София и Берлин: Решението за миграцията – европейско

Германия подкрепя България за влизане в Шенген
2 юли 2018 14:30, Елка Василева
61
София и Берлин: Решението за миграцията – европейско
Екатерина Захариева и Хайко Маас. Снимка: БТА

Решението по темата за миграцията може да бъде само общоевропейско - около това се обединиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и германският федерален министър на външните работи Хайко Маас. Захариева разговаря със своя колега в Берлин, където е на официално посещение, съобщиха от външното ни министерство.

"Радвам се, че лидерите от ЕС оцениха усилията на България по миграцията и подкрепиха намирането на общоевропейско решение - заяви Екатерина Захариева. - Няма как всяка държава да се опитва да се оправя сама - това е общ проблем. Фактът, че лидерите успяха да постигнат единодушие на Европейския съвет с много ясен план, означава, че все пак дори и в трудни моменти ние успяваме да бъдем обединени заедно. Едностранни действия не са добри не само за страната, която ще ги прилага, но и за целия ЕС."

Българският първи дипломат припомни, че по българската граница няма миграционен натиск. Тя отбеляза основните акценти, които са важни за намирането на решение според България - затваряне на външните граници на Съюза, продължаване на споразумението с Турция, центрове извън Европа и бързо връщане на незаконните мигранти.

"По темата миграция е възможно само европейско решение, не може да има национално решение. Благодарим на България и на Екатерина за усилията това да може да се постигне", изтъкна и министър Хайко Маас.

Германският дипломат поздрави Захариева за успешното провеждане на първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

"Ние всички сме много впечатлени от това, което вие постигнахте. Забележителни постижения, които не бяха лесни. Поздравяваме ви за успехите по вашите теми, особено по разширяването след Срещата на върха в София. Без вашите усилия нямаше да може да се постигнат заключенията на Съвета "Общи въпроси" за Република Македония и Република Албания", изтъкна Хайко Маас.

"Благодаря за оценката и за подкрепата, която чувствахме през цялото време. Постигнахме немалко по доста разделящи досиета. Границите на сигурността на ЕС не са външните граници на ЕС, а включват и Западните Балкани", каза Екатерина Захариева.

На журналистически въпрос кога най-сетне България ще бъде приета в Шенген, след като още през 2011 година е изпълнила техническите критерии, министър Маас заяви: "Ние подкрепяме пълноценното ви присъединяване в Шенген. Признаваме усилията на България за всичко, което сте предприели в тази връзка, и казах ясно на моята колежка, че ви подкрепяме."

Двамата първи дипломати обсъдиха и отличните двустранни отношения. Догодина се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

"Германският бизнес се чувства добре в България и мога да ви уверя, че има пълната подкрепа на правителството", каза Захариева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бля, бля нищо конкретно, само политическо коректни фрази, които не значат нищо.Нещо нищо не се говори за Шенген за еврозоната, защо ли?!Никой не взема на сериозно държавата на мафията и корупцията в ЕС ни са отписали отдавна и гледат на България като маргинална страна която е някаква граница на Европа,а Бойко като мафиотски шеф, който потупват по рамото ни нищо не му доверяват и обещават и тихо ,но упорито ще изхвърлят държавата от ЕС.
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, лекувай ги тия твоите, бе!!! Единият обявява война на Китай и Русия, тази блондинка се врече на германските ***, а ти - целият в бяло, топлиш кафето за високите "опасни" гости? Кво става? Това да не ти е 4-ти километър?
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мразя ***! Страх ги е от началниците, страх ги е да кажат истината на народа, страх ги е да не им измъкнат кокала! Хайде сега, започнене да се страхувате от възмездието, че нямате време! Лошото е, че в НК няма наказание, измеримо с престъпленията ви!
36
0
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
..бързо връщане на незаконните мигранти...А кои са законни?
35
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога решението ще бъде българско *** овчо всяка суверенна държава би трябвало да може да oпределя сама вътрешната си политика да не би зад думата европейско звачението да е антибългарско. Давaй си оставката че ще ви гази товарния влак.
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калинката се хили на снимката, че е продала род и родина. Бравос Герп!
33
3
 
16
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Какво очаквахте от мафиотите? Да се противопоставят на шефовете??? Вие от Марс ли сте? Само суджук до дупка на проклетата територия.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно се говори, друго се прави. Ще ни напълнят с тарам буки.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, бе! Нали само преди два дена каза и се закле, че бежанци не взимаме!!!!!Какво да го правим това Слънце сега?Нищо, освен пак да си го изберем.
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусна ЛЪЖА. Отидете в Харманли и ги вижте как ни ги връщат на тумби. Стига сте ни лъгали
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости! Полша отрича да е постигала някакво споразумение къде е това единодушие. Истината е, че пак сме се надупили и ще ги приемаме въпреки, че в медиите откровено ни лъжат, че няма
28
0
 
25
 
! Отговори
последни новини преди 5 години
Меркел буквално е излъгала, че има споразумение с 14 дължави за миграцията. Днес държави като Чехия, с които имаше споразумение, излязоха и казаха, че не само не са се споразумявали за нищо, ами никой и не ги е питал. Меркел, както и придвойрните й клоуни членове на ЕНП по европейските й сателити, всичките са долни лъжци. Освен това сега ни искат в Шенген за да ни върнат 100 000 мигранта, които сме регистрирали и да ни затрият!!
27
0
 
17
 
! Отговори
Професия Блондинка преди 5 години
Европейско не значи правилно по презумция, колко трупа плуват около ЕС как са статистиките. Европейско значи недалновидно, нихилистчно, неправилно, глупаво и извратено гейско и в ущърб на джоба на европееца.
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната лъжа на Борисов.При него е лесна сметката - колкото пъти си отвори устата, толкова пъти излиза лъжа.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувствам как ще ни го натряскат четвъртит,с контрагайка!
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, откъде накъде Европа трябва да приема всички хора в изпаднали в беда. Ми погрижете се да не емигрират и да си стоят там. Това Европа да не е балон, пък и не сме длъжни да приемаме кой ли не. Защо трябва да ми ги натрапват насила. То на какво заприлича в Германия, Англия и Франция - все едно си в африканска или държава от близкия изток. Пък ние белите нямаме ли право на общество каквото си го искаме? Що трябва да го споделяме с хора с други нрави и обичаи.
23
1
 
21
 
! Отговори
дедо преди 5 години
тая уфсъ ако се разпише че ще преме 60000 ... аир да не видат дано
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво постигнахте постигнахте Африка да ни рекетира това постигнахте оставки некадърници защо Дубай да не плаща на Африка или Саудитска Арабия да плаща.
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Га Борисов преди два дена се биеше в гърдите, че не иска мигранти и че за него българите са по важни герберските *** почти се разплакаха от умиление. Де го сега Борисов да обясни на простия електорат защо прати тази лелка там?
20
3
 
24
 
! Отговори
Борисов преди 5 години
Време е да изпъкна пред останалите като приема мигранти. Ще има да ме галят по тиквата..