Хан уверен: Референдумът в Македония ще е успешен!

За една година обаче страната трябва да извърши реформи
28 юни 2018 10:00, Елка Василева
20
Хан уверен: Референдумът в Македония ще е успешен!
Йоханес Хан. Снимка: архив, Reuters

Вярвам, че референдумът в Република Македония ще бъде успешен и че ще получите покана от НАТО на следващата среща на върха, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за телевизия Телма, съобщава скопският "Слободен печат".

Според Хан с приетото във вторник решение е ясно, че преговорите ще стартират, но започвайки от днес, Р Македония за една година трябва да извърши някои реформи. Това е ясна задача, перспектива и голяма награда за постиженията от последните няколко седмици. Трябва да разберем, че в срок от една година трябва да има някакви реформи, заяви Хан, цитиран от "Слободен печат".

Във връзка със съпротивата на Франция Хан каза, че мнозинството членки на ЕС едва са чакали да започнат преговорите, признавайки напредъка на Република Македония. Няколко държави бяха скептични, но не и против. Важното е, че мнозинството бяха "за", посочи еврокомисарят.

Оценката на Хан е, че македонските граждани имат право да получат по-добро и достойно бъдеще. Сега наистина може да работим за това. След всичките тези години и проблеми държавата гледа към по-светло бъдеще, заявил Йоханес Хан, цитиран от "Слободен печат".

Още по темата

Вестник "Нова Македония" пък съобщава, че група граждани и снощи са протестирали мирно пред парламента на Република Македония против договора с Гърция за решаването на спора за името. Участниците в протеста призоваха за защита на конституционното име на страната и изтъкнаха, че договорът е против македонските държавни интереси, пише изданието, цитирано от БТА.

Договорът е вреден и противоречи на конституцията и затова трябва да бъде отхвърлен, а очакваният референдум трябва да се бойкотира, заявиха гражданите от импровизирана трибуна.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски изтъкна в предаването "Само истината" на телевизия Канал 5, че освен разочарованието около получаването на дата за преговори с ЕС има и друго разочарование във връзка с онова, което каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че докато не се случат конституционните промени, няма да има покана за членство в НАТО, пише скопският вестник "Вечер". Според Мицкоски това е тъжен период за Република Македония. Той се надява, че това ще завърши бързо и ще бъде забравено от гражданите на Република Македония и всички онези, които обичат собствената си държава, независимо от тяхната етническа принадлежност, пише "Вечер". Мицкоски подчертал, че Република Македония е получила капитулантски договор, но не е получила дата за преговори с ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО само пази маковите полета в Афганистан и контролира трафика на продукцията до база разпределителна Косово.С нищо не е полезна на европейските народи щом не можа да защити границите от нахлуващите ислямски палчища от Близкия изток нито да спре африканците да си стоят в Африка.
13
0
 
2
 
! Отговори
Ало, Благоев град преди 5 години
Чети, чети !Член 3 на УСТАВА на Българските македоно-одрински революционни комитети, съставен след Солунския общ конгрес на организацията, [Солун, 1896 г.] гласи: "Член на БМОРК може да бъде всеки българин, без разлика на пол, който не е компрометиран с нищо нечестно и безхарактерно пред обществото и който обещава да бъде с нещо полезен на революционното Освободително Дело."Нито в тази негова първа редакция на УСТАВА, нито в кйоято и да е последваща не се говори за "македонска" народност.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хан Кобрат, ало Брюкселчетоо, в Македония трябва да се проведе референдум за обединение с България. Спрете Брюкселския македонизъм. Ако е така тогава създавайте държавите Бавария, Елзас, Нормандия, Анжу и т.н. Разпадайте се щом отделяте от България земя и я кръщавете, признавате, че и език и народ и сътворявате, бетер от комунистите.
11
1
 
2
 
! Отговори
8===o преди 5 години
До MenВ Украйна има агресия от страна на русия.***-кин си призна за любезните зелени човечета в Крим.Има руски войски в Луганкс и Донбас - вкл. ракетни установки които свалят пътнически самолети.Не е пълномащабна война ,като от времето на ВСВ - русия все още има някакви притесния относно пълното навлизане в Украйна (най-вече икономически) - но все пак е война.Украйна няма особен избор относно търговията с русия - заради инфраструктура наследена от СССР,енергоизтичници,език и т.н.
10
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До провокатора "благоев град"Какво пише на знамето на Крушевската република - "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ". Какво пише в Устава на ВМОРО ? На коя азбука и на какъв език е написана цялата служебна и лична кореспонденция деятелите и четниците на ВМРО ? На чисто български ! Така, че колкото и "слободно" да си кълчиш езика на сърбизирания Скопско-Тетовски диалект, наложен за "книжовен' през 1945 г.от Тито в бивша Югославия, във вековната история на Пиринския край никой не си е служил с него !
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО служи само на САЩ.
8
1
 
1
 
! Отговори
Men преди 5 години
В Украйна има гражданска война ако Русия я беше нападнала нямаше да търгуват с Украйна. А и на практика донбас е подпомаган от Русия а правителството от нато. Не Украйна а правителството не бъркай двете неща
7
11
 
4
 
! Отговори
8===o преди 5 години
До ФактФакт е че ако Украйна беше в нато русия нямаше да я нападне така долно.
6
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Македонците искаха ЕС,а им предлагат НАТО...Каква е разликата?Ами ЕС все пак ще подобри поне малко икономическото положение и най-вече ще им даде възможност да работят в Европа,докато ползата от НАТО е 0(нула).Даже влизането в НАТО ще ускори процеса на шиптъризация,който и без това е много напреднал.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дето се вика глада тока чупи. Какъв избор имат ...Всичко встрани от ЕС е глад и мизерияя, както бяхме и ние от 45 до 2007. Нямат избор сега или никога.
4
1
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
"Македонците" сигурно ще го помислят за татарин с тая фамилия "Хан" и ще го набият- я за всеки случай да си я смени и да стане Йоханес "Кан"!
3
6
 
4
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Тук руските копейкаджии обясняват колко е лошо името заради евентуални териториални претенции на БЮРМ.Там руските копейкаджии обясняват колко лошо името защото можело да доведе до терирориални претенции от страна на Гърция.В Грърция руските копейкаджии (да, и там има такива) обясняват ,че името е лошо щото им крадат историята.В Сърбия руските копейкаджии са против , щото и те не знаят защо.А русия седи отстрани опитва се да скара балканците и после да го раздава арбитър.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ЕДНА ДУМА ТОЗИ БРЮКСЕЛСКИ ЕВРОО-*** В ПРАВ ТЕКСТ ВИ КАЗВА;-ПОГРИЖИЛИ СМЕ СЕ ДА ФАЛШИФИЦИРАМЕ И МАНИПУЛИРАМЕ РЕФЕРЕНДУМА,ТАКА ,ЧЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ДА СА В НАША ПОЛЗА.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То само македонските русофили-сърбофили са против ЕС и името Северна Македония. С този референдум ще има преброяване на количеството русофил-сърбофили в Македония. Москва да се готви за кибер атаки и намеса в референдума.