Една европейска страна иска повече имигранти. И тя е...

Португалия залага на тях, за да забави демографския спад
Обновена: 2 юли 2018 22:23 | 2 юли 2018 20:31, Елка Василева
281
Една европейска страна иска повече имигранти. И тя е...
Снимка: архив, Reuters

За разлика от повечето от европейските си партньори, които искат да намалят наплива на мигранти, португалското правителство залага на имиграцията, за да забави демографския спад.

"Имаме нужда от по-голяма имиграция и няма да проявяваме търпимост към каквато и да било ксенофобска риторика", заяви категорично португалският премиер Антониу Коща под аплодисментите на активисти социалисти на конгреса на партията си в края на май.

Потвърждавайки политика си на отвореност, тази седмица Португалия беше сред първите страни, съгласили се да приемат част от мигрантите от хуманитарния кораб "Лайфлайн", пише Франс прес.

А няколко часа преди лидерите от Европейския съюз да договорят в петък постигнатото с напрегнати преговори споразумение по този пораждащ разделение въпрос, португалското социалистическо правителство взе мерки да направи страната си по-привлекателна.

Още по темата

"Това беше много трудна среща на върха и привидното съгласие, изразено в споразумението, не прикрива дълбоките разногласия, които заплашват днес ЕС", отбеляза със съжаление Антониу Коща след преговорите в Брюксел, припомняйки, че страната му се е обявила за "отговорна и солидарна" политика в областта на миграциите.

Коща - син на индийски писател от някогашната португалска колония Гоа - превърна демографския въпрос в едно от основните положения на политическата си програма, която ще отстоява на планираните за есента на 2019 г. парламентарни избори. Допитванията показват, че той има голяма подкрепа.

Цел - 75 000 имигранти годишно

Според изследване на фондация "Франсишку Мануел душ Сантуш", чиито заключения са в основата на правителствената стратегия, Португалия се нуждае от 75 000 нови жители годишно само да поддържа стабилна бройка на активното население. Делът на това население днес е само половината от общо 10,4-те милиона жители на страната.

В този контекст на заседание на министерския съвет в четвъртък социалистическото правителство прие няколко мерки за опростяване на процедурите за кандидатстване за виза от страна на студенти или предприемачи, които искат да създадат стартъп-компания.

Приетата разпоредба отваря възможност за "механизъм за уреждане" на статута на около 30 000 чуждестранни граждани, влезли в Португалия законно, но останали, без да имат разрешително нито за пребиваване, нито за работа.

През трите години на рецесия след финансовата криза през 2011 г. над 300 000 португалци са напуснали страната в търсене на по-добри условия на живот, сред които и много дипломирани младежи.

През 2017 г. португалският миграционен баланс отново е бил положителен - за първи път от шест години, показват данните на Националния статистически институт.

Пак през 2017 г. португалските власти са издали 61 400 нови разрешителни за пребиваване, което е с 31 процента повече от предходната година. Според огласен в сряда доклад на граничната полиция чуждестранното население в страната се е увеличило с 6 процента до 422 000 души.

Недостиг на работна ръка

Страната се върна към растежа именно благодарение на бума в туристическия бранш и в чуждестранните инвестиции в имоти, но според представители на работодателите икономическото оживление продължава да се спъва от липсата на квалифицирана работна ръка.

Постигнатото в петък европейско споразумение предвижда спасените в европейски води мигранти да бъдат репатрирани в различните страни членки на ЕС на доброволен принцип.

Португалия вече участва в доброволната програма за преразпределяне на бежанци в Европа, предложена през януари от Европейската комисия и според която до две години ЕС би трябвало да приеме най-малко 50 000 бежанци от Африка и Близкия изток.

В рамките на предишна програма за презаселване, продължила от 2015 г. до март тази година, Португалия даде подслон на 1552-ма бежанци, което я нарежда на шесто място сред приемащите страни след Германия, Франция, Швеция, Холандия и Финландия.

Само че едва половината от тези хора са останали в Португалия. Останалите бързо са продължили към други страни с по-добри икономически перспективи като Германия или Великобритания, признават властите в Лисабон.

/БТА/
 


281
Още по темата: Португалиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 8 месеца
НЕ МОГА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМ В ДНЕШНОТО ОТНОШЕНИЕ НА" ГОСПОДАРИТЕ" НА ЕВРОПО !!! ДОРИ СИРИЯ БЕШЕ 23 МИЛИОНА ПРИ ПОМИНЪК ЗА 5-6 МИЛИОНА , А БЕШЕ "ЦВЕТЕТО" НА АРАБИКУМА !!! СЕКС И БЕЗМИСЛЕНО РАЗМНОЖАВАНЕ В ТЕРИТОРИИ БЕЗ ПОМИНЪК !? НАРОДИТЕ НА СЕВЕР СЛЕД " ГЛАД,МИЗЕРИЯ, ЛИШЕНИЯ.ТРУД И ПРОСПЕРИТЕТ -И СТАНДАРД ИЗРАСНАЛ В ЖЕСТОКА БИТКА С ПРИРОДАТА И ...ИЗВЕДНАЖ "ПРЕПЕЧЕНИ НАВЛЯЦИ" НА ТРАПЕЗАТА МУ -ЗАЩОТО СА СЕ НАПЛОДИЛИ И СЕ СБИЛИ ПОМЕЖДУ СИ !!!! АЙДЕ СТИГА БЕ -МИНИРАМЕ ГРАНИЦИТЕ -ДОРИ И МОРЕТО!!!
161
2
 
12
 
! Отговори
Боримечката преди 8 месеца
№42 е прав. В ерта на технологиите сме и фирмите се нуждаят от все по-малко работна ръка. "Heineken" е най-големият производител на бира в Европа и цялата фабрика се оперира само от 2 ЧОВЕКА. А и тези "бежанци", едно че са без всякакво образование, пълни са със заразни болести, мързеливи са, 99.9% от тях са мюсюлмани и вече не крият че идват в Европа да я завладеят.
160
6
 
19
 
! Отговори
42 преди 8 месеца
До 162
Ти си будист от джамията. А тюркските гени у българите са около 5%. По-скоро турците носят много повече наши гени, заради кражбите на жени за харемите. Тези глупости ги пази за себе си.
159
1
 
20
 
! Отговори
42 преди 8 месеца
Седнал си да убеждаваш, че в ерата на технологиите се нуждаем от повече работна ръка...Смях. А допреди век като Европа беше с два пъти по-малко население, сигурно стоеше гладна и жадна без такива. Те пък и една стока, работливи и примерни, пък и такъв качествен ген носят.
158
1
 
19
 
! Отговори
Цецо преди 8 месеца
Ето защо не трябва да се избират социалисти, които да управляват която и да е европейска страна...
157
4
 
18
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
До 157

Защото бялата раса не се развъжда.ЦЯЛАТА БЯЛА РАСА.Не е само наш проблем.Защото икономиката иска работна ръка а ние(белите) не я създаваме.Защо мислиш разшириха ЕС толкова бързо.За да приберат няколко милиона работници от ИЕ защото им бяха нужни за капиталистическата машина.Точно по тази причина форсират в момента и приемането на зап.балкани.Нови няколко милиона бели роби.
При капитализма няма хора.Има човешки ресурс.Ние сме ресурс.Емигрантите също.
156
3
 
10
 
! Отговори
муспи преди 8 месеца
До @
Португалците много добре знаят какво са диваците, но тяхното правителство е португалско, колкото нашето българско. Изход от ада? - избиването на евреите!
155
0
 
20
 
! Отговори
@ преди 8 месеца
Не може да отглеждаш палми в Сибир, както не може да отглеждаш бели мечки в Африка.
По този въпрос имаме ли съгласие?

Е, тогава защо португалския премиер има илюзии че тези мъже (98%) от Африка и Близкия Изток ще му решат демографски проблем или въпроса с квалифицирани кадри?

Колко от "инженерите" на танте Меркел работят?
Над един милион покани и прие, само 635 са намерили работа, останалите са на социална помощ... вече трета година.

Както и да е, тяхна си работа.
Но е повече от тъпо.
154
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
И защо Европа трябва да прибере цяла Африка? За да си пълнят гушите лицемерите от т.н. НПО-та!
153
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Повече от логично е,че ще има изнасилвания!"

Какви изнасилвания? Португалките ще си разнообразяват сексуалния живот с тях.
152
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво търсят в Европа тези хора с различни възгледи и възпитание? Ще има конфликти, защото тяхната нация е несъвместима с европейското общество, защо никой не им го обясни? Не случайно сме разделени на континенти, държави и прочие. Някои либерали нямат грам акъл.
151
0
 
14
 
! Отговори
Бати Шахо преди 8 месеца
До Рачо
Хубавото е че хората с манталитет като твоя - плод на недоразвитото ти закостеняло мозъче с размер на индийско орехче, са много малко.
Ако съдбата на България беше в твоите и на други безродници като теб ръце, щеше напъло да е изчезнала до сега.
150
0
 
14
 
! Отговори
категорично лъжа! преди 8 месеца
Португалците са сред най-пламенните защитници на идеята за чиста нация. Кой и защо се опитва да промие умовете ни с измислици?
149
1
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 8 месеца
До РаЧо: С 650чисти с четири съботи работни, на смени, осигуряване на минимална, инженер работя на машина, 25км ги пътувам със собствената си кола. Искам да създам семейство с дъщеря ти да живеем щастливо, да имаме две деца. Съгласен ли си?
148
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Срещат други - те пък пакистанци.
Срещу им идва дама синеока,
блондинка с пищни цици и висока.

“Вие сте германка, няма начин!
“Благодарни сме ви много, значи....”
А тя прекъсва ги с усмивка синя:
“Аз не съм германка, а рускиня!”

И питат удивени африканците
“Ами тогава, де са ви германците?”
И им вика русата глупачка:
“Сега е три, а те до четри бачкат!”
147
2
 
14
 
! Отговори
Циник преди 8 месеца
ЕМИГРАНТИ В ГЕРМАНИЯ

Сомалийски емигрант един
пристига със семейството в Берлин.
И на площада черните поганци
срещат двама някакви германци:

“Благодарим сърдечно, мили хора!
В труден миг ни станахте опора!
Дадохте ни покрив и пари
и безплатни доктори дори.

И други там, доксан докуз гювечи...
Децата, всички девет, учат вече!”
....А хилейки се, викат тез сладурци
Ний не сме германци, ний сме турци.

Срещат друг и също тъй човечно
благодарят му черните сърдечно
И им вика тоя *** ***
Сбъркали сте! Аз съм от Кабул!

Шашнати горките африканци
Срещат други - те пък паки
146
1
 
20
 
! Отговори
Ивайло преди 8 месеца
Всяка минута в света се раждат 10 ***. В Португалия очевидно са много повече и са се концентрирали в политическите им партии.
В началото тъпаците с промти и закърняли мозъци, навсякъде развяват плакати с; "ИМИГРАНТИ ДОБРЕ ДОШЛИ, НИЕ СМЕ ТОЛЕРАНТНИ"
Обаче само след няколко седмици, започват да пищят; ПОМОЩ!!!, ПОМОЩ!!!
Само вижте какво е положението в засегнатите вече държави.
145
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баси и тъпите социалисти!!!
Вместо да положат грижи собствените им добре образовани младежи да спрат да имигрират са готови да отхранват ******.
Тва социализма да не е някаква неизвестна болест дето ти отнема разума, интелекта, биологичната полова принадлежност и сексуална ориентация?
144
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно глупостта продължава да се шири по континента! Прииждащите на талази скакалци нямат трудови навици и образование,имат коренно различен манталитет и религия.Те идват да живеят на гърба на европейците,а не да работят.Те не идват да се интегрират! Поне 70% от тръгналите към Европа са мъже,колко време ще държат без секс? Повече от логично е,че ще има изнасилвания! И се разбира,че няма интеграция и работна ръка,а вълната от мързеливи примитиви е тръгнала към Европа за соц. помощи и секс......
143
2
 
47
 
! Отговори
Стефанов преди 8 месеца
До РаЧо - Рачо, да ти обадя една голяма тайна - тия новите, за които ти така жално плачеш, НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ. Капиш? Какво искат ли? - Да получават помощи, затова се стремят точно към Норвегия, Германия, Великобритания. У нас си имаме такива, шведи ги наричаме, не ни трябват порече. Капиш?