Евроскептицизъм? 37% от българите смятат, че ЕС ще се съхрани

Проучване: Двойно се увеличават мненията, че няма полза от еврошефството
81
Евроскептицизъм? 37% от българите смятат, че ЕС ще се съхрани
Снимка: архив, Ройтерс

Едва 37% от пълнолетните българи смятат, че Европейският съюз ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години.

13% смятат, че ще се превърне в нещо друго, а 19 на сто - че ще се разпадне. Цели 32% се колебаят в отговора си. Данните са от национално представително проучване на Агенция "Медиана" сред 1008 българи в периода 1-6 юли.

Краят на Европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма, посочват социолозите. Свръхочакванията, свързани с него (Шенген, Еврозоната, конкретни политически и преди всичко икономически ангажименти за Западните Балкани), се сблъскват с рутината на едно нормално провеждане, на едно протоколно политическо събитие, на което страната е просто домакин.

Ако преди председателството 49% са смятали, че от него ще има полза, то след края му така мислят 37%. Увеличават се негативните отговори - от 23% на 43%, че полза няма.

Политическите трусове в Германия и видимият разнобой в позициите на европейските страни по въпросите за миграцията, САЩ и др. засилват евроскептицизма в страната.

На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16% смятат, че нещо подобно на "евроатлантическа солидарност" реално съществува. За огромната маса от хората това е просто празен звук (политически "шменти капели"). 59% посочват, че не знаят какво е това и не могат да преценят, а 25% отсичат, че не съществува.

Като цяло това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш), обобщават от "Медиана".

Според социолозите, ако по време на Европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега леко се увеличават песимизмът, разочарованието, желанието за предсрочна смяна на властта (достигайки близо 30% от пълнолетните).

По отношение на електоралните нагласи на избирателите, ГЕРБ губи един процент, но и БСП пада с два. Разликата се запазва в рамките на 4 % - нещо, което се наблюдава вече половин година. Патриотите запазват стабилни позиции, ДПС е в нормалната си кондиция. Воля, АБВ и различните "десни" гравитират около 2% и засега са под линията за попадане в един бъдещ парламент, според данните от проучването.

Ако изборите бяха през юли, за ГЕРБ биха гласували 24.8%, а за БСП - 20.5%. Патриотите събират 9.7% подкрепа, а ДПС - 8.3%. Това са и партиите, които влизат в "юлския парламент".

Устойчивостта на тази картина се дължи не толкова на стабилност, а преди всичко на липсата на ярка политическа алтернатива пред избирателите, посочват анализаторите. Показателно е, че над 55% от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии ("партия на Слави Трифонов" и "партия на Румен Радев").     

Ако през май 46% са искали правителството да изкара пълен мандат, сега това искат 43%, а с 3% растат желаещите то да си ходи предсрочно - от 26% на 29%. Около 20% са тези, за които това е безразлично.

За добри политици българите смятат президента Румен Радев - 69%, столичния кмет Йорданка Фандъкова - 49%, премиера Бойко Борисов - 42%, вицепремиера Томислав Дончев - 36%, вицепремиера Красимир Каракачанов - 34%.
     

Данните са от национално представително проучване на "Медиана" сред 1008 пълнолетни българи, по метода Facе-to-face интервю в периода 1-6 юли 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама те Боковците демократи ли са ? Или Боко е най- приближения човек на Живков, гледал отблизо и учил се как се управлява тоталитарна държава? А другите агенти на ДС, офицери на ДС, децата на върхушката на БКП, все членове на БКП?!?!?! 30г ни управляват или на Тошо хората, или на Луканов и Лилов хората. Плюс офицера от 5-то управление на ДС разпределящ порциите. За умните е ясно. Неграмотните ттрсят вина в нещо несъществуващо като демокрация в Бг
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Планът беше *** и перфектен за шепа олигарси и за западните стоки,фирми, корпорации.1.Срива се икономиката,промишлеността,селското стопанство,науката, медицината, социални, правови,силови и други институции.2.Обиране на спестяванията на хората от банките,чрез инфлация,за да нямат възможност да развият собствен бизнес.3.Създадоха се силови структори,които да присвояват насилствено,да пазят откраднатото и ако някой посмее да прави бизнес и не плаща рекет или е непослушен,да го наказват.4.Сле
49
2
 
12
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Е нали лошите комунисти ги изгонихме. Сега управляват вашите, добрите, антикомунистите. Ония с убитите дедовци - Борисов, Цветанов, Цачева, Павлова.Защо пак не мърдаме, а вървим още по-надолу.Кой е виновен. Пак ли Ордшарски?
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
51 няма такова нещо. Това пак *** ли го измисли? Затвориха се заводи преди страшно много години или се фалираха с цел изкупуване за без пари от червените кадри станали съвременни работодатели. Всеки го помни това през 90-те години. Не слагайте измислици на ЕС. Всички видими промени дойдоха под давление на Европа. Обаче там не знаят какво е нагъл комунист.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46. Нищо верно няма в това което пишеш. Първо , когато бяхме в соца.Населението нямаше престава 1980- 1985, 6. КАКВО Е ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.Аз можех да пътувам, но с подкупче за по 30 дни на запад. ЕС БЕ СТАНАЛ НА 30 ГОДИШЕН СТАЖ. НИЕ СЕГА СМЕ ОТ 2007Г. с 10г. Теса на 55години стаж в ЕС. Е КАК ЩЕ ГИ БУТНЕЖ?¿ С КАКВА? И ТО СМЕ 5мил. Срещу 550 милиона.
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. Никой нищо не ви забранява. А сумата влезнала в България е в пъти над вноската. От другата година я качват с милиард и 400 млн лева. Вноса за Бг е 38 млрд а износът е 35 млрд. Пишете колкото да не заспите. Заводите ги приватизираха комунистите и сега работят за тях. Всичко се усвоява от фирми на *** и се създава монопол на нашите. Нищо общо с ЕС. Всичко идва от на Тошо наследството. Проблема е че ДС и БКП не дават държавата да мръдне и си командват парада постарому.
45
4
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Не сте прав. Едно от условията да ни приемат в ЕС беше да затворим заводите и фабриките си. ЕС не ни иска като производители. Нужни сме му единствено като потребители.Потребители на ментета второ качество и на некачествените храни, които произвежда. Но с тоя ниски заплати дори за потребители не ставаме.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията си я създадоха другарите (партийната номенклатура от 80-те), така че да работи в полза на тях и техните фамилии. ЕС не разгони другарите, а им даде още повече власт и парични ресурси за "разпределяне".
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПрестани да лъжеш,разбира се,че беше унищожена промишленоста и на много места съвсем нова техника се унищожи или открадна,всичко се разсипа и хиляди останаха без работа!В момента не се различаваме от колониите,макар че сме стара европейска държава,а бяхме около 25-27 място в света по развитие и наука.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак изплющяхте стъкмистиката.Аз съм за ЕС,но без да плащаме дълговете на други държави,например като Гърция,нито да плашаме за НАТО.Парите да отидат за наука и социални дейности.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС просто бетонира корупцията и посткомунистическият елит (мафия) в клетата ни страна. Коренно различно нещо очаквах през 2007. Нашите намериха начините по които да говорят лицемерно и да замитат проблемите, ЕС разбраха за това и не решиха да предприемат каквито и да е шамари.
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко трябва да си неадекватен да твърдиш , че ЕС ти затваря заводите и ти забранил земеделението. Или че вноската ни била повече от парите от ЕС. Вноска 700 млн за 2017 г- влезли пари 4,4 МИЛИАРДА. Хората дават пари дори за косене. Друг е въпроса че ласрите на БКП крадат и създават монополи. Нищо ново в комунистическа България в която всичко е на ДС. 35 милиарда е износа на България към ЕС. Ограмотете се!!!
39
1
 
1
 
! Отговори
Agafni преди 5 години
57 procenta imat chepati debeli sopi za bg parlament i ms...chetnicite sa sal tuk tame... :-) a askera hich go niama...ei tam v kabull...ko prai... on si znai...
38
7
 
3
 
! Отговори
Североаийски оптимиз преди 5 години
"Аптекарка пожела добро бъдеще за Русия и надупчи всички презервативи, уволниха яЧужденците са стройни и атлетични, а виждали ли сте нашите пияници, казва Людмила"
37
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев щеше да забрани турските сериали още вървят гледам 1 юли мина
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Не знам ние от колко процента сме, но ти си явно от ония 80-те процента!!!!! Неадеквантия...........я погледни, че има -няма за 10-тина години тотално разграбване явно САМО ТИЯ, КОИТО НАЙ СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ОТ разните обществени поръчки и субсидии, само те още дърпат за тоя скапан "съюз"! Но СТАВАТЕ СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН ПО-МАЛКО И ПО-МАЛКО!
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПадне ли ЕС и ГЕРБ си заминава.Същото важи и за БСП ако те бяха на власт, и те щяха да правят същото като ГЕРБ, и не само БСП, всяка партия, защото ГЕРБ и другите не са паднали от небето, те са от българите. ЕС и да падне, и да не падне българите винаги ще са зле. Само диктарура ги оправя, бай Тоше, тогава поне по-добре живееха, но злобата и завистта си я таяха от вътре и като гноeн цирeй изби при "демокрацията".
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...столичния кмет Йорданка Фандъкова - 49%..." - ясно къде е правено проучването - в Шопландия...Б Е Л Е Н Е!
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите които съществуваха преди влизането в ЕС след 11 години членство се задълбочиха. А джиповете и сега и има дори повече, бригадите си свършиха работата с мокрите поръчки, България вече е разпределена на сектори от мафията, мъзерията става все по-жестока, села и цели градове се обезлюдяват, няма работа, всичко напира към София която все повече се превръща в мрачен гъмжащ мравуняк.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Падне ли ЕС и ГЕРБ си заминава.Те ги създадоха и ги крепят, защото заедно си делят откраднато то от Българския народ. Лошото е че цялата държава е в ръцете на един човек, а още по-лошото е, че същият този човек е неграмотен, но за сметка на това безкрайно алчен.