Бепе Грило: В България депутатите се избират чрез жребий!

Основателят на "5 звезди" с идеи как да се вкарват хора в политиката
29 юни 2018 14:00, Елка Василева
39
Бепе Грило: В България депутатите се избират чрез жребий!
Бепе Грило. Снимка: архив, Reuters

Основателят на популисткото движение "5 звезди", което е на власт в Италия, даде за пример България, за да аргументира лансирана от него идея как да се вкарват хора в политиката. Грило разбуни духовете, призовавайки да се направи Сенат, в който политиците да бъдат избирани чрез жребий, пише "24 часа".

"И в България правят така", каза Грило пред италиански журналисти.

Поводът за тези отправки е идеята на бившия лидер и баща на "5 звезди" да се реформира двукамарната парламентарна система. Грило иска Камарата на депутатите да бъде избирана от гражданите, а Сенатът да бъде съставян не от избраници на народа, а от хора, изтеглени на случаен принцип, или чрез жребий.

Идеята за новата демокрация на Грило беше лансирана чрез неговия блог в статия под заглавие "Най-голямата измама на политиката е, че ни кара да мислим, че политиците служат за нещо". Анализирайки днешния свят и демокрация, Грило стига до извода, че или трябва да се откажем от демокрацията, или да признаем, че системата не функционира и да разберем какво точно не работи добре.

"Аз имам идея как да стане това и тя се нарича "случайна селекция".

"Да избираме хората чрез жребий и да ги слагаме в парламента. Изглежда абсурдно, но селекцията би трябвало да е равноправна и представителна за страната. 50% биха били жени. Някои – млади, други - стари, трети – богати, но по-голямата част биха била обикновени хора. Това би бил един микрокосмос на нашето общество", казва Грило.

Според него в такъв случай политиците ще се окажат излишни. Грило допълва, че случайният избор е бил ключов елемент при демокрацията и в Древна Гърция. "Знам, че ако питате кой е съгласен, мнозина ще бъдат против. Но от всички съвременни примери изплува един факт – ако натоварите хората с отговорност, те действат по отговорен начин". Грило цитира няколко страни, в които в някои сфери изборът на случаен принцип функционира. "В България вече го правят, съставят избирателните листи чрез жребий", казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как тази държава да се взима насериозно. Ако накарат и немците да им платят космическите дългове и ще ги призная
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята за двукамерен парламент, една от камерите, на който да се избира случайно е много добра. Намаляваме бройката на професионалните кърлежи най-малко наполовина, а другата половина, най-често ще искара само един мандат за цял живот. Професионалните пиявици ще се бият със зъби и с нокти. В амер. сената има хора с по-дълъг стаж от бате Тодя. Как ли става това???
12
1
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Грило е пропуснал,че у нас жребият е дирижиран.Вярно че в парламента ни попадат случайни хора,ама не случайно-платили са си.
11
0
 
9
 
! Отговори
пената преди 5 години
Жребието мИна вече,чиче Митко пак донесе късмет.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност идеята не е лоша - на случайно избрани хора от населението да се повери ръководството на страната. Може да се пробва у нас, защо не? Сега с партиите и политиците да не би да сме по-добре?!
9
3
 
14
 
! Отговори
Maрия преди 5 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Е ВРЪХ НА ДЕМОКРИТИЧНОТО УСТРОЙСТВО НА ДЪРЖАВАТА. ЛИПСАТА НА ОПИТ У ВСИЧКИ,БИ СЕ КОМПЕСИРАЛА С ДРУГИ ДОБРОДЕЛИ. ....ЧЕСТНОСТ,РОДОЛЮБИЕ,ЦЕННОСТНА СИСТЕМА. .....НИМА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ Е ГЛАСУВАНА ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИ ДЕПУТАТИ? И ВПРЕКИ ТОВА Е Е СЛУЖИЛА ДЪЛГО НА ДЪРЖАВАТА НИ.ИДЕЯТА Е РАЗУМНА И НАВРЕМЕННА.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи този ми е откраднал идеята, това съм го прозрял още преди годни. Обаче е доста зле информиран относно избора на депутати у нас. В избора им няма нищо случайно, всички са точните хора, за точната работа, ако ме разбирате. ;)
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тизи ако живееше тук, щеше да е гербер!Не се усеща като приказва
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас чрез жребий се определят изборните номера на партиите, бе, Бепе Грило! А в самите листи най-напред са тези, които най-много са се мазнили на Вожда.
5
0
 
22
 
! Отговори
Не разбирам... преди 5 години
С какъв жребий избираме депутатите тук? Доста депутати изкараха стаж за пенсия в Парламента съгласно Изборния кодекс, изключващ жребия, в няколко варианта.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, те тук просто си купуват служебните постове и стоят с години едни и същи, защото фалшифицират избори и референдуми!
3
0
 
28
 
! Отговори
Генов преди 5 години
Ама човекът не е съвсем в грешка, разликата е, че не ги посочва народът, а шепа олигарси. Освен това при нас даже министрите се събират от кръстовищата, т.ч. това също е иновативно.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха...Идеята е добра, но в България нищо случайно няма.Порциите са разпределени от преди поколения.Просто не за всичко имаме достатъчно информация.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важното в цялата статия е втората дума от първото изречение. Сменете шрифта с по-голям и по-тъмен.