В белезници: Арестуваха семейство, отивало за атентат

Двамата от Брюксел щели да взривяват иранска организация
4 юли 2018 09:46, Екип на Dnes.bg
20
В белезници: Арестуваха семейство, отивало за атентат
Снимка: Reuters

Белгийската полиция арестува мъж и жена, които планирали бомбена атака във Франция. Двамата вече били в колата, заедно с взрива, когато били задържани от специалните части.

Амир и Насимех, белгийски граждани от ирански произход, живеели в един от скъпите квартали в Брюксел - "Волуве Сен Пиер” и според полицията се били запътили към събиране на Народната муджахединска организация на Иран (МЕК) в парижкото предградие Вилпинт.

При задържането им в колата е намерен половин килограм експлозив TATP, както и запалителен механизъм.

Според полицията, двойката смятала да взриви бомбата на сибирането на МЕК край френската столица през уикенда, където се очаквали около 25 000 души.

МЕК е военизирана структура, базирана в Албания и основната й цел е свалянето на правителството в Техеран. До 2009 г тя е била в списъка на терористичните организации на ЕС, а централата й е изместена от Франция в Албания през 1986 г. Засега не е ясно дали двойката е била член на МЕК или е поддържала иранското правителство.

Белгийската телевизия VRT съобщава, че ирански дипломат в Германия също е арестуван при операцията. В Белгия са претърсени къщи и в други скъпи брюкселски квартали, както и в Монс и в околностите на Антверпен.

Смята се, че предотвратяването на атентата се дължи на разузнавателна информация, събрана с участието на служби в няколко европейски държави.

Брюксел беше обект на терористични атаки през 2016 г, но те бяха дело на привърженици на джихадистката група "Ислямска държава”. При тях загинаха 32-ма души, а над 100 бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно преместила се централата на друго място ама те си знаели предишното централно място да си направят събрание в многочислен състав като на парад,че още и дипломат се насочил към тях както може да се очаква щом е обвързано с тях,а и по туй време когато си преместили централата през 1986 г. на новото място там на същото място беше и изнеса от друго място друга центала,за две централи станало тясно и що решат веднага ще се чуе от другата,която е пратена с по широки цели включително техните.
17
1
 
7
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Амир и Насимех, белгийски граждани от ирански произход..."===========Чакай малко! Защо ги наричате "белгийски граждани", вместо белгийци?! Че то Амир и Насимех реално са си чисти белгийски, арийски имена от Фландрия! Вие да не станахте расисти??!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стоенчо, така е. Доста по-умен съм от теб. Ти откри топлата вода. Остава ти да откриеш и къпането.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото бай Иване Европа си решава външнополитическите проблеми на тяхна територия. С прости думи вътрешнополитическите им проблеми се подклаждат от Европа и САЩ.
14
1
 
5
 
! Отговори
CD преди 5 години
Интересно, как е бил арестуван този ирански дипломат, след като е дипломат? Нали има дипломатически имунитет? Или това е някаква фалшива новина?
13
1
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Кой се е прикръстил в "Бай Иван"? Няма значение как са се казвали терористите.Въпросът е защо си решават вътрешно политическите въпроси ,чрез тероризъм в Европа?
12
0
 
6
 
! Отговори
бай Стоян преди 5 години
До Анонимен 11Доста си "умен" нали ? Не ми отговаряй въпроса е ироничен, както и поста на бай Иван, ама ти едва ли го разбираш.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амир и Насимех са се казвали бре бай Иване, то си пише.
10
1
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Вероятно се казват Франсоа и Женевив ,висшисти ,чисти европейци белгийци ;) ????
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като МЕК са против правителството на Иран, значи са под европейска закрила. Също като терористите от. ПККЗатова са ги хванали.
8
0
 
10
 
! Отговори
az преди 5 години
какво е това заглавие бе? Все едно отивали за хляб.
7
0
 
11
 
! Отговори
ред и закон преди 5 години
Щом политиката се откъсне от реалния живот,и почват неприятностите!
6
7
 
18
 
! Отговори
ГЕОПОЛИТИК преди 5 години
пълна измислица, терористи от ирански произход................. точно след като се развали договорката между САЩ и ИРАН за ядреното оръжие. Сега познайте какво следва.1.Намиране на шишенца с оръжие за масово унищожение в Иран2.Още няколко " ирански терористични атаки" организирани от евреите в САЩ3.рязко обезценяване на иранската валута4.втори опит за мейданче след неуспешния такъв преди 6 месеца5.докарване на самолетоносачите и започване на удари срещу диктаторският режим.
5
4
 
15
 
! Отговори
йеромонах преди 5 години
тероризма и алах трябва да умрат. Смъртта в този край на азия трябва да настъпи. Мисюлманите са причината за бедността . Множат се като зайци и живеят а гърба на християните
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше събиране на православни, щяха ли да ги хванат?
3
13
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Това няма как да стане, европейците (мъжете) не правят деца, жените си сакат пръч, а кто не правят деца им пада прираста. Мюсюлманите се лупкат здраво и са нужни на ЕС. Аз също смятам, че трябва да се приемат само цивилизовани хора в ЕС.
2
1
 
24
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Двама персийци - искали да взривят бомба на събиране ( ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! В ПАРИЖ!) на муджехидинска паравоенна организация със седалище в Албания???!!!И полицията предотвратила?Така ... така...алахогъзните терористи - трябва да бъдат пазени, и на спокойствие да планират "следващия тираджия"!
1
1
 
26
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Западна Европа събра измета на света.Пренасят си вътрешните проблеми тук,при тези атентати ще загинат и европейски граждани.Твърдо трябва да се разчистят всички тези хора,да си отиват у тях,там да се гърмят и ръгат.Не сме длъжни да понасяме и караниците им.