Брюксел пита всеки: Искате ли лятно и зимно време?

ЕК призова гражданите да се произнесат, преди да вземе решение
5 юли 2018 18:17, Екип на Dnes.bg
51
Брюксел пита всеки: Искате ли лятно и зимно време?
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви днес допитване до гражданите и фирмите в Европа дали искат да се отмени лятното и зимното часово време. Във въпросник, публикуван на интернет страницата й, всеки може да се изкаже до 16 август по два варианта – отпадане смяната на часовниците или нейното запазване.

„Ще решим в едната или другата посока, но решението ще е еднакво за всички държави членки“, поясни говорител на Комисията.

Още по темата

Той изключи възможността някои европейски държави да продължат да въртят часовниците два  пъти годишно, а други да не го правят, тъй като това ще навреди на функционирането на общия пазар.

Допитването беше поръчано на Еврокомисията от парламента, където евродепутатите настояват за неговата отмяна. Те изтъкват, че ползите от лятното и зимното време вече не са толкова важни за икономиката, а в същото време причиняват сериозни затруднения на транспорта и докарват стрес и дискомфорт на гражданите, които трябва да адаптират ежедневието си.

През февруари Европарламентът дори прие нарочна резолюция, в която заявява, че няма категорични доказателства, че смяната на времето помага на икономиката, но според тях вредите за човешкото здраве са безспорни.

След приключване на допитването Еврокомисията ще реши дали да предложи промяна на сегашния регламент, който ще подлежи на одобрение от Европарламента и от страните членки. Малко е вероятно законодателният процес да може да приключи преди края на мандата на Комисията и на ЕП догодина.

ЕС има специална директива, която формулира условията за промяната на часовото време. Според нея само отвъдморските територии на ЕС в момента са освободени от едновременно местене на стрелките. Директивата е приета през 2001 г., а лятното и зимното часово време са въведени през 1998 г. На всеки 5 години Еврокомисията публикува график на датите за едновременна промяна на часа, за да не се местят стрелките произволно от всяка държава, предизвиквайки хаос в транспорта и съобщенията.
 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
8
 
! Отговори
Либерал преди 4 месеца
Сложно ми е да си местя часовника дори не е и забавно, предпочитам да хабя електроенергия вачер като ми се мръкне в 16.00 отколкото да си сверя часовника.
28
1
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 4 месеца
Първо да се приеме Луниия календар той е съобразен точно със биохимичните процеси случващи се в човека и по Лунния каледал няма такива аномалии като зимно и лятно слънцестоене. Това може би донякъде ще спести неистовите главоболия на европееца със бутането на часовника 1 час напред-назад.
27
0
 
6
 
! Отговори
Не искам смяна преди 4 месеца
Понеже *** са некадърници ето го и въпросника:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=EN
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да питат северните държави с по 6 месеца "нощ" как точно искат да им го натъкмят
25
0
 
4
 
! Отговори
Маке преди 4 месеца
Ние от западните балкани на кой да се оплачем ?
24
1
 
14
 
! Отговори
Грую преди 4 месеца
В природата час няма бе , ахмаци, само изгрев и залез.Кой туй лятно , зимно време ? Времето е само едно , ВРЕМЕТО е НАШЕ.
23
0
 
9
 
! Отговори
mi24 преди 4 месеца
Дайте линк към анкетата, че нещо не я намирам.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
всъщност, нас българите някой ще ни пита ли изобщо, или пак меркел ще ни го наниже ?
21
1
 
11
 
! Отговори
аз казвам НЕ ! преди 4 месеца
До Иво

строители, фермери и т.н. за които един час повече работа си е много...........те фермерите по принцип си стават в 3 часа - кой за тютюна, кой да дои кравите...и не гледат часовника, а когато замучи кравата- тогава..................а за строителите изобщо не е вярно, че искат да стават посред нощ зимно време и да бягат да се преобличат в студения фургон. много измислена работа е това с въртенето на часовника.
20
0
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
не требеше ли да дадат страницата,на която и ние,като "еврограждани", да дадем мнението си?!?!?!!
19
1
 
26
 
! Отговори
шаш преди 4 месеца
Промяната в часовото време е излишно и адаптирането за организма си е стрес.
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спрете с тая смяна. Никой не я харесва, а това, че някой, някдшъде пестят пари, хич, ама хич не ни пика, на останалите 99.9%
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Той изключи възможността някои европейски държави да продължат да въртят часовниците два пъти годишно, а други да не го правят, тъй като това ще навреди на функционирането на общия пазар."

Пазарите не са важни, а хората. Пазарите съществуват за и благодарение на хората....
16
9
 
2
 
! Отговори
man преди 4 месеца
Аз искам да се отмени и зимата
15
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 4 месеца
До 12 Знаеш ли как се определя часовото време? То има смисъл с откриването на часовника и използването му.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Причинява ми дискомфорт
13
6
 
10
 
! Отговори
гого преди 4 месеца
само лятно , зимното е отживелица
12
20
 
7
 
! Отговори
Иво преди 4 месеца
Само ненормалните имат проблеми с това ! А от тях файда няма за разлика от строители, фермери и т.н. за които един час повече работа си е много. То си е доказано, че при повече светлина човек работи повече отколкото при мрачно време и т.н.
11
18
 
5
 
! Отговори
до5 преди 4 месеца
ква природа бе пич, ходи в джунглата и се радвай на природа без часовник. Поглеждал ли си че към 4,30 вече почва да се съмва. Ако сега върнеш стрелкитв с час назад в 3,30 ще почва да се съмва....хайде копай картофите и акъл не давай
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
то пък едни забогатели от смяната на времето - няма що !........хич не искам да го връткат. човек се ошашави. стар стил на календара...нов стил...час напред...час назад...