Всяка трета смърт в Европа може да бъде избегната

Медицината най-зле в Румъния, най-добра – във Франция
29 юни 2018 18:42, Екип на Dnes.bg
7
Всяка трета смърт в Европа може да бъде избегната
Снимка: архив, Булфото

Една трета от хората, които умират в Европа, биха могли да бъдат спасени с постиженията на съвременната медицина и технологии, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат.

Според агенцията 1,7 млн. души под 75-годишна възраст са починали от болести през 2015 г в ЕС. От тях над 570 000 са си отишли без време, тъй като съвременната медицина има възможности да лекува заболяванията, от които са умрели. Това е 33.1% от всички смъртни случаи.

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за преждевременна смърт в Европа с инфарктите, покосяващи над 180 500 души (32%) и инсултите - 89 600 (16%). Ракът на дебелото черво (над 66 800 смъртни случая, или 12%) и ракът на гърдата (49 900, 9%) следват в черната статистика. Сред смъртоносните болести, които биха могли да бъдат избегнати, ако се лекуват навреме, са още високото кръвно (5%) и пневмонията (5%). Шестте заболявания съставляват 77 на сто от всички диагнози с летален изход в Европа.

Във всички държави от ЕС смъртността при мъжете е по-висока от тази при жените, но разликите варират като страните с по-развити медицински грижи, свиващи ножицата между двата пола.

Според данните на европейската статистика Франция има най-добрата превантивна медицина в Европа с 23,6% от смъртните случаи, определяни като преждевременни. Тя е следвана от белгийската, датската и холандската. Изненадващо в първата петица е Полша, където 29,9% или под средното за Европа са смъртните случаи, които са могли да бъдат избегнати.

На другия полюс е Румъния. Там всеки втори (48,6%) умира поради късно лечение или липсата на лечение. Превантивната медицина е слабо развита и в Латвия (47.5% избежими смъртни случаи), Литва (47.0%) и Словакия (44.2%).

Българската медицина е на 23-о от 28 места с над 43% от леталните случаи, определени като преждевременни. Подобно на нашето е положението в Унгария и Естония, където те също са над 40 на сто.

Испания, Люксембург, Германия, Австрия, Италия и Португалия са с резултати под средните за ЕС по отношение на смъртните случаи от заболявания, които биха могли да бъдат избегнати през 2015 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
9
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Всяка трета смърт в Европа може да бъде избегната.... с нашите доктори едва ли
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърта не може да се избегне, може да се отложи, неграмотници.
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смъртта не може да бъде избегната. На всичко живо му е писано да мре. А дали това ще стане малко по рано или по късно все тая.
1
1
 
12
 
! Отговори
ЛЕКАРИ, ЛЕКАРСТВА преди 5 години
"Всяка трета смърт в Европа може да бъде избегната"ТОЧНО ТАКА, АКО НЕ СЕ ПОСЕТИ ЛЕКАР!Изразът "Не и без лекарска помощ" може да тълкува по различен начин..Има един добър измерител - ПАРИТЕ! Ако парите похарчени за лекаства и здравеопазване даваха положителен ефект, то всички щяхме да пращим от здраве и да живеем до 100г.