по-скоро да помислим за качеството на професионалния живот, което предлага днес нашето общество, за да стигнат младежи на 25 години дотам да кажат: искам да спра да работя на 40 години."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние би трябвало по-скоро да помислим за качеството на професионалния живот, което предлага днес нашето общество, за да стигнат младежи на 25 години дотам да кажат: искам да спра да работя на 40 години."Без коментар!
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спестяваш и накрая хоп - пускат печатницата и лихви по депозити- йок... Каква гаранция, че и другите активи няма да ги изманипулират и някакъв сорос да прибере кинтите и после фондация- дишай дълбоко и който не диша е враг на демокрацията
72
1
 
4
 
! Отговори
противоречие преди 5 години
До ФактНали девиза на швабите е РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН!!! На кого да вярваш?-на БОГ!
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До скъпернициИкономията е майка на мизерията! Стига ми да имам спестени за погребение.Правителството не позволява някой да забогатее освен дадена партия на власт!
70
0
 
8
 
! Отговори
колега преди 5 години
До ГУРБЕТЧИЯТАКазват, че от гурбет не се забогатявало. Само дето свикваш на много и отново отиваш.Колкото и да печелиш в чужбина - толкова и оставяш там!
69
1
 
14
 
! Отговори
пенсионерите преди 5 години
До АнонименЗатова военните се пенсионираха на 45 години и пак им се работеше нещо леко!На 45 години ме съкратиха и където да търся работа казваха до 35 години приемаме!Преди пенсия се препоръчваше по-улекотена работа и по-прилична заплата. НИЩО!!!Когато бяхме млади ни викаха,че сме малки и като пораснахме ни наричаха старци!Нашата възраст и трудов стаж нямаха никаква стойност сякаш ни носеха на гръбНикакъв респект и уважение към въздрастните. Навсякъде те подиграват и обиждат.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно съм съгласен. До 45 се работи нормално, след това е пълен леш. Човек се изморява, не му се работи и е неефейтивен. Обаче всичко е направено, за да има пари в пенсионната система и солидарно всеки пенсионер да получава пенсия.
67
1
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 5 години
БОГАТ СЕСТАВА СЪС СОБСТВЕН БИЗНЕС , А НЕ ДА РАБОТИШ ЗА НЯКОЙ ДРУГ И ДА СЕ ЛИШАВАШ ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ НЕЩА ЗА ДА СПЕСТЯВАШ И ДА СТАНЕШ БОГАТ !КОЙТО Е ИЗБРАЛ ДА СТАВА БОГАТ ПО ВТОРИЯ НАЧИН С ЛИШАВАНЕ И СПЕСТЯВАНЕ ,ТОЙ НИКОГА НЕ Е ДОВОЛЕН ОТ ЖИВОТА СИ , И НАКРАЯ ПАК УМИРА НЕДОВОЛЕН ! ПРИМЕР -КОМШИЯТА Е БИЗНЕСМЕН ИМА МЕРЦЕДЕС И ОТДЕЛО ИМА КАРАВАНА , НО АЗ СЪМ ОБИКНОВЕН РАБОТНИК И ЗАПОЧВАМ ДА СЕ ЛИШАВАМ ЗА ДА СПЕСТЯ ПАРИ ЗА МЕРЦЕДЕС И КАРАВАНА ЗА ДА НЕ СЪМ ПО-ДОЛЕН ОТ КОМШИЯТА !
66
3
 
11
 
! Отговори
скъперници преди 5 години
Това са скъперници ,които ако не им миришат изпражненията ще си ги изядат само и само за да спестят 5 стотинки повече ! Никой не ви е казал да охолстване , но поне се се лишавайте ,яжте , пийте и се обличайте нормално ! Тези техни сметки да се лишават до 40 г. и да станат богати може и да не излязат верни ?! Кво правим ако на 35 г. те блъсне кола и те убие ?! Само дето си мизерувал и си се лишавал напразно , умираш и очите ти отиват отворени !
65
0
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Какви егоисти!? Тези хора са си сбъднали мечтите и за да си позволят да не работят вече, значи са изкарали достатъчно, следователно са и внесли достатъчно осигуровки и данъци. Егоисти и *** са политиците и тези, цоцали цял живот от социала.
64
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Тия явно не са наясно с основния принцип на капитализма-бясна надпревара за пари,при която единици изплуват,а огромната маса потъва.Преди голямо постижение беше формирането на солидна средна класа,но тия времена минават.Има много начини да се вкарат в пътя такива отцепници,дето си мислят,че може да се живее тихо,спокойно и просто.Единият от тях е наводняването с мигранти,което ще ги принуди да се борят даже за живота си.Друг начин са перманентните кризи,които изяждат спестяванията.А бе намерили
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
брАВО ! СТРАХОТНА СТАТИЯ!ДЕФАКТО СМЕ РОБИ ДА РАБОТИМ 40 ГОДИНИ!! И ЖИВОТА ТИ МИНАЛ!! проблем оба4е е здравното осигуряване!
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същност, те няма да спрат да ровичкат в Интернет и да изкарват парички от борси и сайтове. Е, няма да внасят пенсионни осигуровки, но няма да искат и пенсии.Ще полентяйстват, полентяйстват и ще се върнат на работа, защото човек е социално животно и не може дълго да остане сам, освен ако не е неща психо.
61
7
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Всеки търси лесното. Да се изклинчи от работа и да се лентяйства е отколешна мечта на човечеството. Аз например, ако не работя 1 седмица започвам да откачам.
60
5
 
5
 
! Отговори
:: преди 5 години
До сравнениеМного им завиждаш на "милиционерите" за ранното пенсиониране. А ти явно и за милиционер не ставаш щом говориш за тях с такава злоба и завист.
59
5
 
26
 
! Отговори
Прави са преди 5 години
От труд до труд има огромна разлика. Едно е да си професор, който иска да преподава, друго е да си миньор, лекар.Или графичен дизайн и ако имаш простата на 60, да не ти пречи, защото работиш у дома.Мечтата ми от 4 гоз. възраст е пенсионер.Италия, Норвегия говорят за ББД (бузусловен базов доход)След време компютри и роботи ще диагностицират и оперират.Ще има все по-малко работещи.Да работиш 12 ч. на ден си е робство, под определен час е стрес.Смисълът на човек е да твори, а не да е робот.
58
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егоизъм? И що да е егоизъм, след като харчат собствени, заработени средства? Щото не искат да работят за да изхранват търтеите, които изкарват цял живот на социал и се плодят повече от плъхове? Жалко, че в България доходите са на такива нива, че трудно можеш да спестиш нещо и дори и да успееш, няма да ти стигне за много време.
57
1
 
21
 
! Отговори
.!. преди 5 години
Милиционери , данасаджии, несеосовци, разузнавачи са достигнали германската мечта-ранно пенсиониране, неплащане на осигуровки, огромно обезщетение при пенсиониране, и в добавка-гарантирана държавна пенсия, без да си внасял осигуровки.
56
0
 
20
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 5 години
А тука ако може и до 90 години да се пенсионираш с 200лв пенсия
55
4
 
31
 
! Отговори
сравнение преди 5 години
Само допреди нясколко години и милиционерите се пенсионираха на 40 г, без да са платили 1 стотинка осигурвка , с по 20 заплати подарък. Тези пенсионери сега са на около 47-48г. Пълни безделници и търтей. Разликата от Германия е,че там живеят и си хармат спецтявания, ав българия българските милиционери на 40 г се пенсионираха с максимална гарантирана пенсия. Днсе пенсионната възраст в милицията е 53г-което нищо не променя-младежи, неплатили никакви осигурвки стават безделници на 53г.