Криза в Германия: Зеехофер хвърля оставка, Меркел мълчи!

Спорът за миграционната политика е в задънена улица
2 юли 2018 06:30,
76
Криза в Германия: Зеехофер хвърля оставка, Меркел мълчи!
Снимка: Reuters

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер изненадващо обяви, че възнамерява да подаде оставка от поста си, а също и да се оттегли от лидерския пост в партията си – баварския Християнсоциален съюз.

Все още продължават заседанията на ХСС в Мюнхен и на ХДС в Берлин, на които трябваше да се стигне до компромис в спора между двете партии, който държи цяла Германия и ЕС в шах от три седмици.

Още по темата

Зеехофер настоява Германия да връща бежанци още на границата, докато Меркел смята, че бежанци могат да се връщат в други страни-членки, само след споразумение с тях.

Министърът на вътрешните работи се оплака в Мюнхен, че е провел с Меркел "разговор без никакъв ефект" за плана му да изгони търсещите убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

Според източници, цитирани от вестник Die Welt, Зеехофер пряко противоречи на канцлера, който настоя в телевизионно интервю в събота вечер, че сделката, която е сключила в Брюксел, достига до същите крайни резултати като едностранните стъпки, предвидени от баварците.

Канцлерът отхвърля плана на Зеехофер, според който Германия може едностранно да изгони вече регистрираните кандидати за убежище, като предпочита да търси сътрудничество със съседните страни.

Меркел се опасява, че ако Германия затвори границите си, тя ще започне верижна реакция, която ще унищожи европейската зона за свободно движение, считана от ЕС за едно от най-големите му постижения.

Спорът между ХДС и ХСС се изостри в неделя, като нито една от двете партии не отстъпи от позициите си. Какви биха били последствията от оставките на Зеехофер още не е ясно. Възможно е да се стигне дори до разпадане на управляващата коалиция и предсрочни избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
22
 
11
 
! Отговори
Дядо ви преди 5 години
ЕС войната в Сирия подкрепи веднага, а когато мигрантите от тази война дойдоха - не ги иска!Има около 2 милиона бежанци в Европа с население 450 млн и 4 млн в Турция с население 80 млн(5%). То голямо мрънкане за тия бежанци, изядоха на местните хляба.
15
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртата няма да подаде оставка... ..ще разсипва докрай... ...такава е заповдта на Сорос!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес, четете малко немски вестници! Не вреди. Зеехофер отива в Берлин за нови разговори с Меркел. Връща си оставката.
13
1
 
39
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Добре нищо не се споменава за протести в Германия за хорското мнение...мълчат медийте трябва да ровя в Германските сайтове. Аз мисля ,че ако почнат масови протести Меркел ще излети още по-бързо обаче кой ще я замести? Другия въпрос е къде ще отидат тия 1 милион араби дето никой не ги иска . Къде ? Аз се сещам за едни места ама..трябва работна ръка да ги поддържа пещите :/
12
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много шум за нищо. Меркел ще оцелее и без Зеехофер.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новината за Меркел очаквайте от сайта във Фейса на Бойко Борисов. Все добри новини пристигат от там.
10
5
 
49
 
! Отговори
Шпиру преди 5 години
Какво ще правят нашите управницислед разпада на ЕС?защото трохите на масата на богатите са сладки...а тоягите на народа после???
9
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тая овца е като Тиквата, закъде без нея? Кой друг да спаси Европа и Германия?Няма да има край нашето тегло!
8
2
 
39
 
! Отговори
КГБ преди 5 години
Намирисва ми на пропукване на ЕС..Всичко ще се срине от там от където е започнало...ЕС със разкъсана Германия е като автомобил с блокирал двугател,без право на ремонт..А сетне на къде?????..
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичо ви Тръмп ще нажежаема още повече страстите тази седвижа. Очертава се горещо лято
6
2
 
59
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Тая да не е наистина незаконна дъщеря на Хитлер,както се шегуват някои?Държи се по същия начин-натиска се на поста до последният момент!Да не би да чака руснаците да влязат в Берлин,та да се махне?Те щото друга работа си нямат,та и нея да оправят...
5
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ги мислете швабите - мислете мутропитеците, които са превзели цялата държава
4
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Добра новина"Още по-добра ще е новината когато меркелица си отиде!"---А, па и пу(н)дело й от БанкИ като си оди, хептен добра новина ще е ...
3
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
bye bye Мути! Ти си следващата!
2
3
 
20
 
! Отговори
аз преди 5 години
явно цру са го подпукали, втория ешелон на меркел
1
2
 
60
 
! Отговори
Добра новина преди 5 години
Още по-добра ще е новината когато меркелица си отиде!