Рухват ли един по един мостовете между Европа и САЩ?

ЕС търси други съюзи, включително по-близки отношения с Япония
81
Рухват ли един по един мостовете между Европа и САЩ?
Снимка: Reuters

Европейските лидери казват, че вече нямат никакви илюзии за Доналд Тръмп, в момент, когато се готвят да посрещнат американския президент за среща на върха на НАТО другата седмица. Те обаче се опасяват, че доктрината "Америка на първо място" може да доведе до неприятна ситуация, от която никой няма да спечели, пише Reuters в свой анализ.

След като през първата година от управлението на Тръмп търсеха опора и близки отношения във водената от САЩ външна политика, сега приятелите на Америка в Европа са започнали да приемат президента като непредсказуем политически бунтар. От това обаче съвсем не им става по-леко, докато гледат как техните собствени приоритети биват подкопавани.

Още по темата
Германският министър на външните работи Хайко Маас предупреди в наскоро произнесена реч, че "старите устои на надеждността се рушат" - завоалиран намек за развития от оттеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. до митата за вноса на метали от ЕС и заплахата за нови импортни такси, този път върху автомобилите.

Що се отнася до стария противник на НАТО – Русия, сигналите на правителството във Вашингтон бяха разнопосочни - засилване на военното присъствие на САЩ в Европа и същевременно изразяване на негодувание срещу другите членки на НАТО за разходите за отбрана и несъгласуваност по въпроса за нови санкции срещу Москва през 2017 г.

Американският президент - фактическият лидер на близо 70-годишната Организация на Северноатлантическия договор, даде да се разбере какво ще бъде посланието му на започващата в сряда двудневна среща на върха: останалите правителства трябва драстично да увеличат военните разходи и да намалят вносните мита.

"Ще кажа на НАТО: трябва да започнете да си плащате сметките. САЩ няма да се грижат за всичко", каза Тръмп на митинг миналата седмица. "Те ни убиват в търговията", добави той. В Съединените щати представители на властите и политици редовно казват, че Вашингтон харчи 70 процента от бюджета си за отбрана за НАТО - твърдение, което в Европа се отхвърля категорично.

Високопоставен представител на ЕС каза, че този дял е по-скоро от порядъка на 15 процента. Подобно на много от цитираните в този материал официални източници той пожела анонимност, защото няма позволение да обсъжда такива теми.

Представители на ЕС освен това твърдят, че европейските мита за повечето американски стоки така или иначе вече са ниски.

Ако срещата на върха на НАТО завърши катастрофално, това може да направи още по-лошо впечатление от поляризиращата среща на Г-7 през юни, особено ако насрочената за 16 юли среща в Хелзинки с руския президент Владимир Путин премине по-приветливо, казаха дипломати.

Неотдавна, в реч пред дипломати и представители на НАТО в Брюксел, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа Уес Мичъл каза, че Тръмп възприема нов подход към проблеми, които са трупани с години, като например близкоизточния мирен процес - дори и това да означава Вашингтон да остане сам в действията си.

"Предприемаме действията си с надеждата да предизвикаме многостранна реакция за справяне с едни от най-тежките световни предизвикателства", заяви Мичъл. Той се изказа в сходен дух с изявление на един от водещите съветници в Съвета за национална сигурност на САЩ, Фиона Хил, пред високопоставени дипломати от ЕС във Вашингтон. Думите на Хил бяха преразказани пред Ройтерс. В изказването си тя опитала да представи политическите решения на Тръмп като едно съгласувано цяло.

"Това дойде като шок. Осъзнахме, че Тръмп не го е грижа особено за координираната външната политика на САЩ и ЕС от миналото", каза един от присъствалите на изказването високопоставени дипломати. "Останали сме без водачеството на САЩ."

На прием в Брюксел през юни по случай 100-годишнината на американско-европейското партньорство дипломат номер едно на Вашингтон в ЕС Адам Шъб опита да изтъкне допирните точки, дори по въпроси като търговията и Иран. Жестът беше посрещнат с нескрито несъгласие от дипломатите от съюза в залата.

На въпрос за трансатлантическото напрежение, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приведе Суецката криза от 1956 г. и войната в Ирак през 2003 г. като примери за политически разногласия, които са били преодолени.

Представители на ЕС казват, че Тръмп обаче изглежда не проявява интерес към намирането на решения. По думите им тази година той е пренебрегнал преговорите на високо равнище между пратениците на ЕС и представителите на САЩ по търговските въпроси и представителите на Държавния департамент за избягване въвеждането на вносни мита и оставането на Вашингтон в иранското споразумение.

По въпросите на отбраната Европа и Канада опитаха да покажат, че откликват на исканията на Тръмп. Бюджетите за отбрана на европейските членки на НАТО Канада и Турция се очаква да бъдат увеличени с почти 4 процента през 2018 г. - или с близо 90 милиарда долара в сравнение с 2015 г. Това може да не се окаже достатъчно, за да накара Тръмп да не вдига отново залозите следващата седмица, каза наскоро високопоставен американски представител в сферата на отбраната.

"Има шанс, по-голям от 50:50, президентът да внесе смут на срещата на върха на НАТО, вероятно като отново се оплаче, че другите не споделят своя справедлив дял от бремето, и може би като заплаши да се оттегли, ако не ускорят изпълнението на условията му", заяви той пред Ройтерс.

Двама високопоставени дипломати от НАТО заявиха пред агенцията, че са готови за най-лошия сценарий, при който Тръмп ще обяви замразяване на американските военни учения или оттегляне на войските от Балтика като жест към Путин.

Решението на Тръмп от 8 май да се оттегли от споразумението с Иран беше сериозна спънка, накарала някои представители на ЕС да заговорят за "екзистенциален момент" в европейската дипломация. По думите им това показва и че усилията на съюза да установи отношения с Белия дом, включително знаковите посещения на френският президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, до голяма степен са се провалили.

Това кара ЕС да търси други съюзи, включително по-близки отношения с Япония и да помага на Москва и Пекин да запазят свързаните с ядреното споразумение парични потоци към Техеран.

"Свикнали сме да си затваряме очите за политиката на Тръмп, но сега виждаме, че това безумие става стратегическо", каза друг високопоставен дипломат, присъствал на срещата с Хил. "Сега трябва да търсим всякакви партньори за по-нататъшното постигане на нашите цели."

(БТА)


81
Още по темата: НАТОСАЩЕСДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
да преди 8 месеца
Тръмп се грижи да преебе целия западен свят.
68
4
 
4
 
! Отговори
хахо преди 8 месеца
като ви 4ета глупостите мога само да кажа . българката, маика юнашка раждала е глупаци и продалжава да ражда.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В момента всички са се съюзили срещу Тръмп,глобалистите си искат глобализма и затова казват,че "старите устои на надеждността се рушат".
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ИМА ОЩЕ ЕДИН ЕС - Евразииския Съюз

нещата стават бавно, ама сигурно.
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А КОГАТО ТРЪМП СПРЕ ДА ПЛАЩА ЗА НАТО, КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ОНЕЗИ ХАЙЛАЗИ С ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ?
Притеснявам се!
64
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
никакви врьзки сьс сащ европа може да си живее и без американците кога ще си
изнесат базите от германия от 1945 г са там сега пьк ес да си увеличи разходите за
отбрана откьде на кьде кои ще ни напада та да купуваме ам орьжие и да пьлним гушите на впк на сащ чиито брокер е трьмп
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами до сега ЕС си плащаше за отбраната с послушание и приемане водещата роля на американците. Ако ще си плащат, обаче, ЕС може и да не слушкат, а да си изградят общи военни способности и собствена политика. За целта трябва да ЕС да е единен, а немците да прелеят малко пари към останалите страни от ЕС и да приемат, че във военно отношение Франция ще е лидер и ще координира тази роля. Така ЕС ще се балансира малко и ще бъде и по- организиран срещу руснаци, китайци и американци.
62
3
 
18
 
! Отговори
Панков преди 8 месеца
эабравих да подчертая че,иэчакаха
руснаците да стигнат границата на
Германия и чак тогава эапочнаха битката
която "РЕШИ"според тях иэхода на ВСВ..
Нещастни и подли ***...
61
5
 
19
 
! Отговори
Панков преди 8 месеца
оСвикнали са да си эатварят очите пред
беэумията на Тръмп........
Ами те, така наречените Велики сили
си эатваряха очите пред беэумията на
един друг клоун и накрая,трепереха и
чакаха руснака да им вади кестените от
огъня.
"КОГАТО ИСТОРИЯТА СЕ ЭАБРАВЯ,се
повтаря......."
60
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"В този смисъл Европа се явява просто придатък на Евразия"
____________________________________


Европа е най-западният, най-обикновен полуостров на мегаконтинента Евразия.
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 58

Вече не съм сигурен, че пред Европа има някаква възможност.
58
5
 
17
 
! Отговори
Дановски преди 8 месеца
Късогледи са евролидерите, съзиращи причините за проблемите на тн цивилизован свят в Доналд Тръмп. Според мен причините са в системната криза, от която глобалистите трскаво търсят изход. Ето хронологията:
От самото начало на 21-ви век Путин работи за възстановяването на величието на РФ и за победата на идеята за многополюсен свят;
Западните елити окончателно разбраха, че въпреки санкциите и опитите да бъде отслабена Русия, еднополюсния свят губи почва;
Дончо прави отчаян опит за преформатиране.
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европа има три възможности:
1. с Америка
2. с Русия
3. с Китай

Сложен избор - от кинтите до ценностите!
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Естествено че ще рухнат, либералния гей модел в Европа, няма никакви допирни точки с консервативния модел на Тръмп, зарагащ на разум, мъжество и твърдост.
55
2
 
2
 
! Отговори
Пепа преди 8 месеца
Ма тва сериозно ли?
54
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рухват разбира се. А след тях ще рухнат и самите ЕС и сащ. Кой първи не зная. Няма как другояче предвид, че идеологията им за развитите и управление е "орел, рак и щука".
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много скоро онези никому неизвестни старчета , които дърпат конците на половината свят , ще решат нещата. Дали ще пукне пушка или пък нещо друго , но ще има емоции.
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека "мостът" Сорос да падне най-напред!
51
2
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 8 месеца
До Геополитически- Попрочети малко, пък тогава се изказвай така претенциозно.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До бг

Чигун, новия световен ред не е с нищо по-различен всеки световен ред. Богатия управлява...