Натровените с "Новичок" - попаднали на непочистена "гореща точка"

Подробности около новия случай на отровени
5 юли 2018 20:37, Петя Славова
56
Натровените с "Новичок" - попаднали на непочистена "гореща точка"
Снимка: БТА

Новият случай на отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" във Великобритания в град само на 10 км от Солсбъри, където точно преди 4 месеца бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е сигнал, че може да има още последствията от случая "Скрипал", пише ДПА.

Още по време на разследването през април Джон Бойд - главен научен съветник на правителството, предупреди, че все още може да има "горещи точки", заразени с веществото, въпреки че бе извършено щателно почистване на няколко подозрителни места в Солсбъри. "Имаме работа с химикал, който не се вижда", каза тогава Бойд в отговор на един от критиците на бавното темпо на почистващите операции. "Това вещество не "деградира" толкова бързо, колкото си мислите. Можем да приемем, че сега качествата му не са по-различни от деня, в който (отровата) е била разпръсната", добави той, цитиран от БТА.

Още по темата

Двете нови жертви вече бяха идентифицирани като Чарли Роули, на 45 г., и неговата приятелка Доун Стърджис, на 44 г. Те пострадаха в съседния град Еймсбъри и сега са в критично състояние, след като очевидно са попаднали на една от тези "горещи точки", смятат експерти и служебни лица, занимаващи се със случая.

Помощник-комисарят по специалните операции в лондонската полиция Нийл Басу, който ръководи антитерористичното разследване, увери обществеността вчера, че няма данни двамата (Роули и Стърджис) да са посетили някои от почистваните след отравянето на Скрипал и дъщеря му места.

След като Роули и Стърджис бяха спешно отведени в болницата, полицията отцепи пет нови места, включително един дом в Еймсбъри. Приятел на двамата - 29-годишният Сам Хобсън, каза, че Стърджис се е почувствала зле в събота сутринта, а Роули - по-късно същия ден. Той бил с двамата предната вечер в Солсбъри на няколко места, намиращи се близо до площадките, които бяха отцепени по време на разследването във връзка с отравянето на Скрипал и дъщеря му през март. Едно от местата, които те посетили, бил паркът "Кралица Елизабет", където тримата взели по едно питие и се порадвали на слънцето.

Според Хобсън Стърджис и Роули имали връзка от няколко месеца. Двамата имали деца (от предишни връзки) и били безработни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива вещества са нестабилни и се разграждат на открито за две седмици, без дори да се предприемат някакви мерки за почистването им. Просто е безумно да се твърди, че това нещо е останало от предполагаемото отравяне на Скрипал.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да пускаш такива партенки трябва да си абсолютно сигурен, че ще минат без подозрения. Смятай тия в Англия колко са умни. Бай ти Тръмп излезе прав за фейк нюз-а, ама то ползвателите на такъв тип новини никога няма да го разберат. Овце
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мазепа Хапчетата !!!!
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая гореща точка, трябва да е дълбока колко заешката дупка в която Алиса пада, иначе за толкова време не знам други как не се натровиха.
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безпристрастните специалисти се изказаха, че от тоя газ А234 (който само в юкей наричат новичок) за 4 месеца нищо нямаше да е останало, ама юкейските власти са по-големи специалисти от всички. А юкейските граждани са най-блажените вярващи.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртата бозава тетка упорито се бори да получи натрадите Дарвин.
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Новичок" не беше ли ГАЗ?Как така седи този газ в "гореща точка" 2 месеца без да се изпари или разсее.Трябва да си абсолютен *** за да се вържеш на подобно обяснение.Това е англия - там има дъжд и мъгли 200 дни от годината. Как няма да се измие каквато и отрова да е останала на открито.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че не живея в държава, където властите си тровят поданиците като средство за дипломатическа война, пропагандират членството в ЕС като главната причина за проблемите на поданиците си и им замазват очите с измислени празници на набедени аристократи.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях си забравил бидона с киселото зеле и днес го почистих.Който мине пада-ега ти и новичока майна
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Единият е ''заразил'' другия. Просто е. Разстоянието от Солзбъри няма значение."И при население на Еймсбъри от 10 000 души, преносителят е заразил само един човек. Никой от колегите си на работа, никой минувач, нито дори продавачката от магазина..? :D
19
1
 
27
 
! Отговори
**** преди 5 години
Нали уж бяха отровени в домъ си,а сега отровени незнайно къде,а колкото за тези предполагаеми места,ами до сега други хора не са ли минавали от там,или тези кръчми да не би да са били затворени,тука самите воени от базата си правят екпериментите .
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старичок Мей е много по-опасна от новичока!
17
16
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До АнонименЕдиният е ''заразил'' другия. Просто е. Разстоянието от Солзбъри няма значение. Ама на ватата трудно се обяснява.
16
1
 
19
 
! Отговори
Тереза Мей преди 5 години
Моуст лайкли са попаднали на гореща точка. Не ни питайте как, все още не сме измислили как да навържем версиита с омазаната врата и "горещите точки".
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо нe си признаете, че Путин си купува Новичок от вас, сега той не може да се защити защото ще го обвините в притежание на химически оръжия като Садам.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия успя да изтреби половин Англия само с няколко грама!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Путин беше като всеки друг как щеше да знаеш че е той а не някoй друг. След толкова победи и толкова лъжи и празни надежди и шоуто трбва да продължи.
12
0
 
32
 
! Отговори
бритиш идиътс преди 5 години
"Те пострадаха в съседния град Еймсбъри и сега са в критично състояние, след като очевидно са попаднали на една от тези "горещи точки""Нещо не ми стана ясно каква е тая 10 километрова "гореща точка" ахаххахаНали уж били намазали дръжката на вратата на Скрипал, как така "Новичок" е пропътувал 10 километра дистанция до съседния град и е ударил локално двама души? :D
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдругиден, като треснат англичаните на световното с 5:0 ще обявят, че са им напръскали отбора с новичок.
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Версиите им стават все по-*** и безумни. И този път бил "новичок" ама тоя път руснаците нямали нищо общо. Е нали обявиха руснаците за виновни само заради веществото. Как така сега е същото, пък не обвиняват руснаците. Голямо словесно гърчене пада - "горещи точки", "подозрителни места", "вещество което не се вижда"