Брюксел пита всеки: Искате ли лятно и зимно време?

ЕК призова гражданите да се произнесат, преди да вземе решение
5 юли 2018 18:17, Екип на Dnes.bg
51
Брюксел пита всеки: Искате ли лятно и зимно време?
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви днес допитване до гражданите и фирмите в Европа дали искат да се отмени лятното и зимното часово време. Във въпросник, публикуван на интернет страницата й, всеки може да се изкаже до 16 август по два варианта – отпадане смяната на часовниците или нейното запазване.

„Ще решим в едната или другата посока, но решението ще е еднакво за всички държави членки“, поясни говорител на Комисията.

Още по темата

Той изключи възможността някои европейски държави да продължат да въртят часовниците два  пъти годишно, а други да не го правят, тъй като това ще навреди на функционирането на общия пазар.

Допитването беше поръчано на Еврокомисията от парламента, където евродепутатите настояват за неговата отмяна. Те изтъкват, че ползите от лятното и зимното време вече не са толкова важни за икономиката, а в същото време причиняват сериозни затруднения на транспорта и докарват стрес и дискомфорт на гражданите, които трябва да адаптират ежедневието си.

През февруари Европарламентът дори прие нарочна резолюция, в която заявява, че няма категорични доказателства, че смяната на времето помага на икономиката, но според тях вредите за човешкото здраве са безспорни.

След приключване на допитването Еврокомисията ще реши дали да предложи промяна на сегашния регламент, който ще подлежи на одобрение от Европарламента и от страните членки. Малко е вероятно законодателният процес да може да приключи преди края на мандата на Комисията и на ЕП догодина.

ЕС има специална директива, която формулира условията за промяната на часовото време. Според нея само отвъдморските територии на ЕС в момента са освободени от едновременно местене на стрелките. Директивата е приета през 2001 г., а лятното и зимното часово време са въведени през 1998 г. На всеки 5 години Еврокомисията публикува график на датите за едновременна промяна на часа, за да не се местят стрелките произволно от всяка държава, предизвиквайки хаос в транспорта и съобщенията.
 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.