В Алпите, на 1906 метра височина – Борисов предава на Курц

Лозунгът на австрийското председателство на ЕС е "Европа, която защитава"
Обновена: 29 юни 2018 15:03 | 29 юни 2018 15:00, Елка Василева
39
В Алпите, на 1906 метра височина – Борисов предава на Курц
Себастиан Курц и Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Лидери от ЕС и хиляди граждани, изкачващи планина в Алпите, и австрийският канцлер Себастиан Курц сред тях - това е визията, с която Австрия иска да отпразнува началото на европейското си председателство утре.

Тя ще смени друга картина отпреди броени дни: сили за сигурност и хеликоптери, струпани на южен граничен пункт, за да демонстрират решимостта на Австрия срещу нелегалните мигранти - всичко това пред тълпа от журналисти.

И двете събития може да изглеждат малко пресилени - особено в страна, известна с това, че има отношения с ЕС, в които се редуват периодично затопляне и охлаждане - но те са част от програмата на Виена за превръщането на ЕС в по-ориентиран към хората и сигурен блок по време на половингодишното й председателство, а и след това, пише ДПА.

Утрешното събитие ще бъде на връх Планай в сърцето на Австрия.

Близо до 1906-метровия връх Бойко Борисов, премиер на страната, която досега заемаше ротационното председателство, е планирано да предаде символично юздите на Курц. Очаква се да присъства и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

На обикновените граждани ще бъдат раздадени одеяла и кошници с местни специалитети за огромен обществен пикник. Стотици музиканти ще помагат за празничното настроение.

"Това събитие е умишлено "ориентирано към хората", заяви пред ДПА източник от офиса на Курц, добавяйки, че съзнателно е било решено събитието да се организира извън "технократската" атмосфера на Виена.

"Няма съмнение, че ЕС трябва по-добре да отговаря на нуждите на гражданите си", каза той.

Консервативният лидер Курц и неговите крайнодесни младши коалиционни партньори лобират за реформи в ЕС, които биха отнели правомощия за политически решения от Брюксел.

"Надявам се, че ще успеем да поставим по-остър фокус върху принципа на субсидиарността (по време на нашето председателство), да убедим Европа, че има задачи, с които регионите и страните членки трябва да се заемат, и че има по-малко на брой, но не по-малко важни задачи за Европейския съюз", заяви Курц в реч неотдавна.

31-годишният канцлер, който е запален алпинист, спечели националните избори миналата година, като заложи на обещания за промени и решително лидерство.

В един от предизборните си клипове Курц беше показан как изкачва планина в мрака преди зазоряване и стига върха точно когато слънцето се издига над хоризонта.

"Години наред Курц активно използваше характерен стил на комуникация, отличаващ се със символи", каза Томас Хофер, авторитетен политически консултант и стратег от Виена. Военната и полицейска акция в началото на седмицата също беше част от тази стратегия на символи и имидж, изтъкна той.

На словенската граница за репортерите беше издигната специална наблюдателна платформа, за да получат възможно най-добър поглед към 700-те офицери и войници, които показаха как биха отблъснали една нова вълна от мигранти. Полицейски кадети заместваха мигрантите, а високоговорители озвучаваха учението със запис на шумно множество от хора.

Курц се гордее с ролята си за затварянето на Балканския миграционен маршрут в началото на 2016 г., когато беше външен министър, в координация с други страни в региона. В рамките на ЕС Курц е сред онези национални лидери, които настояват да се затворят външните граници на блока за мигранти с нередовни документи и за създаване на центрове за обработване на молбите за убежище извън съюза.

Освен това, казва той, ЕС трябва да отделя повече средства за помощ за развитие, така че хората в по-бедните страни да не чувстват повече необходимост да мигрират към Европа.

Лозунгът на австрийското председателство на ЕС е "Европа, която защитава". Според стратега Хофер посланието, което правителството иска да изпрати, е: "Ние можем да сътворим промени, можем да променим и курса на политиката на ЕС, когато става дума за миграцията".

Въпреки че ротационното председателство на ЕС е предназначено по-скоро да осъществява координация между 28-те страни от блока, а не да ги ръководи политически, Курц се постара да си изгради имиджа на лидер за въвеждането на твърди миграционни политики.

През последните дни той се срещна с колеги от Чехия, Унгария, Полша и Словакия, които са против подялбата поравно на бежанци в ЕС. Той заяви също, че Берлин, Виена и Рим ще създадат "ос на желаещите" да намалят нелегалната миграция.

Курц даде ясно да се разбере, че очаква да бъдат взети решения по този въпрос на неформалната среща на върха на ЕС през септември в Залцбург. Мястото предлага перфектен декор от гледна точка на символите. Над центъра на града доминира хълм със замък, който никога не е бил превземан от чужда армия през 940-годишната му история.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Бойко ми е набор а Себастиан е набор на дъщеря ми.та са като баща и син.Гласувах за Себастиан и е много оправен млад мъж.сега каза по новините.Иска да правят лагери за бежанците в Либия и Египет и по възможност да не се правят лагери в Е С.Това иска той!Браво!Африканците с кораби към пустинята.
36
6
 
0
 
! Отговори
црук преди 5 години
като стигне 2000 метра да му седне на курца
35
2
 
5
 
! Отговори
сценарист преди 5 години
Първи епизод -Дядо и внуче Бойко , да беше си ударил една контра бе, виж се.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката - Курц като манекен, Борисов като паметник.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КАТО ГИ ГЛЕДАМ ТЕЗИ В ЕВРОПА КАК СЕ РАДВАТ НА КОМУНИСТА БОРИСОВ, СИ МИСЛЯ, ЧЕ ЗА ТЯХ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДОМАШНИЯТ ЛЮБИМЕЦ КАКЪВ Е НА ЦВЯТ - ЧЕРВЕ, СИН ИЛИ ЖЪЛТ.ВАЖНО Е ДА Е ПОСЛУШЕН И ДА НЕ СЕ ТЕГЛИ ОТ КАИШКАТА.
32
12
 
10
 
! Отговори
БКП=КРИЗА преди 5 години
КТБ, Виденовата зима, Лукановите вдигания на цените двойно, трите фалита на държавата последният при Луканов, разграбването на пенсионният фонд на Царство България, ограбването на златният резерв на Царство България, обезземляването и опустушаването на селата, убийството на елита на нацията и прогонването му в чужбина, пускането на свобода на криминалните затворници, съдаването на концлагери тип "Гулаг", панелните грозотии, които всеки момент могат да паднат, липсата на пътища и инфраструктура.
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС се обезсмисли с приемането на България (ако въобще е имало някакъв смисъл в този изкуствен съюз), защото БКП не се промени, не се покая, не се отрече от зверствата и човеконенавистната си идеология, а те я приеха в ПЕС.С приемането на една страна като България, която е много близо до комунистическите държави (нямаше лустрация, не беше забранена БКП, нямаше смъртни присъди за палача тиран като в Румъния) ЕС реално престана да съществува, защото ако нямаш принципи си нищо, и ако не ги спазваш.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще има поне един осъден за онези 6 млрд. които изчезнаха от банката ктб, върха на далаверата и шуробаджанащината в България. Истината е ,че народа е *** ние не може да се тупаме в гърдите всяка вечер на 200 грама ракия колко сме велики и най-умни и т.н. , а да сме на дъното нещо не се връзва май излиза ,че сме най прости. Това се насажда още от великия вожд Бай Ташунко и сега сина му винету.
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, Борисов, как не се сети.Можеше да ги закараш на Мусала, все пак това са 2925 метра, не е като жалките 1906 м. на Курц.Язък, че на Свинетка не и дойде на ума.
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да е състезава с нашия по обиколка на талията !
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
QSNO PREDATEL ZNAEM SI
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо нахрани електората.Че скоро няма да има сред кого да въдвориш дисциплината.
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ЕСТОНСКОТО, И АВСТРИЙСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО СТРУВАП ПО ОКОЛО 50 МИЛИОНА.НАШЕТО СТРУВАШЕ 300 МИЛИОНА.И СА НИ ХВАЛИЛИ ГЛАВНО ЗАРАДИ АГНЕШКОТО С ТРЮФЕЛИ.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно десните въдворяват здрава дисциплина сред тъмния електорат.
23
2
 
6
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Ами да му предаде и министъра " директор на водопад" , пардон на европреЦедателството ! Тя и без това и свърши мандата , ама борис.оф ще я остави още шест месеца ( като каква , ако не като шеф на водопадите ) !
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два дена целувки и прегръдки и на всеки в джоба по един-два суджука за спомен от българското председателство.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи крайно десен?Крайно десните обикновено режат заплати и пенсии. И вдигат цени. Боко върши чудесно тая работа вече три мандата.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БЪЛГАРИЯ ЖУРНАЛИСТИТЕ СА МНОГО МАЛКО, Я ИМАТ ДЕСЕТИНА, Я НЯМАТ.ДРУГОТО Е ЖУРНАСТИТУТКИ.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има нужда от един крайно десен патриот-националист. Но не като нашите тарикат-патриоти, а истински.Като генерал Луков, например.
18
1
 
2
 
! Отговори
до гробокопач преди 5 години
Идва парка му подаряваме.Само да се закваси работата.