Лондон мълчи, но принц Уилям нарече страна Палестина

Престолонаследникът каза на хората там, че не са забравени
28 юни 2018 09:15, Елка Василева
19
Лондон мълчи, но принц Уилям нарече страна Палестина
Принц Уилям и Махмуд Абас. Снимка: Reuters

Британският принц Уилям направи първата официална британска кралска визита в палестинските територии, като посети бежански лагер на окупирания от Израел Западен бряг и се срещна с палестинския президент Махмуд Абас, изразявайки надежда за мир, предаде Ройтерс.

Уилям, който е втори в подредбата за наследяване на британския трон, бе посрещнат с държавни почести в Муката - резиденцията на палестинското правителство в Рамала, включително с почетна рота и оркестър. "Аз съм много щастлив, че нашите две страни работят в такова тясно сътрудничество заедно. Налице са успешни примери в сферата на образованието и хуманитарната дейност в миналото и нека така да бъде и занапред", каза принцът на палестинския президент.

Лондонският електронен вестник "Индипендънт" отбеляза снощи, че принцът, който като член на кралското семейство няма право да прави политически изявления, е нарекъл Палестина "страна" на срещата си с Абас.

Тези думи на Уилям, според вестника, може да предизвикат гняв у властите на Израел. Великобритания, се казва в публикацията, не е признала палестинските територии за държава.

Уилям отбеляза, че споделя надеждата на палестинския президент за установяване на траен мир в Близкия изток. Така той изпълни и пожеланието на израелския президент Реувен Ривлин, който ден по-рано се обърна към британския принц с молба да изрази пред палестинския лидер послание с призив за мир.

След тази среща Уилям посети палестинския бежански лагер Джалазон, намиращ се недалече от Рамала, където спря в местната здравна клиника и училището, управлявани от хуманитарната агенция на ООН - ЮНРУА. Той разговаря с ученици.

Палестински охранители с автомати стояха по покривите на околните сгради, защото районът често е арена на сблъсъци и кървави инциденти заради съседството на лагера с голямо израелско селище на окупираната палестинска земя.

Принцът призна, че това посещение е породило у него много силни емоции. "Моето послание тази вечер е, че вие не сте забравени. За мен е много силно преживяване да се срещна с вас и с други палестинци на Западния бряг и да чуя вашите разкази. Надявам се моето посещение тук, където виждам предизвикателствата, пред които сте изправени, да допринесе за укрепване на връзките на приятелство и взаимно уважение между палестинците и британския народ", каза Уилям в слово на градинско парти в британското консулство в Ерусалим късно снощи.

Принц Уилям е на 5-дневно посещение в Близкия изток, което започна с визита в Йордания. Днес той ще посети светите места в Източен Ерусалим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
642 преди 5 години
Нямал право да прави политически изказвания,а са го изоратили в най размирния регион.И за какво е тогава посещението?Да се радва на бежанските лагери ли?
13
6
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Стига сте оплаквали днешните "палестинци"- над 90% от тях са потомци на насила ислямизирани евреи,затова оплачете зверството наречено ислямизация!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След английско робство трева не никне.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАЛЕСТИНА Е ДЪРЖАВА А ИЗРАЕЛ Е ПИРАТСКИ КОРАБ, КОЙТО Я Е ОКУПИРАЛ И С НЕЗОКОННИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ РАДИКАЛИЗИРА АРАБИТЕ. ООН за да признае Израел е поставил осем условия, които евр етата не са изпълнили нито едно. Затова де факто Палестина е законната държава а ония са я окупирали.
10
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреите си купиха назконно държава. И направиха две световни войни за да я получат. Вече и в гугъл мапс не съществува Палестина.
9
4
 
14
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Когато преди хиляди години около Пирин живееха Българи,македонците също бяха в детеродния орган на някой древен Бълг!
8
7
 
7
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Сега се прави на важен а по времето,когато Народът Болг стопанисваше цяла Британия къде беше той и цялата му "кралска" фамилия- сигурно в детеродния орган на някой от Болгите??!!
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата на Уилям преди години направи същото в България. Уж дойде на посещение в България а посети единствено Столипиново. Сега и сина му повтаря същата история. Тъй-като нищо не зависи от тях предпочитат да се правят на интересни заради медийния интерес към кралската фамилия.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Палестина е Държава!
5
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава Палестина не е имало никога. Имало е турска провинция с подобно име през последните 800 години, но никога самостоятелна държава Палестина.
4
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще има държава Кюрдистан
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ALESTINA E IMALO XILQDI GODINI NE SE PRAVETE NA LUDI JABI
2
3
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Уникално заглавие!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ясно- да се разровят из документите и да видят че като са изоставили тези територии, ингилизите са обещали държава на палестинците.