Турция с още ?3 млрд., Африка – 500 млн. Европа се разбра за мигрантите

Евролидерите се съгласиха да построят и лагери от затворен тип
29 юни 2018 19:15, Екип на Dnes.bg
124
Турция с още ?3 млрд., Африка – 500 млн. Европа се разбра за мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Рано тази сутрин европейските лидери се разбраха да подсилят работа за справяне с миграцията към ЕС на три фронта - вътре в Европа, с трети партньори, както и да подсилят контрола по външните граници.

Те се съгласиха да построят лагери от затворен тип, както на територията на ЕС, така и в Северна Африка, където пристигащите мигранти да бъдат пресявани и разпределяни.

Центровете за трансфер и контрол на европейска територия ще бъдат изградени в граничните държави, които желаят да направят такива, пише в заключенията на срещата на върха в Брюксел. В тях икономическите имигранти ще се отделят от хората, нуждаещи се от международна закрила. Първите ще бъдат изпращани у дома, вторите ще остават в ЕС. На доброволен принцип бежанците ще се  преразпределят след това в ЕС, но квоти няма да има и всяка страна сама ще решава иска ли да вземе мигранти или не.

Още по темата

В изнесените лагери, извън територията на ЕС ще бъдат настанявани мигрантите, които са били спасени в морето, преди да стигнат Европа. Те също ще бъдат пресявани в тях и включвани в международните схеми за презаселване, управлявани от агенциите за бежанците и за миграцията на ООН или връщани у дома, ако не бъдат преценени като бежанци.

И двата типа миграционни лагери ще бъдат на издръжката на ЕС. Освен това Съюзът ще изплати втората половина от 6-те милиарда евро за бежанците, намиращи се в Турция, както и 500 млн. евро за миграционни проекти в Африка. Италия, която досега блокираше турските пари, ще оттегли ветото си, след като получи гаранции за допълнителна помощ от ЕС. Европейската комисия беше поискала допълнителните средства за Африка да се съберат между страните членки, но те отхвърлиха идеята и наредиха сумата да се извади от резервите на фонда за отбрана.

В замяна ЕС иска Турция да започне отново да прилага споразумението си за реадмисия с Гърция, след като преди месец Анкара едностранно го денонсира и спря да приема обратно мигранти от континентална Гърция, вземайки депортирани само от Егейските острови.

ЕС ще даде допълнителни средства и на Испания, за да се справи с увеличения приток на мигранти, както и на Западните Балкани, където също има ръст и се отварят нови маршрути. Евролидерите заявиха и че неправителствените организации, чиито кораби спасяват мигранти в морето, трябва да спазват международните правила и да не се противопоставят на операциите на либийската брегова охрана, която единствена има право да оперира в либийски териториални води.

Лидерите одобриха и германската идея за двустранни и многостранни споразумения между еврочленките за връщане на мигрантите, които са се прехвърлили от една в друга европейска държава. Германия иска да върне незаконните мигранти в държавите, в които те са били първоначално регистрирани. Гърция, Испания, Финландия и Люксембург вече обявиха, че проявяват интерес към такива договори, в които Германия ще поеме издръжката на мигрантите, докато не бъде решено дали те могат да останат в ЕС или не бъдат върнати по родните им. България и Хърватия заявиха, че не водят подобни преговори с Берлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
5
 
! Отговори
Циник copy-paste преди 5 години
Какви продажници и меркантилни *** командват Европа???!!!Дали осъзнавате какво значи това?От днес нататък - тежко изработените ви пари - ( вероятно за вечни времена ) ще заминават да хранят диваците в Азия и Африка!Няма да са за децата и внуците ви!А за безконтролното размножаване на диваци!За вечни времена!Вашите пари!Амин!
98
2
 
6
 
! Отговори
факт преди 5 години
Европа нищо не се е разбрала.Само западноевропейските лидери за пореден път предадоха интересите на европейските народи.
97
9
 
7
 
! Отговори
турчин-бг гражданин преди 5 години
Мнипулаторско заглавие отново! 3те милиарда за Турция не са "още 3", а са отдавна обещаните 3 милиарда,за които Ердоган говори от месеци.
96
5
 
8
 
! Отговори
681 преди 5 години
Какъв ЕС, какви милиарди за турция?Ако послушате нашия БХ ще разберете, че лично той е спрял набезите на мигрантите.
95
5
 
15
 
! Отговори
Агент Нови Чък преди 5 години
Е, този път Турция ще се запъне и за безвизовото пътуване на турците в ЕС.Няма начин да не си получи своето.
94
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа си купува време и отлага разпада! 3 милиарда за Ердоган и само 500 мил. в Африка, пари които ще потънат в джобовете на местни милиции които да удържат потока от хора. Лидерите на ЕС са лицемери и действат деструктивно. Запада унищожи близкия изток и разграбва Африка. Резултатът е на лице!Дайте тези пари за развитие на съсипаните държави, не на Ердоган който да ги държи в бежански лагери!
93
2
 
5
 
! Отговори
селския преди 5 години
Турция с още ?3 млрд.00000000000000000000ама туй много пара ве
92
6
 
5
 
! Отговори
OSMAN преди 5 години
До само ЕС плащаAXMAK
91
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
където вече султански автобуси ги доставят в България. .Ти пък къде си видял мигранти в българия?
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бъркайте туристите с мигрантите мypзилке!
89
9
 
17
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
За какви руски мигранти говориш бе *** трябва да бъдеш нареден до стената или на гелотината ! Хората се молят руските туристи да им напълнят джобовете като отидат на море той за емигранти говори .....*** бе псе нещастно !
88
7
 
18
 
! Отговори
муспи преди 5 години
И така, геноцида на бялата раса си продължава, с някои вече банални правила. - Никой не пита, защо арабите вежливо заобикалят изсраел и пристигат в турция, естествено не пеша де, и където вече султански автобуси ги доставят в България. Никой и не пита - защо на тези дето държат всичките пари в света заедно с правителствата и армиите, никой и не споменава името?! Европа не можела да откаже на бежанците след като има международни спогодби за в случай на война! а изсраел нали е уж държава????
87
8
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
евреите за вас само концлагери, създадени от ротшилд!
86
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А лагери за руските мигранти идващи в ЕС на наша или тяхна територия ще строим?
85
6
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз имам правата да изказвам мненя въпреки цензурата на педофилната цензура без ип- чейнджъри! и това е мое основно човешко право, за разлика от гей партитата на цензурата, които циклопят, за наша сметка!" ***, в *** на баща си си иййхта си! и ти газовика на сегато!
84
5
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз имам правата да изказвам мненя въпреки цензурата на педофилната цензура без ип- чейнджъри! и това е мое основно човешко право, за разлика от гей партитата на цензурата, които циклопят, за наша сметка!"
83
6
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
та така, гов-ното педераско полскиq предастел туск какво бикл казал, преди да го обесим на плацдарма?
82
4
 
5
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
До ИмеИнсталирай си ip-changer и спами. Аз така правя и *** нищо не могат да направят. Седят и не могат да вземат решение. Така ги отказах да ми трият мненията
81
2
 
10
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
Ако ви банват и трият мненията, инсталирайте си браузър плъгин за смяна на ip и пишете свободно.Потърсете в гугъл "chrome ip changer" теглете, сменете си ip-то и пишете без ограничения.
80
6
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
евреите, замислили да осъществят плана на куденхов калерги на са пун! да е ба майка ви еврийска грознодупа и дългоноса!