Евроскептицизъм? 37% от българите смятат, че ЕС ще се съхрани

Проучване: Двойно се увеличават мненията, че няма полза от еврошефството
81
Евроскептицизъм? 37% от българите смятат, че ЕС ще се съхрани
Снимка: архив, Ройтерс

Едва 37% от пълнолетните българи смятат, че Европейският съюз ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години.

13% смятат, че ще се превърне в нещо друго, а 19 на сто - че ще се разпадне. Цели 32% се колебаят в отговора си. Данните са от национално представително проучване на Агенция "Медиана" сред 1008 българи в периода 1-6 юли.

Краят на Европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма, посочват социолозите. Свръхочакванията, свързани с него (Шенген, Еврозоната, конкретни политически и преди всичко икономически ангажименти за Западните Балкани), се сблъскват с рутината на едно нормално провеждане, на едно протоколно политическо събитие, на което страната е просто домакин.

Ако преди председателството 49% са смятали, че от него ще има полза, то след края му така мислят 37%. Увеличават се негативните отговори - от 23% на 43%, че полза няма.

Политическите трусове в Германия и видимият разнобой в позициите на европейските страни по въпросите за миграцията, САЩ и др. засилват евроскептицизма в страната.

На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16% смятат, че нещо подобно на "евроатлантическа солидарност" реално съществува. За огромната маса от хората това е просто празен звук (политически "шменти капели"). 59% посочват, че не знаят какво е това и не могат да преценят, а 25% отсичат, че не съществува.

Като цяло това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш), обобщават от "Медиана".

Според социолозите, ако по време на Европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега леко се увеличават песимизмът, разочарованието, желанието за предсрочна смяна на властта (достигайки близо 30% от пълнолетните).

По отношение на електоралните нагласи на избирателите, ГЕРБ губи един процент, но и БСП пада с два. Разликата се запазва в рамките на 4 % - нещо, което се наблюдава вече половин година. Патриотите запазват стабилни позиции, ДПС е в нормалната си кондиция. Воля, АБВ и различните "десни" гравитират около 2% и засега са под линията за попадане в един бъдещ парламент, според данните от проучването.

Ако изборите бяха през юли, за ГЕРБ биха гласували 24.8%, а за БСП - 20.5%. Патриотите събират 9.7% подкрепа, а ДПС - 8.3%. Това са и партиите, които влизат в "юлския парламент".

Устойчивостта на тази картина се дължи не толкова на стабилност, а преди всичко на липсата на ярка политическа алтернатива пред избирателите, посочват анализаторите. Показателно е, че над 55% от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии ("партия на Слави Трифонов" и "партия на Румен Радев").     

Ако през май 46% са искали правителството да изкара пълен мандат, сега това искат 43%, а с 3% растат желаещите то да си ходи предсрочно - от 26% на 29%. Около 20% са тези, за които това е безразлично.

За добри политици българите смятат президента Румен Радев - 69%, столичния кмет Йорданка Фандъкова - 49%, премиера Бойко Борисов - 42%, вицепремиера Томислав Дончев - 36%, вицепремиера Красимир Каракачанов - 34%.
     

Данните са от национално представително проучване на "Медиана" сред 1008 пълнолетни българи, по метода Facе-to-face интервю в периода 1-6 юли 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама много представително изследване, бе-е-е-е! Цели 1008 българи са си казали мнението. Цели 1008 души служат да се постанови мнението на българския народ (още ли съществува думата "народ"?) Щото бързо-бързо елиминирахме народа от името на република България. Що? Да бе, правилно е, републиката не е на народа, а на нейните владетели. Народът е да бачка, да му ограбят изработеното, а той да вика "кой не скача е червен".
70
0
 
4
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Евро съюза го чака съдбата на съв .съюз и в двата случая както москва така и брюксел командват държавите членки а правителствата са за камуфлаж а германия както москва налагът на всички членки . Меркел пусна милиони емигранти но ги разпределя по всички държави и още бол примери
69
0
 
0
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Евро съюза го чака съдбата на съв .съюз и в двата случая както москва така и брюксел командват държавите членки а правителствата са за камуфлаж а германия както москва налагът на всички членки . Меркел пусна милиони емигранти но ги разпределя по всички държави и още бол примери
68
1
 
6
 
! Отговори
Миро: преди 5 години
Никакъв ЕС, никакви евроценности! Пълни глупости на таркалета,дори и на президента Радев!Ако му е мило за България да хване и да изготви стратегия за икономическа и политическа независимост на държава ни! Трябва ни и лица едно сериозно и стабилно правителство!!!И от президента в последните месеци не съм доволен! Защитава чужди интиреси!!!
67
1
 
20
 
! Отговори
А НИЕ ще се съхраним преди 5 години
Дреме ми за Е.С дали ще се съхрани.По-добре задайте въпроса дали България ще се съхрани?
66
4
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До Анонимен 74И ние сме вътре,дано да оцелеем.
65
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже по-зле е и от СССР, и вече се разпада. А СССР не се е разпадал, просто Горбачов продаде империята със 100% отстъпка в цената. Но Русия отново е световна сила, а от ЕС нищо няма да остане.
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешиш, сумите които идват от евросубсидиите реално са по малко от вносктите. И то само при условие, че се използват строго по предназначение - асфалт, балетни зали по обезлюдените села и подобни с фирмите от обкръжението на управляващите. Не могат да се използват за развитие на собствени технологии и собствено родно производство.
63
18
 
4
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
62
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю, какво ДС боготвориш? Тези са изедници тъпкали народа и продавали и майките си. Тези са на всички видни постове и продължават да го правят. Всички страни приели Лустрация вече сз на друга планета. Спри с твоите измишльотини. ЕС е рай за всички страни освен България която не забрани комунистите да я управляват и те и до днес са на власт. Проумей го вече! Румъния ги изрита и гледай къде е. Не ми се говори за Естония, Латвия, за Хърватска пък хептен. ДС си раздаде държавата и ни мачкат
61
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв кеф да чуваме, как пискат старите поддръжници на всеки километър. Давайте друзяяя ...И без това на никой не му пука за вас. ВсичкИ сме миналии по срамнитее ви пътеки и завещание. ЕС избута България от обрачаа ви и сега кръввв плюете. Какво удоволствие само :)))
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато дойде "демокрацията" и се явявахме на търгове,винаги предварително се знаеше кой ще спечели и нормалните хора изглеждахме като *** и масовка!Това демокрация ли е?И само хората на комунистите,общинарите,връзкарите печелеха.
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е неграмотен. Бойко може да чете, прочете Винету, сега чете Робинзон Крузо, за да види как се живее на остров.Но кой ще е Петкан, не е ясно. Все пак погледът гледа към симитли
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСкачахте срещу комунистите, но те поне бяха подготвени и знаеха как да запазят страната. Сега ни управлява обслужващия персонал на същите тези комунисти, който обаче е ***, неграмотен, но за сметка на това алчен и нагъл.Тук си абсолютно прав(а),уж искахме справедливост,а попаднахме на най-некадърните,некомпетентни,неподготвени за управление,алчни,нагли,прости до безкрайност,без познания и езици слуги на комунистите.Но хората не са Ванга,за да предполагат какво ги очаква с тез
57
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДВА ПЪТИ СМЕ ТРЪГВАЛИ С ГЕРМАНИЯ И ДВАТА ПЪТИ СМЕ СВЪРШВАЛИ С КАОТАСТРОФА.СЕГА Е ТРЕТИЯ ПЪТ И ПАК ТАКА ЩЕ СВЪРШИМ
56
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скачахте срещу комунистите, но те поне бяха подготвени и знаеха как да запазят страната. Сега ни управлява обслужващия персонал на същите тези комунисти, който обаче е ***, неграмотен, но за сметка на това алчен и нагъл.
55
1
 
16
 
! Отговори
Има ли воля? преди 5 години
ЕС да докаже, че е абсолютно независим от САЩ, като води собствена политика в интерес на гражданите си и хората ще повярват. САЩ и техните лакеи, както и "евроатлантическите ценности" вече са *** дума и трябва да бъдат изхвърлени от речника на политиците. Страните от ЕС трябва незабавно да излязат от НАТО, което е вече символ на подкрепа на тероризма. Само това е ключ към успеха на ЕС.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко ДС се беше запазило като структура,нямаше да допусне такова варварско разграбване на страната,защото работата им е била да пазят страната и да получават актуална информация.Обаче те бяха и тези,които разбраха,знаеха какво става в държавата и се наместиха на добри позиции,а обикновените хора останаха излъгани,дори не предупредиха народа какво предстои или не са им позволили да кажат,незнам.
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко бе Боко Тиквата е хитър.Малко преди да изтече мандата му, отново ще предизвика безредици, ще хвърли оставка за четвърти път. Стадото отновое го избере, ще се върне на бял кон, ще обвини за всичко Орешарски и ще потекат нови реки от мед и масло. Но не за всички де. Само за герберастката шайка и приближените му.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
56 планът беше ***: фалиране на всичко и преминаване легално на заводи и капитал в кадрите на БКп за да няма кръв а те пак да си тъпчат народа. Сега те са съвременните работодатели, те са на власт и държавата пак е тяхна. А с властта подтискат законово всеки страничен бизнес и конкуренция. Създават монопол на нашите хора и чрез закони си разпределят парите в държавата и пак са над всичко. Нищо ново.