Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината

Поставени са в челните места на чуждите касти у нас
9 юли 2018 07:10, Петя Славова
139
Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината
Снимка: архив, Булфото

Близо 50 хил. германци живеят в България. Това ги поставя в едно от челните места на чуждите касти у нас като бройка, показват цифрите на дирекция "Миграция" към МВР, както и на данните от различни статистически проучвания. Заради свободното предвижване в Европа обаче цифрата постоянно варира и не може да е напълно точна, пише "Монитор".

Данните са категорични, че хиляди граждани на една от най-предпочитаните западни дестинации са избрали родината ни за последните десетина години и са се установили трайно, като дори са получили разрешение за постоянно пребиваване у нас, въпреки че такова не им е необходимо като граждани на ЕС. В повечето случаи то е издадено на базата на различни критерии.

Според Закона за чужденците в Република България това може да е на основание образование, или иначе казано студенти, приети на редовно обучение. Годишно с такива документи у нас се сдобиват около 6 хил. чужденци, много от които са жители на страни извън ЕС. Една немалка част от тях са хора от общността, а именно германци, които залагат на висше медицинско образование у нас.

Другият критерий, по който чужденците получават така желания документ, въпреки че са жители на ЕС и могат спокойно да пребивават и без него у нас, е осъществяването на търговска дейност.

Така близо 1500 немци правят бизнес в страната ни. Останалата бройка е основно на германски пенсионери, които са предпочели да живеят в България, тъй като с пенсия от минимум 1200 евро те изживяват старините си достойно в пределите на родината ни.

Бройката на по-възрастните германци обаче не е ясна, тъй като дирекция "Миграция" не ги разделя по години, въпреки че според последните доклади около 70% от немците у нас са възрастни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
7
 
! Отговори
се тая преди 5 години
Ако тези хоря бяха млади и работещи нямаше да бъде лошо, но това са пенсионери които не влият на демографския срив, който обзел страната.
54
1
 
7
 
! Отговори
свободата преди 5 години
До МирославДа знаеш на младини през соца колко много сме мечтали да живеем и работим в ГФР
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има красива природа, но е рисково, възрастни хора сами по селата, риск от нападение, обири. Ами здравеопазването, липсват елементарни неща в малките, а и в по-големите. Вижте врачанската болница. В Германия е различно, живея до малко градче и в болницата има всичко, идват за лечение и от чужбина. А градът е 30 000 души. За пенсионер от старческият дом, който не се прибрал кръжи хеликоптер и го търси.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До RuciferВ минимум 90% от бг селата няма роми, но дори и да има, не във всички села те създават проблеми, напротив в много от тях работят здраво.
51
9
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Кратък разбор на ситуацията според мен - немските студенти идват да учат тук защото с евраци си взимат дипломата! Другите така наречени бизнесмени - идват защото плащат 400-500лв заплата и я плащат осигуровки, я не. Накрая затварят фирмата и палят работниците със заплатите... Останалите са пенсионери които взимат малка пенсия за немския стандарт и идват унас да живеят по-добре от финансова гледна точка! Накратко - не са дошли за хубаво...
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат далеч по-големи доходи, а ако стане нещо, немското посолство оправя работата за 20 минути. В най-лошият случай, ще ги върнат безплатно в Германия.Имат сигурност и пари. Нещо, което липсва на мнозина от нас.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ги пишеш тези статии? Средната пенсия в Германия е около 1000 евро. И какво пък толкова странно има, че немци живеят в България? Хората не са комплесари, оценяват плюсовете и минусите и вземат практично решение.
48
0
 
1
 
! Отговори
mira преди 5 години
nali iskahta rabotnici ot 4ujbina eto vi gi dayte impo 300 evro i 6te vi servirat.kopaqt .kravi 6te vi doqt
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзТя и София е *** и бунище. Под светлото НЕръководство на св. вмчц Йорданка Фандупкова
46
3
 
6
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
За щастие познавам едно семеиство което се прибра от БГ в Германия или по точно шефа ми и да ви кажа колко бе разочарован от всичко и че нимога втори оът няма да стъпи в държавицата ни
45
1
 
5
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
До Анонимен 53А в кое село няма ромска махала?
44
6
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До *** на ЕвропаБунището на Европа е Германия. Там в големите градове вече е трудно да се живее. Парите не са всичко. По-важно е спокойствието и германските пенсионери го намират в малките населени места.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,В челните места на чуждите касти".-Абе говорете на български,стига се опитвахте да се правите на много умни като използвате засукани думи и то съвсем не на място! Касти има в Индия,според професия,материално положение,положение в обществото.Германците са народ,нация,не каста.И нищо чудно няма,тук живеят немски пенсионери защото им е евтино.Това е единствената причина,и че не сме далече от Германия.Голямо чудо,няма що.
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА В ГЕРМАНИЯ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ БРУТАЛНО ИЗНАСИЛВАНИ ПО СЕЛАТА ИМ ОТ НЕЛЕГАЛНИТЕ И ЗА ТОВА БЯГАТ В БЪЛГАРИЯ! НО ДА СИ ИЗБЕРАТ СЕЛА БЕЗ РОМСКА МАХАЛА, ЧЕ И ТУК МОЖЕ ДА СТАНАТ ЖЕРТВА НА ИЗНАСИЛВАНЕ АКО ИМА РОМСКА МАХАЛА В СЕЛОТО!
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си помисля колко кифтета могат да се купят с такава пенсия , направо ми прилошава.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Ако мислиш, че тук е по сигурно от колкото в германия, си в жестоко заблуждение. Много при това. В сащ също престъпността е в пъти по голяма от колкото в германия.
39
2
 
26
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 47: Търсят сигурност у нас? Зависи къде се заселват. Ако купят селска къща и етноса започне периодично да ги обира, ще си променят мнението за сигурността у нас. И англичаните минаха по този път.А Бойко преди изборите обещаваше полицейско присъствие във всяко село.
38
0
 
12
 
! Отговори
niki преди 5 години
Аз имам познати германци, които просто повече ги кефи климата тук и за това са дошли тук да живеят и работят.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудно ми е, какъв процент има с двойно гражданство
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не опира само до парите!Германците загубиха чувството за сигурност след като Меркел пусна един милион нашественици чужди на германския начин на живот, култура и религия.Затова сега 80% от германците не харесват Меркел!Изселването тече още към САЩ, Унгария, Канада и други страни.Само в САЩ през миналата година са се преселили 200 хил. германци. Хиляди купуват къщи в Унгария в близост до езерото Балатон. Хората, особено по-възрастните искат само едно - СИГУРНОСТ!