Натровените с "Новичок" - попаднали на непочистена "гореща точка"

Подробности около новия случай на отровени
5 юли 2018 20:37, Петя Славова
56
Натровените с "Новичок" - попаднали на непочистена "гореща точка"
Снимка: БТА

Новият случай на отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" във Великобритания в град само на 10 км от Солсбъри, където точно преди 4 месеца бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е сигнал, че може да има още последствията от случая "Скрипал", пише ДПА.

Още по време на разследването през април Джон Бойд - главен научен съветник на правителството, предупреди, че все още може да има "горещи точки", заразени с веществото, въпреки че бе извършено щателно почистване на няколко подозрителни места в Солсбъри. "Имаме работа с химикал, който не се вижда", каза тогава Бойд в отговор на един от критиците на бавното темпо на почистващите операции. "Това вещество не "деградира" толкова бързо, колкото си мислите. Можем да приемем, че сега качествата му не са по-различни от деня, в който (отровата) е била разпръсната", добави той, цитиран от БТА.

Още по темата

Двете нови жертви вече бяха идентифицирани като Чарли Роули, на 45 г., и неговата приятелка Доун Стърджис, на 44 г. Те пострадаха в съседния град Еймсбъри и сега са в критично състояние, след като очевидно са попаднали на една от тези "горещи точки", смятат експерти и служебни лица, занимаващи се със случая.

Помощник-комисарят по специалните операции в лондонската полиция Нийл Басу, който ръководи антитерористичното разследване, увери обществеността вчера, че няма данни двамата (Роули и Стърджис) да са посетили някои от почистваните след отравянето на Скрипал и дъщеря му места.

След като Роули и Стърджис бяха спешно отведени в болницата, полицията отцепи пет нови места, включително един дом в Еймсбъри. Приятел на двамата - 29-годишният Сам Хобсън, каза, че Стърджис се е почувствала зле в събота сутринта, а Роули - по-късно същия ден. Той бил с двамата предната вечер в Солсбъри на няколко места, намиращи се близо до площадките, които бяха отцепени по време на разследването във връзка с отравянето на Скрипал и дъщеря му през март. Едно от местата, които те посетили, бил паркът "Кралица Елизабет", където тримата взели по едно питие и се порадвали на слънцето.

Според Хобсън Стърджис и Роули имали връзка от няколко месеца. Двамата имали деца (от предишни връзки) и били безработни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
18
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Путин ръси новичок и играе казачок!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Великобритания в град само на 10 км от Солсбъри"Ти да видиш, намазали дръжката на една врата в Солсбъри с Новичок и двама в съседен град се натровили от 10 км разстояние... ахахха дам, добре, новата порция британски глупости.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо службите на г-жа Мей не са почистили качествено и хората попадат на горещи следи и се отравят отново и отново ? Aми внесети си руски полицаи г-жo Мей за да намерят горещите точки и да ги обезопасят, явно вашите жендъри не стават за нищо. Оставка!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непочистената "гореща точка" да не би случайно да е лабораторията на МИ-6?
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новичокът да не е 2 кила ментак джин мешан с уиски и кофи бира плюс две дози венозно нискокачествен хероин? Не че нещо тъкмо гледам едно филмче в тубата за Англия.Никога не съм вярвал че един цял квартал може да е мъртво пиян и дрогиран всяка вечер.Мислех,че са истории от филми като "трейнспотинг" Е не са.Верно е.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли най-после баба Мей да я поръсят с `новичок`и да спрат да говорят глупости.Като гледам западната преса - те смятат поданиците си за олигоф.рени.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, тия не си падат на гърба обаче. Не знам докога ще ни влачат с тоя новичок от който всички се тровят а никой не умира. Освен това не е лесно да признаеш че си се държал като ***, все нещо трябва да се измисли. Но вече е скучно, изтърка се.
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 4 месеца така ли други не са пребивавали в тези "горещи" точки?
1
0
 
36
 
! Отговори
Химик-Разузнавач преди 5 години
Измислиха го, ей.