Евроскептицизъм? 37% от българите смятат, че ЕС ще се съхрани

Проучване: Двойно се увеличават мненията, че няма полза от еврошефството
81
Евроскептицизъм? 37% от българите смятат, че ЕС ще се съхрани
Снимка: архив, Ройтерс

Едва 37% от пълнолетните българи смятат, че Европейският съюз ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години.

13% смятат, че ще се превърне в нещо друго, а 19 на сто - че ще се разпадне. Цели 32% се колебаят в отговора си. Данните са от национално представително проучване на Агенция "Медиана" сред 1008 българи в периода 1-6 юли.

Краят на Европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма, посочват социолозите. Свръхочакванията, свързани с него (Шенген, Еврозоната, конкретни политически и преди всичко икономически ангажименти за Западните Балкани), се сблъскват с рутината на едно нормално провеждане, на едно протоколно политическо събитие, на което страната е просто домакин.

Ако преди председателството 49% са смятали, че от него ще има полза, то след края му така мислят 37%. Увеличават се негативните отговори - от 23% на 43%, че полза няма.

Политическите трусове в Германия и видимият разнобой в позициите на европейските страни по въпросите за миграцията, САЩ и др. засилват евроскептицизма в страната.

На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16% смятат, че нещо подобно на "евроатлантическа солидарност" реално съществува. За огромната маса от хората това е просто празен звук (политически "шменти капели"). 59% посочват, че не знаят какво е това и не могат да преценят, а 25% отсичат, че не съществува.

Като цяло това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш), обобщават от "Медиана".

Според социолозите, ако по време на Европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега леко се увеличават песимизмът, разочарованието, желанието за предсрочна смяна на властта (достигайки близо 30% от пълнолетните).

По отношение на електоралните нагласи на избирателите, ГЕРБ губи един процент, но и БСП пада с два. Разликата се запазва в рамките на 4 % - нещо, което се наблюдава вече половин година. Патриотите запазват стабилни позиции, ДПС е в нормалната си кондиция. Воля, АБВ и различните "десни" гравитират около 2% и засега са под линията за попадане в един бъдещ парламент, според данните от проучването.

Ако изборите бяха през юли, за ГЕРБ биха гласували 24.8%, а за БСП - 20.5%. Патриотите събират 9.7% подкрепа, а ДПС - 8.3%. Това са и партиите, които влизат в "юлския парламент".

Устойчивостта на тази картина се дължи не толкова на стабилност, а преди всичко на липсата на ярка политическа алтернатива пред избирателите, посочват анализаторите. Показателно е, че над 55% от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии ("партия на Слави Трифонов" и "партия на Румен Радев").     

Ако през май 46% са искали правителството да изкара пълен мандат, сега това искат 43%, а с 3% растат желаещите то да си ходи предсрочно - от 26% на 29%. Около 20% са тези, за които това е безразлично.

За добри политици българите смятат президента Румен Радев - 69%, столичния кмет Йорданка Фандъкова - 49%, премиера Бойко Борисов - 42%, вицепремиера Томислав Дончев - 36%, вицепремиера Красимир Каракачанов - 34%.
     

Данните са от национално представително проучване на "Медиана" сред 1008 пълнолетни българи, по метода Facе-to-face интервю в периода 1-6 юли 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30А защо преди европейския съюз България беше една тоалетна пълна с бригади и джипове, нищо не работеше , всички градове бяха потънали в мизерия , туризма беше минимален , не можеше да се асваитира 10км магистрала , нямаше 1 булевард направен в голям град ? Нали си голям експерт я ни обясни на нас простите :)) всичко беше потънало в корупция
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки завод за табуретки в България означава загуба на работни места на запад в ЕС. Изнасяме огромни количества дървен материал, съсипваме природата и горите си, а внасяме мебели, вместо сами да си правим, с 1/100 от дървения материал който изнасяме ще ни стигне. Като че ли не можем сами да си правим мебели и трябва да внасяме от ИКЕА. А защо не и да изнасяме, но кой ще ни позволи да развием производството - само магистрали може да се правят.
29
4
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 години
ЕС по принцип е хубаво нещо,но ръководството му е силно неадекватно на историческия момент и като нищо може да направи голяма поразия!Тия хора продължават да карат ЕС по доказано задънения Соросов коловоз,вместо да потърсят нов,перспективен!Вкопчвайки се във властта игнорират огромните външни и вътрешни заплахи и плашат хората с разпадане,ако не ги оставят да управляват(може би пожизнено)!Е как няма да има евроскептицизъм????
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки се прави на пророк. 37% понеже са много запознати с политиката, че обсъждат съюз :)) Толкова е смвшно само по себе си.Вие ако толкова разбирате от политика нямаше да ни управляват такива 70 години.
27
4
 
9
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
до 22 - какво се строи с европари бе... наясно ли си че членския внос на България към гейчетата е 1 милиард на година... същите пари 40% се връщат да ти дават субсидийки да строят какво - НИЩО... ето това ще остане за бъдещето на децата ни... комунизъм не е имало в България а беше социализъм... и историята ще си забравите... беш към европедеристан...
26
5
 
1
 
! Отговори
Еврохомосексуалист преди 5 години
Прекрасно е, че вече и в България можем да водим деца на публични хомосексуални събирания и мероприятия!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A MEI KOGA OVCATA A?
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С парите от ЕС (които са по малко от вноската която правим) нямаме право да развиваме българско производство и собствени технологии и да имаме собсвена продукция която да замени вноса от ЕС. Много неща можем сами да си произвеждаме, не се изискват свръх високи технологии, нужни са само начални капитали да се развие производството. Но ЕС иска от нас да строим фитнес зали и стадиони по обезлюдените села.
23
5
 
14
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
до 18-ти... какво ще се биеш за децата си бе ***... щял да освобождава България от руснаците... чикиджияяяя... освобождавай страната си от ***--растия--та която ще помете децата ти и тя идва от еврогейче-та-та... щял да бие...
22
4
 
14
 
! Отговори
Перпетуум мобиле преди 5 години
Бългаите се свободни да мият улиците и да проституират в ЕС, пращат пари на близките си да купуват вносни стоки от ЕС, защото България е деиндустриализирана и всичко е внос, и парите пак отиват на Запад да плащат с тях на българските черноработници.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строят се спа центрове и балетни зали по селата и се полага асвалт. И Брюксел много добре знае кой и кои фирми ги строят, но си затваря очите.
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България може да има бъдеще само в Евразийския икономически съюз заедно с Русия.
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо НЕ ТИ Е НАПРАВИЛ ЛОШО ЕВРОСЪЮЗА бе гл..ак,ВСИЧКО КОЕТО СЕ СТРОИ Е С ПАРИ НА ЕВРОСЪЮЗА а как се строи,къде,колко се краде ТОВА Е ДРУГА ТЕМА!!!Перкулясала червена сг..ан....Още повече ТИЯ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ВСИЧКИ СА ВСЕ КОМУНИСТИ ПОД РАЗЛИЧНИ ПАРТИЙНИ ИМЕНА,така че другари КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП и разклоненията ИМ НИКОГА НЯМА ДА ИСКАТ ДА НАПУСНЕМ ЕС!!ЗАБРАВЕТЕ!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов си каза "Направихме едно БАЛКАНСКО европредседателствуване"а външната лейка го бетонира със "СЛОЖИХМЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НАД БЪЛГАРСКИТЕ"!!Шест месеца продажните ни мижитурки СИ СЪДРАХА ГЪ..ОВЕТЕ ДА НАПРАВЯТ ПОКАНАТА НА НАЙ-БЪЛГАРОМРАЗКАТА ДЪРЖАВА ЗА НАТО И ЕС НАЙ-ВЪЗМОЖНА!Добре че не всичко зависи от нашите МАЙКОПРОДАВЦИ.С минаване на времето и резултатите за България =на 0 все повече българи ще се питат БОЙКО ШЧО НАПРАИ!!!Така се питали българите преди 100 години-ШЧО НИ НАПРАВИЯ!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ЕС е измислил гербавата сг***н, която ни управлява. А всъщност ни управляват илитерати, които и български не могат да говорят правилно, Анатема на този съюз. Ако не са те, давам банкет, когато тикнат тиквата в затвора!
16
5
 
14
 
! Отговори
Боби преди 5 години
БРАВО на Бойко! ЧЕСТИТО на Западните Балкани! А Северозападна България да ПОЧИВА В МИР... Видими резултати!
15
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6е (5)За теб и такива като теб само отново руско робство но ние и децата ни трябва да сме далеч щом не можем да ви изтрием от лицето на България за да си отдъхне страната и народа. Ама няма да стане така. Този път ще се бием за да се отървем веднъж за винаги от руско-комунистическата напаст.
14
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Русия ще рухне когато най-малко се очаква, както СеСеСеРе-то. За един ден.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако при соца бяха решили да махнат ЕС както бяха десетина държави . Да им повярвам.А *** сега където цялата ни икономика и воена защита е свързана с ЕС и НАТО , НИКОГА..
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм гербераст и не съм получил една стотинка евросредства, но съм доволен от ЕС.