Ще оцелее ли? Меркел търси решаваща помощ от ЕС

Италианската позиция по въпроса е от решаващо значение
28 юни 2018 15:00, Елка Василева
53
Ще оцелее ли? Меркел търси решаваща помощ от ЕС
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Ангела Меркел се надява, че срещата на високо равнище тази седмица може да я спаси от мигрантската криза, която е възможно да коства поста й. И макар че в много столици не харесват Меркел, те изглежда са готови да й помогнат, водени от собствени интереси, пише Ройтерс.

Баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) й дадоха срок до края на срещата на върха да намали бремето на имиграцията в Германия, която от 2014 г. е приела 1,6 милиона мигранти. В противен случай ще й се противопоставят и ще наложат граничен контрол, което може да доведе до падане на наскоро създадената коалиция на канцлера.

Ако тя не успее да осигури двустранни споразумения и да демонстрира, че има напредък за справяне с притока на мигранти в Европа, тя ще се върне в Берлин като слаб канцлер, а е възможно и да загуби поста си.

В Европа не се отнасят много възторжено към Меркел, демонизирана в някои държави като нацистка заради политиката си в еврозоната. Но някои членове дадоха да се разбере, че може да е в техен интерес да я подкрепят, научи Ройтерс от разговори с дипломати и служители в шест европейски столици.

Още по темата

Важна подкрепа бе изразена от Париж, където служител в канцеларията на президента Еманюел Макрон каза, че френските и германските лидери трябва да се подкрепят, "защото няма как да има положителен резултат за един, ако той е в ущърб на другия".

На фона на противопоставянето на Полша и резервите в Южна Европа Меркел попари очакванията, като каза, че тази седмица няма да може да се постигне всеобхватно споразумение на ниво ЕС.

Но изглежда някои европейски лидери започват да осъзнават, че разпадането на Шенгенската система на отворени граници - следствие от плана на ХСС да връща мигранти от германската граница, ще унищожи вътрешния пазар, който създава работни места, каза дипломат от ЕС.

Числата също може да са в полза на Меркел, тъй като молбите за получаване на убежище са спаднали с 25 процента през първото тримесечие на тази година.

Дипломат от ЕС каза, че Меркел има нужда да създаде впечатление, че ЕС управлява миграцията и това е постижима цел.

Има вероятност ЕС да подсили външните си граници и да се съгласи да даде повече пари на външни държави, най-вече за да спира хората, насочили се към Европа.

Италианската позиция е от решаващо значение

Най-много спорове буди въпросът как да бъдат разпределяни кандидатите за убежище, успели да влязат в Европа. Тук Италия е решаващият играч. Пристигането в Италия на 650 000 мигранти по море през последните допринесе за възхода на крайно дясната "Лига", която сега е в коалиция с министър-председателя Джузепе Конте.

Конте възразява срещу регламента, изискващ първата държава от ЕС, в която мигрантите са влезли, да поема отговорност за тях, и миналата седмица влезе в сблъсък с Меркел. Но в сряда намекна за компромис, като каза пред парламента, че Италия може да помогне срещата на високо равнище да стане повратен момент за Европа, "за да създадем тази Европа, която желаем".

Други дипломати не са толкова оптимистични. Дипломат от Южна Европа каза, че блокът върви към провал, а други посочиха, че в него вече не цари дух на консенсус и компромис.

За това донякъде може да е виновна и Меркел. Въпреки нейните проевропейски декларации тя винаги е поставяла германските интереси на първо място, а това дразни някои европейски столици.

"В тази ситуация няма причина да подкрепяме правителството, което е поне отчасти виновно за възникването на сегашния проблем - безконтролния приток на мигранти", каза полски правителствен източник.

Освен това нейните европейски партньори са се променили. Около масата има повече десни лидери - отчасти в резултат, както казват някои коментатори, от нейните решения за строги икономии и за мигрантите.

Германските медии описват тази седмица като решаваща за Меркел, тъй като ХСС все още твърди, че идната седмица ще започне да връща хора от границата.

Изправен пред трудни избори през октомври, ХСС докара спора до краен предел, допускайки възможността да разтури 70-годишния съюз с християндемократите (ХДС). Това може да коства на Меркел парламентарното й мнозинство.

Това може да означава правителство на малцинството на Меркел, нови избори и дори нов канцлер, ако тя загуби подкрепата на своя ХДС или просто реши, че й е дошло до гуша.

ХСС обаче смекчи тона си през последните един-два дни, отдавайки предпочитание на решение на мигрантската криза на ниво ЕС.

"Нагласите се обръщат в нейна полза, защото ХСС осъзнава, че неговата тежка артилерия дава обратен резултат", каза Йозеф Йофе, издател на седмичника "Ди Цайт", който смята, че Меркел ще отблъсне атаките и ще остане на власт.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре, да питам "патриотичните социалисти"- братчеди :1. бабата пада, 2. идват нови избори и нов канцлер. 3. кво става с арабите? как решава въпроса новият канцлер?проектирано и у нас:1. пада боко2. идват "социалистите" и турците3. кво става с нашите мигранти?4. кво става с икономиката, освен че патока и гьола се рестартират5. кво става еврото? ще излизаме ли от ес и нато, ще приемаме ли рублата?чакам практически отговори!
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се заблуждавайте. Немците са коне с капаци. Ако сега станат избори пак ще я преизберат. Те по същия начин са воювали за Хитлер до самия край, въпреки че войната е била отдавна решена. Не хора, а програмирани роботи, които не се поддават на чувствa. Очаквам да държат Меркел до самия край - до разпад на ЕС и до тотално разрушаване на Европа.
22
1
 
15
 
! Отговори
:) преди 5 години
Сбогом Меркел, сбогом...И ето идва най-щастливият ден ,когато ти ще си далече от менКогато не си със мене ,обхваща ме тревога ,от всичко се стряскам ,защото си мисля ,че идваш във моя дом .Най-щастливият миг на раздялата ,кагато си тръгваш .И аз със сълзи на очи се моля на Богадано не се върнеш ....
21
2
 
34
 
! Отговори
Меркел - ОСТАВКА преди 5 години
Това недоразумение трябва да изчезне час по-скоро. Ето какво казва за нещото, великия Хелмут Кол:"Ангела Меркел не ставаше за нищо. Тя хал хабер си нямаше от политика. Наред с това не можеше да си служи с нож и вилица. На официални вечери се луташе и безобразничеше, налагаше се многократно да ѝ правя забележки."
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е тая бабичка да получи звучен шамар и да бъде натирена в дън гори тилилейски!
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа вече загина ,вътрешността е убита и остана една черупка банковото пише ЕС. Около нея да се скупчили ислямисти,*** и феминистки .Техният нов ред ще е най страшната диктатура .
18
1
 
14
 
! Отговори
Баба Меркел до Динко преди 5 години
Из Тайно кодирано писмо от Меркел:Мили мой Динко, къде си се дянал сега? Mutti Меркел има толкова нужда от теб да заложиш с голи ръце тия лоши бежанци.Политическата ми кариера е заложена на карта. За колко евро Динко си готов да....Останалата част от писмото е унищожена от неизвестпо лице с оглед да се гарантира безопасността и просъществуването на 3-я Райх.
17
17
 
4
 
! Отговори
м преди 5 години
Меркел е отговорна и приема до днес мигранти отчитай ки тяхното тежко пожение бягайки с децата си от куршумите по тях в своята държава,Света само може да я поэдрави Това че мигрантите искат да останат в Германия е эаради доброто управление на Меркел мощна икономика сигурност,сега ттрябва да положи усилия да спре коршумите по мигрантите в техните държави хората да не бягат повече а някои и сами да се върнат в своите държави
16
2
 
28
 
! Отговори
:) преди 5 години
Меркел *** !Дойчовците не са много умни, но чак толкова *** не са. Бабичката си отива. След нея и всички нейни слуги по подчинените територии. Да, Боко, да! И ти! Стягай острова, че в България не те иска никой!
15
4
 
12
 
! Отговори
Адебайо преди 5 години
Да живей мути Меркел цяла Африка я благославя и уважава.
14
1
 
23
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Въпросът не е дали ще оцелее Меркел,а дали ще оцелеем ние.След като Ципрас се изказа,че ще си прибере всичките емигранти,не ми се мисли ако Боко реши да прибере и тия преминали през България.
13
2
 
22
 
! Отговори
За тях НИЩО! преди 5 години
Няма да оцелее. И Боко Тиквуня също. Какво толкова има за коментиране. За мъртвите (политическите трупове) или добро, или нищо! Затова и за Меркел, и за *** - НИЩО!
12
1
 
21
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Чак не ми се вярва, че ще се отървем от тази бездарна твар и душевната й слабост военната министърка! Все още са много силно крилото на мизантропите!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свършиха се морковите за баба Меркел и почва да играе тоягата.
10
2
 
27
 
! Отговори
историята се повтаря преди 5 години
Гурбачов разби СССР, Меркел ще разбие ЕС.
9
6
 
24
 
! Отговори
Дойче Веле преди 5 години
Моля ви, не вярвайте на лъжи. Европа благоденства! Мигрантите са образовани и безценни лекари и инженери. Като видят минувач да си изтърве портмонето го взимат и търчат да му го върнат. Също така са много влюбчиви - нощем пред катедралите видят ли германка и тръгват да я гонят. Тя пищи и вика, те я гонят. Млади хора, забавляват се! :) Колко прекрасен и демократичен е нашия любим ЕС! Колко симпатична е нашата Мути :) Сякаш вратите на земния Рай са отворени за нас бюргерите!
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕРКЕКЧЕ , Е НАЛИ ГИ ЗАЩИТАВАШЕ БЕ , КВА СТАНА СЕГА - ВИКАШ ПОМОЩ,,,,,НАЛИ ИСКАШЕ ДА ГИ ИНТЕГРИРАШ? АЙДЕ ДЕРЗАЙ СЕГ АИ СЪРБАЙ ПОПАРАТА!
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не,прекалено много българи си загубиха живота покрай нейната партия в България,НЕ!
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците са хитри, вкарват бежанци и то много, колкото повече бежанци вкават толкова повече няма да издържите и все някой ще каже Ето виждате ли Хитлер беше прав и така германците ще си измият ръцете за ВСВ въпрос на време е. Не е проcта Меркел, а са прости тия дето и играят по свирката.
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е либе за китка, отивай си дърто