За еврото: Критериите ги изпълняваме, но България изостава

Д. Иванов: Цялата икономическа политика се нуждае от реформи
3 юли 2018 19:03, Екип на Bloomberg
52

България изпълнява основните критерии за влизане в еврозоната, но има множество структурни реформи, които все още не са осъществени. Цялата икономическа политика на страната се нуждае от реформи. Изостаналостта на България не спира, а напротив – дистанцията от страната преди нея, се увеличава. Това каза проф. Димитър Иванов, международен икономист и консултант, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Проф. Иванов коментира предложените реформи в еврозоната от френския президент Макрон, които целят стабилизиране и намаляване на рисковете. Той коментира, че в пакета реформи, който Макрон е предложил, се съдържат искания за създаване на цялостна система за застраховане на европейските депозити, хармонизация и координиране на данъчните законодателства, засилване на стабилизационния механизъм на еврозоната и др.

Още по темата

Според него неприемането на този пакет от страните-членки на ЕС говори именно за нарастващите конфликти в еврозоната.

Проф. Иванов добави, че България би трябвало да изчака да стане ясно какви ще са новите принципи на еврозоната, преди да подаде кандидатурата си за присъединяване.

Друга тема, която гостът коментира, са и търговките войни, водещи се в световен мащаб. В последните години световната търговия се движи с добри темпове и се наблюдават стабилни нива на растеж, каза експертът. Световната икономическа търговия беше либерализирана, добави още той.

"Търговските войни са нов и много важен елемент в международните отношения. Проблемите, които се появяват в следствие на решенията на американската администрация и политиката на управление на президента Тръмп, не са икономически", каза още проф. Иванов.

Според него американският президент Тръмп се опитва чрез двустранни решения да реши един многостранен проблем.

"Икономически погледнато, Тръмп се опитва да намали търговския дефицит на САЩ чрез налагане на мита. Но този проблем САЩ нямат само с Китай, а с много повече държави. От икономическа гледна точка - това решение не е ефективно, но Тръмп търси нещо отвъд икономиката", каза той.

Според икономиста Китай се превръща в най-голямата световна търговска нация.

"Страната зае водещи позиции при формирането на една нова световна инфраструктура. Всичко това сериозно обезпокоява САЩ. Това се явява основният мотив на американския президент - търсенето на предимство в борбата за икономическо, военно и техническо преимущество в света", каза още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден престрелки и убити отвори порти Шенген идем и почвай да печаташ евро, че *** гладееен и крадлив и прооост прооост та чак дрънка ама все на кухо дрънка.
23
5
 
28
 
! Отговори
ГЛЕДА,ГЛЕДАЙ преди 5 години
ГОЛЯМ МЕРАК ДА ГЕПАТ 46 МИЛИАРДА ВАЛУТЕН БОРД---НАХАЛНИ ,БЕЗОЧЛИВИ И ЛИЦЕМЕРНИ--И КОЙ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ ТЕЗИ ПАРИЧКИ--НЕ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ---АНТУРАЖА НА БОКО ТОЧИ ЗЪБКИ ЗА ТЯХ....
22
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо сме се забързали за еврото, като с лева едва кретаме. Заради 10% паралии струва ли си да обричате цял народ. При сегашните пенсии и заплати не е логично да се препира.
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Нищо не сме изпълнили от критериите. КАЗВАМЕ, че сме ги изпълнили. Думи.Едното няма нищо общо с другото.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се учудим ако ни приемат някой трябва да плаща митото на Тръмп за алумина и стоманата. Еврозоната има нужда от разширение, а също уискито и сока от боровинки ще поскъпнат. По-високи цени - повече пари от ДДС в бюджета. БГ е финансово стабилна и дисциплинирана държава и може да си позволи да плаща мита на САЩ, като износител номер 1 на алумин и стомана.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникПросто, ако една по-голяма жабарска,френска или немска банка ( Дойче Банк щот е най-рискова) ЕЗ и ЕС ще се срутят като кула от карти, а след това и останалия свят.
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние в момента сме вързани към еврото бе шамшали само, че имаме много продажни политици и не ни дават да сме като Румъния дето са ром,ром,ром,румънец...
17
5
 
17
 
! Отговори
За Еврото преди 5 години
Ще му плеснат един шамар на Бойко Борисов зад вратаТочка по въпроса
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевЧе нали за туй ни взеха някой трябва да блъска и да консумира също да е послушковец, но дотук спират хубвите неща ако да си васал е хубаво Без икономика си зависим оп трохите които немеца ще ти подхвърля като на куче.
15
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво евро бе. някои си правят шеги. чехите защо не вкарват еврото???
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пуснеш руски троянски кон в Еврозоната, това е равносилно да дадеш ключа от трезора на КТБ'то на Цветан Василев !
13
2
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Цитат: "Проф. Иванов коментира предложените реформи в еврозоната от френския президент Макрон, които целят стабилизиране и намаляване на рисковете. "Макарон - искаше да прекара Меркел - Германия да плаща още милиарди в бюджета на ЕС. Сакатулника Волфганг Шойбле беше категорично против - Арабската джамахирия Германия и Континентална Френска Африка се надлъгват от години вече! Бабишкерника май отстъпи - срещу обещанията на Макарон да и прати още африканци."Сливи за смет"!
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пуснеш руски троянски кон в Еврозоната, това е равносилно да ключа от трезора на КТБ'то на Цветан Василев !
11
7
 
15
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Хората ви взеха в европейския пазар, а вие не може да измислете един български продукт или стока, който да е на европейско ниво качествен!!!Разбрахте ли сега защо изоставате!!!Мандраджии и циркаджии!!!Разни професори,социолози,анализатори и талъсъми, всеки ден , като започнат от сутринта и бълват гущери и апокалипсис, идвало края за българската държава!!!Ще дойде , като е дошъл тавана на вашата научна и професорска мисъл, недейте да търсите вината в другите хора!Агент Питър Харингтън!ЦРУ!!!
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работещите с $ са руски фирми или китайски! ! !
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото прикрива и отлага само фалитите на Франция и Германия с печатници. В 1997 г. България поиска пазарна икономика, но това значи и фалити, ако не се прави правилната политика, а еврото се печати и реформите се отлагат и политиците си крадат.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо изпълняваме критерии които водят към задънена улица ? Кой даде право на Германия да въвежда критерии и да печата евро с което да налага диктат и извиване на ръцете на суверенни държави. Как стана тъй, че Германия се държи като император и определя мигрантската поитика на целия свят и сега евопееца в чатност и ние дължим пари на Африка за мигрантите.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Критериите за страните с бели ора - бойколандия не спада към тях!
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вервам, че от приемането на еврото българските "политици" няма да се облажат и грам. Всичко правят за благото и просперитета на държавата или поне това е официалната версия. Вервайте!
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като влезнем в еврозоната, съвсем ще изостанем.