Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината

Поставени са в челните места на чуждите касти у нас
9 юли 2018 07:10, Петя Славова
139
Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината
Снимка: архив, Булфото

Близо 50 хил. германци живеят в България. Това ги поставя в едно от челните места на чуждите касти у нас като бройка, показват цифрите на дирекция "Миграция" към МВР, както и на данните от различни статистически проучвания. Заради свободното предвижване в Европа обаче цифрата постоянно варира и не може да е напълно точна, пише "Монитор".

Данните са категорични, че хиляди граждани на една от най-предпочитаните западни дестинации са избрали родината ни за последните десетина години и са се установили трайно, като дори са получили разрешение за постоянно пребиваване у нас, въпреки че такова не им е необходимо като граждани на ЕС. В повечето случаи то е издадено на базата на различни критерии.

Според Закона за чужденците в Република България това може да е на основание образование, или иначе казано студенти, приети на редовно обучение. Годишно с такива документи у нас се сдобиват около 6 хил. чужденци, много от които са жители на страни извън ЕС. Една немалка част от тях са хора от общността, а именно германци, които залагат на висше медицинско образование у нас.

Другият критерий, по който чужденците получават така желания документ, въпреки че са жители на ЕС и могат спокойно да пребивават и без него у нас, е осъществяването на търговска дейност.

Така близо 1500 немци правят бизнес в страната ни. Останалата бройка е основно на германски пенсионери, които са предпочели да живеят в България, тъй като с пенсия от минимум 1200 евро те изживяват старините си достойно в пределите на родината ни.

Бройката на по-възрастните германци обаче не е ясна, тъй като дирекция "Миграция" не ги разделя по години, въпреки че според последните доклади около 70% от немците у нас са възрастни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
17
 
! Отговори
ОТО фон ....... преди 5 години
Всички са арийци от арабски произход.
94
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вносноКой е този луд дето ще бяга от хубавото, дето 45 години сме го мечтали?????????България е червенясала страна!
93
3
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
50 хиляди германци и само 99% от тях са пенсионери. Да целуват ръка германците на Доналд Тръмп че засега не е забранил вноса на БМВ-та и други немски таратайки.
92
4
 
9
 
! Отговори
германец преди 5 години
съм от арабски произход..
91
1
 
11
 
! Отговори
вносно преди 5 години
Старци да са но германци да са!
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдноокия в царството на кьоравите е крал!
89
2
 
21
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
1. Много пенсионери получават пенсии под 1000 евро. При наем от 500 евро за 2 стаи, с останалите пари трудно се живее.2. През последните години много германци, предимно пенсионери се изселиха в Източна Европа, само 30 хиляди в околностите на Балатон в Унгария. Основната причина е страхът им от пълзящата ИСЛЯМИЗАЦИЯ на Германия.
88
1
 
25
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Не са глупости. Много пък испанци работили дълги години в Н. Зеландия и Австралия се връщат в Испания. С пенсиите си живеят добре в родината си. Всеки си избира. Това е свободата, но некои другари още не са го разбрали. Познавам и българи върнали се по нашите си села. Стегнали са къщичките и живеят по сносно.Хайде сега изтрийте ме , др. модератори...
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избрали са бедните най-евтината страна в Европа - това новина ли е? Пенсионери засега, а ще правят ли тук затвори, клиники за хора със специални потребнлсти и прочие "излишни" за обществото им?
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пълни глупости, да отвори авторката НСИ и да види колко са германците. Общата бройка на всички постоянно живеещи чужденци е около 50 хил.
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтин начин за вдигане на самочувствието. Истината е, че по брой на *** на глава от населението сме на първо място е европа. На първо място сме и по смъртност, и стопяване на населението. Първенци сме в корупцията и ниските доходи.
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия има хора, които получават много по-ниска пенсия от тези 1200 евро... Те идват насам, не тези с 1200 и нагоре.
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в България не искат да се задържат арабите и африканците. Затова идват точно тук германците. Омръзнало им е от имигранти.
82
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тъй като с пенсия от минимум 1200 евро те изживяват старините си достойно в пределите на родината ни"Как точно ще изживяват достойно старините си като и храната тук е по-скъпа и по-некачествена от Германия? Това трябва да са само някакви перверзни старчета-алкохолици, които са дошли тук да се наливат с евтин алкохол, да пушат евтини цигари и да таковат евтини бразилки.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каста??? Касти има само в Индия и те се отнасят до коренното население.А трудовата дейност се дели на самостоятелна и несамостоятелна, която и в двата случая не е задължително да е търговска.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zevzeka e prav tiq typi jurnaleta se pomislixa za kasta ei Bg e pravova dyrjava bez kasti Toz e indiec det pische be bratq
79
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е добър знак!Колко повече западняци, толкова по-малко руснаци!
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Germanci moje rusnaci moje italianci moje ot Celiq ES moje Anglicheni ne duma da ne stava stiga ni edin sekskoburg kradec
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
koe e kyrvavo be govedo plaschtat si ti kakto mue redyn vij ako v Germaniq si pri bylgarski ezednik verno schte revesch precaka brat li c 10 000 evro za godina bylgarin ne nemec