Меркел – един отслабващ лидер в края на кариерата си

Ще се разпадне ли десноцентристкият съюз в Германия?
3 юли 2018 22:52, Елка Василева
21
Меркел – един отслабващ лидер в края на кариерата си
Протестиращ държи плакат с надпис "Меркел трябва да си ходи" пред централата на ХДС. Снимка: архив, Reuters

Следващите няколко седмици могат да предизвикат най-голямото политическо земетресение в Германия от поколение: разпадането на десноцентристката коалиция между християндемократите и тяхната сестринска партия в Бавария, Християнсоциалния съюз (ХСС).

Това, което изглежда леко разногласие между канцлера християндемократ Ангела Меркел и вътрешния министър и ръководител на ХСС Хорст Зеехофер относно нормативната уредба за предоставяне на убежище, всъщност показва засилващ се разрив между национална партия, опитваща се придържа в центъра, и влиятелна регионална партия, завиваща надясно, пише Александер Гьорлах*, в. "Ню Йорк таймс".

Зеехофер размаха оставката си и заплаши да се оттегли, ако Меркел не затегне значително законите за предоставяне на убежище. Вчера той даде заден ход, след като се срещна с канцлера и каза, че двамата са постигнали компромис. Но малцина наблюдатели очакват това да стане траен мир и казват, че връзката между двамата лидери и между двете лидери е толкова развалена, че не може да бъде поправена.

Евентуално оттегляне на Зеехофер технически няма да разбие коалицията. Но ако той оттегли със себе си и партията, това ще остави Меркел и другия й коалиционен партньор, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия, без мнозинство в Бундестага, тъй като няма да им достигат два гласа. Това ще направи по-вероятна перспективата да се стигне до нови избори и вероятно до край на политическата й кариера. Но истинските ефекти са дългосрочните - разпадане на център-дясното в Германия ще доведе до бързо политическо пренареждане, което може да доведе до възродено център-ляво, до засилена и опасна крайна десница.

Още по темата

Непосредствената причина за непреклонността на Зеехофер е нарастващата популярност в Бавария на популистката партия "Алтернатива за Германия", която отнема избиратели от ХСС с антиимигрантските си позиции.

Но има една по-голяма причина за притеснение сред политиците от ХСС и тя е, че Меркел дърпа християндемократите твърде наляво. Така ХСС остава единствената истинска дясноцентристка партия в Германия. Като условие за присъединяване към новото правителство по-рано тази година ХСС настоя вътрешното министерство да се преименува на министерство на вътрешните работи, строителството и родината, за да му се придаде по-националистичен тон.

Имиграцията не е единственият политически въпрос, по който двете партии имат разногласия. ХСС със сигурност не бе удовлетворен, когато Меркел сложи край на военната повинност; партията бе възмутена и когато тя пое ангажимент Германия да закрие ядрените си централи. Нито пък твърдата линия на Зеехофер по бежанската политика е нещо ново: след като Меркел обяви, че Германия отваря границите си за бежанци през 2015 г., баварската партия заплаши да оспори решението в съда.
Всъщност, почти откакто Меркел идва на власт, мнозина в ХСС бленуват да изместят християндемократите като лидери на дясноцентристкото пространство.

Дългосрочният план на Зеехофер като нищо може да е да скъса с християндемократите и след това да създаде клонове на своята партия в останалите 15 провинции на Германия.

Дали това е изпълнимо, предстои да видим. Рейтингът на ХСС спада в социологическите проучвания преди баварските провинциални избори през есента, а християндемократите са пуснали дълбоки корени в останалата част на страната. Същевременно обаче много хора в партията на Меркел се дразнят на нейния прагматичен и често открито либерален управленски стил и могат да я напуснат, ако нова консервативна партия им даде шанс.

Как ще изглежда такава партия? Някои анализатори си я представят просто като връщане на политическата програма отпреди ерата Меркел, с по-консервативен дневен ред, включително по-малко федерално правителство, по-силна армия и по-голяма отдаденост към социалния консерватизъм.

Може би обаче не това се върти в главата на Зеехофер. През последните години той изгражда връзки с други новопоявили се десни лидери в Европа, особено с унгарския премиер Виктор Орбан. Той дава и заден ход по отношение на традиционно силната отдаденост на ХСС към Европейския съюз.

Зеехофер протяга ръка и към канцлера на Австрия Себастиан Курц, който управлява в коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата, а това може да е предвестник на възможен съюз с "Алтернатива за Германия". Направи впечатление как Курц се появи на събития от предизборната кампания на ХСС, докато Меркел не можеше да бъде видяна никъде. Миналия месец Курц се срещна с премиера на Бавария и член на ХСС Маркус Зьодер, за да обсъдят как да си сътрудничат при въвеждането на ограничения в гранично-пропускателния режим.

В краткосрочен план нищо от това не вещае добро за Меркел. Ако Зеехофер и партията му напуснат коалицията, тя трябва да ръководи крехко правителство на малцинството или да опита да намери нова партия за съюзник. Но зелените, които са съгласни с нея за бежанската политика, вече казаха, че няма да влязат в коалиция с нея, а свободните демократи, често пъти младши коалиционен партньор на християндемократите, може би са с твърде десни позиции по темата имиграция спрямо нейната.

Единственият друг вариант е предсрочни избори. Макар и лично тя да е популярна, Меркел е възприемана като отслабващ лидер в края на кариерата си и партията й със сигурност ще загуби още подкрепа при нов вот. Надеждата за нея следователно е да се задържи на повърхността с помощта на засилена лявоцентристка партия в лицето на другия й коалиционен партньор ГСДП. Ако зелените си променят мнението - както няколко души в партията настояват - Германия може да се окаже ръководена от жена, която през цялата си политическа кариера е била част от десницата, но сега ръководи коалиция от леви партии, свободна от ХСС и прокарваща лявоцентристки политики. Това ще означава, че на практика Християндемократическият съюз е престанал да бъде десноцентристка партия.

Повечето германци може би ще приемат това - в страната в края на краищата преобладават лявоцентристки политически настроения. Но разпадането на дясноцентристката коалиция вероятно ще подтикне ХСС и "Алтернатива за Германия" да се сближат и дори да завият още по-вдясно. Остава да видим какъв ще е резултатът от това ново политическо нареждане - лявоцентристко статукво срещу пламенна и нарастваща популистка десница. Но имайки предвид колко добре се справя крайната десница в подобни ситуации в други части на Европа, това е перспектива, която никой не бива да обмисля без известно безпокойство.
----------------------------
*Александер Гьорлах е старши съртрудник в Съвета за етика в международните отношения на института "Карнеги".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AfD ГерманияКакво се радвате на фашистки партии?Без Меркел ще стане много страшно,не само за Европа,но и за България!Ако Европа не е единна,заминава и България.Отворете Тубата и гледайте Сара Вагенкнехт!
15
2
 
1
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Искаме ГЕРМАНСКА ПРОЛЕТ !!!
14
1
 
3
 
! Отговори
AfD Германия преди 5 години
Според прогнозата днес, Алтернатива за Германия се изравни със Социалдемократите - и двете партии биха спечелили по 17%. БРАВО на АзГ !!! Успех на изборите в Бавария, а догодина в Саксония, Тюрингия и Бранденбург !Не само Меркел, а цялата продажна каста от лявозелени мушмурлоци-нихилисти и интернационалисти трябва да си отиде с нея ! За да запазим Германия и Европа !
13
1
 
4
 
! Отговори
европеец преди 5 години
как ще си хапеш *** от тези емигранти германийо, та това са ***, които търсят някой да ги храни,без да работят а те да изнасилват жените му.Навярно духа нахитлер много се бунтува от тази немска политика-да приема емигранти, необразо-вани, без професия и трудови навици.Немци, осъзнайте се, още не е късно.
12
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
тьпите шваби я избраха за 4 пьт нека ги колят и изнасилват сега всеки си патиот невежеството бьлгария си има достатьчно индиици нямаме нужда от още
11
3
 
6
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Време е за промяна , време е за нов СС
10
7
 
3
 
! Отговори
ЕДНО НЕ МОГА ДА преди 5 години
РАЗБЕРА. КАК 2 МИЛИОНА ИМИГРАНТА, ОБЪРКАХА ЖИВОТА НА 500 МОЛИОНА МЕСТНИ ЖИТЕЛИ. 2, 500. 2, 500. 2, 500.???
9
0
 
27
 
! Отговори
Specter преди 5 години
Крайно време е тази бабичка която подпали цяла Европа с поканата си към емигрантите да се пенсионира и да слага пенюар!
8
0
 
23
 
! Отговори
Хипстър Многознайков преди 5 години
Само преди година и малко,след стъпването в длъжност на Тръмп,всички западни медии и българските им преписвачи,бяха вдигнали до небесата Меркел.Наричаха я последния защитник на световната демокрация,тя трябвало да поеме инициативата да води западния свободен свят след "фиаското Тръмп" и т.н.А днес заливат с кал бившата си любимка.За дивите либерални медии има само вечни интереси и са готови и майка си да хвърлят на кучетата,само и само да запазят статута си на сила,формираща мнението на масите.
7
18
 
2
 
! Отговори
ПОЖЕЛАВАМ И преди 5 години
ИСКАМ ДА БЪДЕ ПРЕИЗБРАНА ЗА ОЩЕ ДВА МАНДАТА И ДА РАБОТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЕВРОСТАНСТВОТО, ПАРДОН ЕВРОПРОСТРАНСТВОТО.
6
0
 
56
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Един лидер е лидер , когато в трудни времена застава твърдо зад народа си.Марионетката на Обонго , предаде Европа и народа си - по заповед "отвъд океана", и се надяваше да получи омърсената и компроментирана нобелова награда за мир...точно като африканския президент на САЩ който 8 години правеше преврати в Африка и Азия - наречени Арабска Пролет !Анатема на това старо влечуго Меркел!
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабата ще си ходи - и Банкянската глупост - след нея.
4
2
 
36
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Айде Германци погвайте я.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германистанците, тази развита нация, не се ли срамуват да ги управлявят светлокожи баби?
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тази баща и 100 пъти се обърна в гроба си, стани и виж какви ги върши дъщеря ти.Толкова много липсваш!
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ууууууу така ще се чува на митинг в Немция.