"Северен поток 2": Руският газ ще наруши енергийната сигурност в ЕС

Целият поток към Европа ще се насочи към една страна - Германия
5 юли 2018 18:30,
174

Изграждането на "Северен поток 2" ще наруши изцяло енергийната сигурност на Европа, защото 70 или 80% от целия руски газ, който идва към Европа, ще са насочени към една страна - Германия. Това не се е случвало досега.

Това е насочване на повече руски газ в Европа, вместо да има разнообразие на източниците. По този начин Русия също се опитва да избегне изцяло пътищата през Украйна и да ги затвори.

Това каза Маргарита Асенова, директор на програмата за Балканите, Южен Кавказ и Централна Азия във фондация "Джеймстаун", в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Интересите на Германия и Русия са и политически, и икономически. Не е редно Германия да има такива отношения, пренебрегвайки геополитическите и геостратегическите последици".

Асенова посочи факта, че повечето страни от ЕС са срещу изграждането на "Северен поток 2". Като причина за това тя определи осъзнаването им за енергийната зависимост към Русия, която ще последва след създаването му.

"Европа действително ще има нужда от повече доставки на газ. Продукцията в Европа намалява, но не и консумацията. При това положение ще има нужда от повече внос на газ, но не е задължително той да е руски. Има много други доставчици".

Българското правителство трябва да има предвид всичко това, когато прави планове за подкрепа, на който и да е руски енергиен проект, посочи още Асенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Ако изритаме Германия от ЕС и приемем Русия на мястото на Германия проблема със енергийната зависимост отпада, немските нещастници си играят на фашизъм и ксенофобия и дискриминация към Путин подкерепени с огромна доза омраза заради ВСВ.
69
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша купува по-скъп газ от Норвегия, но отряза руските тръби.Това е горд народ.
68
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато получаваш доставки от различни източници се получава Конкуренция!Това значи ниски цени и ниска зависимост, защото винаги можеш да смениш доставчика.Това е най-големият страх на Русия, която ще изгуби пари, а и бездруго е бедна.Но ЕС няма да търпи монополисти и ще търси начини за доставки от различни източници.
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите пак редят крокодилски сълзи за Нероден Петко.....Боли го *** Евросъюза за мизерната България, тръгнали да го мислят
66
2
 
5
 
! Отговори
Маке преди 5 години
В такъв случай да купуваме повече газ от Германия, или да ги изритаме от ЕС, нека дори си сменят името на Северена Германия така им се пада.
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За каква ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ на Европа говорят постоянно? Очевидно е, че Европа не разполага с достатъчно залежи, за да си покрие нуждата. Щом внася газ, значи е ЕНЕРГИЙНО ЗАВИСИМА, ако ще и марсиански да е газа.
64
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия организира войната в Сирия за да има война в района през който трябваше да минава газ от Катар.Така никой няма да прекара тръби през район във война.Същото е в Либия, Ирак и Афганистан, Тунис - това са държави които добиват или транзитират газ, и могат да я продават в ЕС, но Русия ще изгуби пазара на ЕС и затова финансира конфликтите в тези страни и региони.
63
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай се отказа от 2 големи руски газопровода и сега ще купува от Иран. По-евтино и без зависимост от Русия.
62
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Tая е анти-Руско платено чене !
61
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има газ от Норвегия, Азербайджан, Иран, Алжир, Египет, Мароко, Либия, Катар...Само Русия е пречката тази евтина газ да е недостъпна на много места в ЕС.НО Италия, Испания, Франция и Португалия вече се захранват с газ от Северноафриканските страни.Русия вече не е хегемон.Четете икономическите новини.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :)Ама на украинската тръба са накачулени олигарси и западни посредници,затова е скъпа,трябва да си направим ЮП да тече,но не знам какво е договорила Меркел,защото предполагам,че може би се е говорили и за нас нещо,щом се е договорила за украинската тръба.Но дано не се поддаде на шантажа,който ни направиха на нас!
59
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асенова много приказки, за да кажем на Европа -АЛООООО, не купувайте руска газ, понеже е руска. Хубаво щеше да бъде госпожата да осветли Брюксел откъде да я вземат тая газ. Освен Норвегия, която черпи газ от сонди в Атлантика, големи залежи на газ няма.Да чакат САЩ да им носи с танкери газ? колко ТАНКЕРА ГАЗ ЩЕ И ТРЯБВАТ НА Европа МЕСЕЧН0?Само България може да се откаже от газ за едното голо потупване.
58
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далеч от Руската зависимост = спокоен и хубав живот.
57
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При това положение ще има нужда от повече внос на газ, но не е задължително той да е руски. Има много други доставчици."Тая партенка вече 20 години я слушаме! Няма такива източници. Щете, не щете, Европа ще ползва газ от Русия поне за близките 30 години.
56
3
 
22
 
! Отговори
бедниИкормпирани преди 5 години
Е диктатор предаде своя малък народ в името на малко пари,една учителка разруши исторически паметник за да се подмаже на ЕС,едни крадливи служби откраднаха една банка с 4 милиарда а пък един цайко-премиер опрости дълг от2 милиарда $ на богат Ирак та такива ти ми работи!Курупцията убива!
55
3
 
22
 
! Отговори
:) преди 5 години
И къде е проблемът, че Русия няма да плаща на улавите укри транспортни такси? Доколкото си спомням само веднъж е спирала руската газ и то по вина на крадливите укри. Спомняте ли си? Бяха почнали да ползват газ предназначена за Запада, защото руснаците отказаха да им пускат количества, заради неплатени много милиарди. А? Имаме ли памет? Изобщо мозък имат ли повечето хора?
54
3
 
27
 
! Отговори
На бас, че... преди 5 години
Хайде на бас, че ако Орбан беше премиер на България, сега щяхме да си имаме чисто нов Южен поток! За съжаление, нямаме Орбан, а една продажна Тиква-родоотстъпник и предател.
53
1
 
23
 
! Отговори
ко речи ?? преди 5 години
До л 50 Запомни - ББ и ГЕРБ спряха ЮП - порови се в нета - има инфо !!!!
52
3
 
19
 
! Отговори
малко факти преди 5 години
Емииии диверсифицирайте се , кой ви пречи . Нали има санкци срещу Русия , защо купувате нейния газ ???? Ей САЩ ще продават , катар , Танап и т/н и т/н . Вярно , отоплението ще започне да излиза по 10 000 евро месечно , а за производството - една крушка примерно - > по 100 евро .Но никой не ви спира да си смените купувача , като не ви изнася !!!! Русия , гледа да се подсигури заради Украйна . В общи линии - ние и украинците ще духаме супата , останалите си гледат бизнеса -> американците също
51
1
 
24
 
! Отговори
WTF????????????????? преди 5 години
Каква е тази селска даскалица? И откъде-накъде тя ще казва на Велика Германия и Велика Русия как да търгуват? Булята е била поне комсомолски секретар, като я слушам. Едно време такива разказваха как Запада загнива, а мериканците се напиват с Кока-Кола и най-безотговорно се качват в колите си и карат.