За еврото: Критериите ги изпълняваме, но България изостава

Д. Иванов: Цялата икономическа политика се нуждае от реформи
3 юли 2018 19:03, Екип на Bloomberg
52

България изпълнява основните критерии за влизане в еврозоната, но има множество структурни реформи, които все още не са осъществени. Цялата икономическа политика на страната се нуждае от реформи. Изостаналостта на България не спира, а напротив – дистанцията от страната преди нея, се увеличава. Това каза проф. Димитър Иванов, международен икономист и консултант, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Проф. Иванов коментира предложените реформи в еврозоната от френския президент Макрон, които целят стабилизиране и намаляване на рисковете. Той коментира, че в пакета реформи, който Макрон е предложил, се съдържат искания за създаване на цялостна система за застраховане на европейските депозити, хармонизация и координиране на данъчните законодателства, засилване на стабилизационния механизъм на еврозоната и др.

Още по темата

Според него неприемането на този пакет от страните-членки на ЕС говори именно за нарастващите конфликти в еврозоната.

Проф. Иванов добави, че България би трябвало да изчака да стане ясно какви ще са новите принципи на еврозоната, преди да подаде кандидатурата си за присъединяване.

Друга тема, която гостът коментира, са и търговките войни, водещи се в световен мащаб. В последните години световната търговия се движи с добри темпове и се наблюдават стабилни нива на растеж, каза експертът. Световната икономическа търговия беше либерализирана, добави още той.

"Търговските войни са нов и много важен елемент в международните отношения. Проблемите, които се появяват в следствие на решенията на американската администрация и политиката на управление на президента Тръмп, не са икономически", каза още проф. Иванов.

Според него американският президент Тръмп се опитва чрез двустранни решения да реши един многостранен проблем.

"Икономически погледнато, Тръмп се опитва да намали търговския дефицит на САЩ чрез налагане на мита. Но този проблем САЩ нямат само с Китай, а с много повече държави. От икономическа гледна точка - това решение не е ефективно, но Тръмп търси нещо отвъд икономиката", каза той.

Според икономиста Китай се превръща в най-голямата световна търговска нация.

"Страната зае водещи позиции при формирането на една нова световна инфраструктура. Всичко това сериозно обезпокоява САЩ. Това се явява основният мотив на американския президент - търсенето на предимство в борбата за икономическо, военно и техническо преимущество в света", каза още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедните и периферни страни и изобщо по- проблемните трябва да искат пълна интеграция и сливане в една държава на Еврозоната, а после и ЕС изобщо. В противен случай си оставаме периферия за ниски технологии и ниски заплати, извличане на ценно население и базиране на мигранти.
43
0
 
3
 
! Отговори
ANNA преди 5 години
ЗА БОЙКО БОРИСОВ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ*****.....И ЩЕ ВИ УНИЩОЖИ БЕЗ КАПКА ЖАЛ ! ТОВА Е В СЛЕДСТВИЕ НА БОЛЕСТ НАРЕЧЕНА ....НАРЦИСИЗЪМ.
42
0
 
3
 
! Отговори
няма значение преди 5 години
да ни приемат в ЕЗ значи и конвергенция на доходите т.е достигане на европейските доходи-кога?Дотогава не покриваме критериите.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-т***по веществено същество от б***л***гаристанеца!Толкова време го лъжат и мамят и свои и чужди измамници и той продължава да им вярва,до умопомрачение,вместо да се вдигне и помете цялата партийно и евромафиотска ***!Стои и чака,да му измислят все нови и нови подигравки,демек "изисквания",които да изпълни в угода на робовладелците, омаломощен като изпосталяла *** и така,до безкрай.Ама,сам си е виновен този "народ",сам!!!Никой не му е виновен!!!Но той не проумява това!!!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз 41Сите бате, сите! Банкянския и сите гарване! Беден депутат НЕМА!!!
39
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Тези крадци ще посегнат и на последното българско нещо само и само да има за крадене. Юроде Банкянски поне едно референдумче с подправени бюлетини да беше спретнал. Преди казвах че съм горд че съм българин. Вече и това ме в срам.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Критериите ги изпълняваме, но България изостава"Антиконти беше казал един пиян ром!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 1998-*** България работи с ЕВРО. Просто у нас вместо ЕДНО ЕВРО казваме на Български ЕДНОДЕВЕТПЕТПЕТОСЕМТРИ ЛЕВА. Малко е дълго ,но е същото...
36
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече с това евро....Народът не го иска ...какво му е на лева???Хората бедни в мизерия за евро ми бълнуват.Увеличете заплатите пенсиите ..какво се подигравате с увеличение от 3 или 5 лв максимо 10 .Подобрете стандарта на живот ...който има левове ако иска ще си намери евро....Ей вие там горе ...унищожихте ни като нация....Срамота по малко сме и от 7 милиона хора.За евро се натискат най бедната страна сме в ЕС.
35
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция задлъжняха след 2000 г. и сега се молят България и други балъци да им платят сметката.
34
6
 
16
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
България е най-Бедната и с най ниската заплата в цяла ЕВРОПА, Боко Бора да си бие че-кията
33
3
 
17
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Ам професоре, бащицата Тиква друго каза днес, че цъфтим и връзваме, как така твърдиш обратното на великомислието Му?
32
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще приемем еврото, ама друг път.
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп не е професор ама милионер тоя е професор ама цaрвyл поканете президента Тръмп искаме да чуем неговото мнение, а не на секакви мишки.
30
2
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Професор Иванов... това звучи гордо
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз про-фесор защо е консултант, какъв е неговият бизнес и колко милиона има зад гърба си натрупани от колосални бизнес сделки във евро подкрепящи неговата непоколебима увереност във сигурнооста на еврото от личен опит. Защо в Eврозоната реват и плачат като бити *** от търговската война на Тръмп, какви са обяснеинията на про-фесора.
28
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво им стана зле на Гърция. Защо постоянно лъжете. Единственат разлика между сега и евентуално ? е кой ще контролира банките. Ако бяхме в еврозоната преди 4 години нямаше да има КТБ. Приемането на еврото ще е същото като девалвацията '99.
27
8
 
25
 
! Отговори
Помнещ преди 5 години
Помня гърците,като приеха еврото и извиха яко!Живота им стана два пъти по зле!!После и фалираха!Ам на тях меркел им наля над 500 милярда!А,кво ли ,ще се случи с нас?!
26
23
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Искаме в еврозоната искаме си президента Плевнелие да живее ЕС.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е еврозоната не им трябват ало апаши !