Глътка въздух за Меркел. Но може да е за кратко!

Канцлерът спечели победа, но изгуби позиции
3 юли 2018 21:17, Елка Василева
24
Глътка въздух за Меркел. Но може да е за кратко!
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел успя да спаси правителството си, приемайки да се откаже окончателно от щедрата си миграционна политика, но тази глътка въздух може да се окаже краткотрайна, пише Франс прес.

"Вероятно никога в управляваща коалиция не е имало толкова отровна атмосфера", коментира днес всекидневникът "Билд", най-четеният в Германия, след сключеното вчера с много усилия споразумение между канцлера и нейния непокорен вътрешен министър, който настояваше за значително намаляване на броя на кандидатите за убежище, пристигащи в страната.

Консервативната лидерка стана обект на безпрецедентна критика вътре в страната, дори и от екипа си.

На нея ще й се наложи след 13 години на власт да положи двойни усилия, за да възстанови авторитета си и да сплоти крехката правителствена коалиция, образувана трудно през март от нейната дясноцентристка партия Християндемократически съюз (ХДС), баварския десен Християнсоциален съюз (ХСС) и социалдемократите.

Още по темата

Въпреки че председателката на Социалдемократическата партия Андреа Налес приветства края на враждебните прояви в лагера на германските консерватори, един от специалистите на партията по миграционните въпроси Азиз Бозкурт разкритикува ограниченията за мигрантите, които са "напълно в духа" на крайната десница.

Ако социалдемократите отхвърлят споразумението, всички усилия на Ангела Меркел да спаси правителството си ще бъдат поставени под въпрос. Среща на ръководствата на трите партии от коалицията - ХДС, ХСС и социалдемократите - е предвидена за тази вечер.

Меркел остава първостепенна мишена за най-твърдолинейните течения сред консерваторите, включително и вътре в собственото й политическо семейство.

Въпросът, който все още стои: решението й през 2015 г. да отвори Германия за стотици хиляди кандидати за убежище.

Начело на опонентите: председателят на ХСС Хорст Зеехофер, когото канцлерът очакваше, че ще може да запази под контрол, назначавайки го за министър на вътрешните работи.

Той обаче се безпокои за своята партия, която има опасност да загуби абсолютното си мнозинство на регионалните избори през есента заради очакваното засилване на крайната десница.

Ако случаят е такъв, враждебните прояви срещу Ангела Меркел, обвинена във воденето на прекалено центристка политика, ще продължат с още по-голяма сила.

Привидно Меркел постигна победа, спасявайки правителството си и задържайки се на власт. В атаката на баварската партия ХСС, насочена и лично срещу нея, много медии съзряха опит за "преврат" на дясното й крило.

На практика обаче тя загуби доста позиции, съгласявайки се със значителните ограничения срещу имиграцията. Постигнатото със Зеехофер споразумение за миграционната политика бележи края на благосклонната миграционна политика, въведена от канцлера през 2015 г.

Едно от приближените до вътрешния министър лица Маркус Блуме заговори освен това за "поврат в германската политика по предоставянето на убежище".

Конкретно отсега нататък пристигащите в Германия кандидати за убежище, регистрирани вече в друга държава членка на ЕС - с други думи по-голямата част от тях - ще бъдат настанявани в "транзитни центрове" на границата с Австрия, очаквайки своето връщане в страната, в която за първи път са влезли в Европа.

Бернд Риксингер, лидер на германската радикална левица, заговори за "лагери за масово задържане", правейки препратка към нацисткото минало на Германия.

Той помоли социалдемократите, третия партньор в коалицията на Ангела Меркел, да откаже. А те изглежда още се колебаят относно предложените решения.

По принцип връщането на мигранти трябва да се прави при споразумение със страната, където е влязъл мигрантът, а не едностранно от Германия. Ако споразумения обаче не бъдат постигнати, се предвижда мигрантите да бъдат насочвани към Австрия.

Остава да се разбере какво мислят по въпроса Виена и Рим.

Австрийското правителство, включващо крайната десница и консерваторите, което пое ротационното председателство на Европейския съюз, вече предупреди, че при подобни случаи ще взима идентични мерки по своите собствени граници. С риска от ефект на доминото в Европа.

"Ако Германия си мисли, че може просто да изпрати хора в Австрия, погазвайки международното право, ние ще обясним на германците, че няма да ги приемем", предупреди миналата седмица австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикъл. 

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДивизионИ аз се ядосвах на Меркел за много неща,но след изглеждане и изчитане на доста материали,разделих Меркел на 2-3 периода,като през последния период,тя изцяло защитава европейските интереси и икономика,отказа се да участва във войните и именно затова я удариха.Търси се и конфликт между Европа и Русия,като ние(европейците) ще бъдем пушечното месо използвано в този конфликт.Ако Меркел падне,Турция ще превземе България(ако това ви харесва).
20
1
 
1
 
! Отговори
Дивизион преди 5 години
Меркел не разбира че колкото повече се задържа на власт толкова по силни и крайни стават десните. В резултат ще имаме скоро нов хитлер и ново крайно фашизиране на Германия което можеше да се избегне ако меркел се беше пенсионирала по-рано. Но страхът от съдебно преследване и дългогодишна ефективна присъда са достатъчен стимул да правиш ходове до последно отлагайки неизбежното.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрийците ме кефят!Отстояха си всички искания в интерес на държавата.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БТА знае ли че им крадете всекидневно Статиите?Зелка са съд за кражби от интернет.........хахаха
17
1
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Според мен тази жена няма никакво чувство за морал и такт. Трябваше отдавна да си е отишла. Колко германки бяха изнасилени и убити от изрoдитe, обаче тя не та не, искам си ги.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво човеколюбие няма при Меркел- тя просто мисли как да спаси имиджа на страната си и е готова да си плаща за това... и всички разбраха за тази готовност. На нея и скроиха шапка с мигрантите и ако ги беше отрязала преди 2 години съседите й щяха да изкарат Германия отново най- черна и виновна. А мръсните номерца не са забранени очевидно
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел не е създала войните и бедността в света от които хората бягат. Вината на политиците е, че не създадоха правилата свързани с емигрантите и не се погрижиха за спазването им. Можеха да анализират напастта, която се изнесе от България и Румъния в Германия за да живее от социални помощи и да вземат мерки.
14
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗАЩО ТЕЗИ ,КОИТО ИМАТ ПАРИТЕ ЗА ДОБЪР АНГЛИЙСКИ СНАЙПЕР ,НЕ ЗАСТРЕЛЯХА МЕРКЕЛ , "БАНКО "МАКРОН, ЛАГАРД И ОЩЕ НЕ МНОГО *** НЕ НЕУНИЩОЖЕНИТЕ ОТ ХИТЛЕР ????
13
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
До Анонименне ти се отдава мисленето, те си поканиха гости и още канят - не е правилно да ги настаняват в съседите, без да са ги питали при това.
12
1
 
7
 
! Отговори
Маркиз дьо Сад преди 5 години
Правилно. Въздухът трябва да се подава на глътки за да е качествена агонията на яловата Изперкелица.
11
2
 
16
 
! Отговори
Дик преди 5 години
Дъртата вещица да си оди! Немедленно! Чекам!
10
1
 
27
 
! Отговори
Нонстоп преди 5 години
Сега е ред на Тръмп да я почне. Никакъв въздузхза предателите на белите хора и християнството.
9
2
 
30
 
! Отговори
писна ни преди 5 години
Обикновените хора не ги интересува да приютяват *** в градовете си и където и да е било, това е просто един престъпен контингент. Бабата прекалява вече много сериозно. Като си отвори устата само неадекватни глупости излизат. Откачена бабичка.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от "специалистите" по миграция на социалдемоНкратите със звучното швабско име "Азиз Бозкурт" е против наложените ограничения за миграцията. Кой би си помислил?!
7
2
 
26
 
! Отговори
Песо преди 5 години
Време е да тричат бабата.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все е имало *** ама бабето надмина всички очаквания, че иска да оправя и Русия и Африка и раздава санкции и демокрация с пълни шепи.
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си бял трабва да си образован. От Африка влизат слезли от дървото и гонили ги лъвове.
4
1
 
31
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Агонията на/с Меркел няма да продължи дълго! Интересно е на колко възлизат нанесените щети /материал.-емоцонал.-интелектуал./от упр. на Меркел върху ЕС и по спец. на Германия?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глътка въздух за Меркел. Но може да е за кратко!Идват афромигрантите, а и ИЕ не ги иска.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то си е изпъшкване ..Ама бабата като не знае какво е пъшкане , го мисли за глъка въздух.