А сега накъде? Съпротивата срещу Меркел е от Кайро до Варшава

Масови откази на идеите за създаване на приемни центрове извън ЕС
104
А сега накъде? Съпротивата срещу Меркел е от Кайро до Варшава
Снимка: Reuters

Съпротивата срещу решенията за бежанците расте – от Кайро до Варшава отхвърлят идеите на Меркел за създаване на приемни центрове извън ЕС, както и за бързо връщане на вече регистрирани бежанци.

Още по темата
Председателят на египетския парламент Али Абд ал Аал потвърди отказа на страната да открие на своя територия приемни центрове за бежанци, пише Дойче веле.

"Подобни институции биха влезли в противоречие със законите и Конституцията на нашата страна", каза той пред "Велт ам Зонтаг". Египетските закони по принцип не допускали създаването на бежански лагери.

"Египетските закони не допускат подобна възможност"

Легално влезлите в страната мигранти имали право да избират мястото на своето пребиваване и нямало как да бъдат принуждавани да влизат в приемни центрове, заяви председателят на парламента, който е вторият човек в държавната йерархия на Египет след президента Ал Сиси. В тази връзка парламентаристът подчерта, че неговата страна "вече е приела близо 10 милиона бежанци от Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, както и от Судан, Сомалия и други страни". Възможностите на страната били на практика изчерпани, поради което било важно Египет да получи помощи от Германия.

Откази и от Мароко, Тунис и Алжир

В нощта срещу петък държавите от ЕС се бяха споразумели да проверят възможността за бързо създаване на приемни центрове извън ЕС за онези бежанци, които са били спасени в Средиземно море. Като възможни места за подобни центрове се споменаваха някои северноафрикански държави, както и Албания, която се стреми към членство в ЕС.

Но Албания, Мароко, Тунис и Алжир вече отхвърлиха подобна възможност. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер междувременно заяви пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че създаването на въпросните приемни центрове изисква да се сключат партньорски споразумения със страните от Северна Африка. За целта била необходима "честна концепция", която да сложи край на престъпните действия на контрабандистите на хора, която обаче да товари прекалено въпросните партньорски държави. Според информации на "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" Еврокомисията смята, че е възможно да се преговаря с Либия, Мали, Нигер и Нигерия за създаването на приемни бежански центрове.

Опровержения от Чехия, Унгария и Полша

 
Позицията на Унгария не се е променила от 2015 г. насам", обявиха от Будапеща.

Споменатите от канцлерката Меркел споразумения с държави от ЕС за по-бързо връщане на регистрирани там кандидати за убежище междувременно също изглеждат все по-малко вероятни. Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга съобщението, че е обещал на Меркел да приема обратно подобни бежанци. Той твърди, че между Чехия и Германия не е имало никакви преговори по този въпрос и обяви, че той самият няма намерение да подписва подобно споразумение.

Говорител на унгарското правителство подчерта, че позицията му по този въпрос е "непроменена от 2015 г. насам". Нито един бежанец няма да може да влезе на територията на Унгария, ако преди това е бил регистриран в Гърция или друга европейска страна – гласи тази позиция.

Полша също твърди, че не е проявявала готовност за споразумение с Германия. "Няма нови договорки, засягащи приема на кандидати за убежище в ЕС", заяви говорител на полското външно министерство.

От писмо на Меркел до коалиционните партньори от ГСДП и ХСС, публикувано вчера, излизаше, че освен планираните споразумения с Гърция и Испания, канцлерката е постигнала договорености за бързо връщане на вече регистрирани бежанци с други 14 държави, сред които Чехия и Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво търси българскатавъншна министърка в Германияточно сега?
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към Саудитска Арабия.Да копаят канала с който Риад иска да отдели Катар като остров..Ето им работници.
74
0
 
13
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
А сега накъде? Ми кой от къде е.Меркел да ги предвожда към Африка и Близкия изток.На ЕС тя не е нужна.Достатъчно беди сътвори на европейските народи.
73
1
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
В Саудитска Арабия имат нефт, пари и същата вяра. Да си стоят там и да си се радват, тъкмо ще си се разбират! Ако проблемите бяха тук дали нас щяха да ни пускат при тях? Не, нали. Еми защо ние да ги пускаме тук?
72
0
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Каква е разликата между емигрант в Европа и емигрант натирен на майната си за данъкоплатеца? Почти нулева защото и в двата случая данъкоплатците ще плащат отново за простотиите на политиците! Толкова ли е сложно просто да се затегнат границите както беше едно време и да ги връщаме откъдето са? Като върнеш 1 месец подред всички обратно, следващите няма да си харчат парите за да се опитват да идват! Какво му е толкова сложното? Да се връщат в Африка и Близкия Изток или да ходят в Саудитска Арабия!
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разрушиха светските държави в Северна Африка - Либия, Сирия, Ирак - а, сега не знаят как да се справят с последствията от емигрантското цунами заливащо Европа.А, Кадафито ги предупреди, преди да го убият...
70
1
 
21
 
! Отговори
seira преди 5 години
ТУРИСТИЧЕСКА РЕКЛАМА ОТ 2050 г.:"ДОБРЕ ДОШЛИ В САУДИТСКА ГЕРМАНИЯ!"
69
2
 
41
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Всъщност никой в Европа не протестира срещу мигрантите от Украйна, Русия, Грузия, Армения, Молдова. Само срещу тези от Афганистан, Северна Африка, Ирак и Пакистан - новите "рoми". А също срещу българи и румънци, понеже там рoмите се представят за българи и румънци. Това, което обединява всичките тези факти е думата "рoми". Не като етнически признак, а като манталитет и поведение. Никому не са нужни паразитиращи натрапници без уважение към реда, законите, морала и без хигиенни навици.
68
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ванга е казала преди 20-30 години, че Европа ще се насели от ислямисти.Като го четох навремето, не вярвах, но ето че това се случи пред очите ни.
67
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелката ги надроби, понеже Обама я натисна. Сега бама си гледа живота, а на лелката й се пече яйце.
66
2
 
7
 
! Отговори
Смях и плач преди 5 години
Започна началото на края,на християнска, хуманна,и антирасисткаевропа.Жалко за децата на Европа които ще бъдат лишени от всички тези идеали.Решението е ред и контрол над страните от централна Африка,дами и господа.И тогава сирийските семейства,може да ги посрещат с мед и пити.
65
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арийците на снимката от Южна Германия ли са?
64
2
 
34
 
! Отговори
КРУМ преди 5 години
Меркел вече няма полезен ход......лелката такива ги "надроби",че попарата ще я сърбаме десетилетия.кутията на пандора е отворена и вече няма спасение.
63
24
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Като чета коментарите,разбирам защо сме толкова бедни и нещасни!Защото сме просто нация от ***!
62
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бойте се, госпожо Меркел, нашите продажни политици ще Ви предложат на тепсия цялата територия на България да си направите каквито центрове желаете. Дайте им по някоя стотинка и майка си са готови да продадат!
61
2
 
56
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Бабата на бесилото за това което стори със Християнска европа.
60
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димитър с ножчетата-Пиши по темата или изобщо,не пиши и не си прави безплатна реклама с пролетите си ножчета.На хората им писна от евтини ,досадни реклами!Ами вземи си тегли едно ножче накрая.
59
2
 
76
 
! Отговори
к преди 5 години
ЗАТВОР за това гнусно, еврейско, ялово, изкукало, източно-германско разплуто бабе !
58
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който участва в мисиите срещу Либия, Ирак и Сирия да си приема мигрантите. Останалите ще им ръкопляскаме. Всеки трябва да си плаща за гяволиите.
57
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва което го четем законтрол на хората "1984" си го гледаме всеки ден как леко по леко става. Насила се правят простотии и после "спасители" пристигат с готови решения.Интересно, че страни от Европа са гледани със снизхождение от високо, а разни дупки от гза на географията се изтъкваха като някакви панацеи. Всичко беше за да се подбие живота на нормалния европеец и да му се покаже,че ще бъде заменен с жертвоготовна бездарна маса, за да може определена група хора да станат с безконтролна власт.