Статистиката не греши: У нас труда се заплаща ниско!

8.4% среден ръст на минималната заплата в 10 страни от ЕС
9 юли 2018 08:01, Петя Славова
236
Статистиката не греши: У нас труда се заплаща ниско!
Снимка: архив, Булфото


8.4% е средният ръст на минималната работна заплата в 10-те последно приети държави членки в ЕС, стана ясно по време на семинар на КНСБ. В тази група спада и страната ни, в която минималното заплащане е 261 евро, съобщава "Монитор".

Още по темата

В Полша, например, която също е сред тези 10 държави нивото й е 503 евро. Всъщност това е групата с най-ниски равнища по този показател. Среден ръст на минималната работна заплата има в държавите Испания, Словения, Малта, Гърция и Португалия. Там те варират между 859 и 677 евро.

С минимална работна заплата между 1999 и 1463 евро Люксембург, Ирландия, Холандия, Белгия, Франция, Германия и Великобритания заемат първите места по ръст на заплащането.

Средната месечна заплата у нас пък е 542 евро бруто. Статистиката ясно очертавала социалния дъмпинг в родната индустрия, както и ниската цена на труда, стана ясно по време на семинара.

Освен това се наблюдавало и наличие на сериозен проблем в разпределението на добавената стойност между труда и капитала в полза на капитала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
208-не си наясно с граматиката.Не се казва кой се заплаща ниско,а какво се заплаща ниско.Така,че в случая Петя правилно го е написала.
216
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 215Не "софиянци", човече! Не "софиянци"! Не разсъждавай примитивно. В София са и твоите деца. Но в София живеят добре, дори много по-добре от богати западноевропейци, онези, новопартийците, които продават България на парче, онези, които осигуриха разрушаването на омразната соц икономика, която не оставяше гладни хора, не призоваваше към "благотворителност"(просия) за живот, не изхвърляше болни хора пред кметството да *** ... Та ... "софиянци" ли са ти виновни?
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама, как НИСКО! Я питайте банкерчето Мхърсев, то като Александър Матросов, се хвърли завчера на телевизионната амбразура да защитава невиждания икономически ръст на България, инвестиционния и концесионен бум (ох, колко благинка ще падне от Летище София ...) Как педагогично мръщеше, гневно святкаше с очич - доходите растели главоломно... Чии бе, Мърсев? - Твоите и на теб подобните... кво стана с царевичката, на пуканки ли "се случи". Да ви и безочляците...
214
0
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Международен шофьор, наш-1800 -2200 евро, някъде и повече. Инженер в Испания-минимум 3000 евро.Метачка на улицата, в Испания, на 4 часов работен ден-800 евро, и то-към селска община..Учител-над 2000 евро в Испания, начален учител.Машинен работник-2000-2500 евро. У нас-отворете който и да е сайт за търсене на работа-вижте заплатите-инженер-700-800ЛЕВА, преди данъците....Коментарът е излишен.
213
0
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Скоро гледах едно предаване, с участието на проф.Дуранкев, мисля че се казваше.Той каза, че при положение, че разходите за суровини, енергия и др, са горе-долу еднакви, отнесена производителността на труда у нас с тази на Запад, ние трябва да получамаве 1000-1100 лева заплата, минимално, в производството.Вярвам му, картел има не само при горива, лекарства и др, има и при определяне на заплатите, които се дават.Много пъти съм чувал и философията"гладни да рабоят за минималната ще има винаги".
212
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ушите на правителството и бизнеса са запушени ,когато става въпрос за пари,през последните 20 години в България,твърдо се залага на политиката на ниските доходи,съответно която гарантира минимални разходи за заплати,социални дейности и пенсии.
211
1
 
24
 
! Отговори
Dragon преди 5 години
Които всеки ден дават вдичко от себе си, а частниците само гледат как да ги изтискат като лимони и да ги захвърлят. Пишете и говорите неща, за които не си давате сметка.
210
4
 
39
 
! Отговори
Dragon преди 5 години
Петя,Я си актуализрай инфото преди за пишеш простотии. За какви евро, каква статистика дрънкаш. Пълните главите на хората с глупости. У нас се плаща в ЛЕВОВЕ. И ср заплата далеч не е 500 евро, а около 500 ЛЕВА. Я обърнете това в евро и ще имате стойности под 300 евро. Какви са тия глупости, някой от Вас изобщо бил ли е сред хората извън София, които не заемат високо платени длъжности? Изкарате си главите от задниците и обиколете малко родината и сами ще установите в каква мизерия живеят хора,
209
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
полит.пропагандният отдел на Работническо Дело - пасти да яде .
208
0
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Какви гениални другари ни управляват....Гений-другар-гений...
207
2
 
12
 
! Отговори
Тенекиджия преди 5 години
Та какво излиза ,че у нас средната заплата е колкото минималната заплата в страните от нашата черга....
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 210Правилният въпрос е- 'Какво, що се заплаща малко?', а не 'кой'. Кой е за лица.
205
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да бъде.Открихме Америка на картата.У нас е хубаво да си всичко друго но не и работник.
204
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 212Ти сериозно ли?Чистачката и селянинът по- евтин ток ли плащат, вода, телефон... хладилникът и ТВ им на половин цена ли са купени, те не огладняват и не ожадняват, хранят се от въздуха, росата, не се разболяват, не плащат на лекар и зъболекар, тяхното дете не расте и може без НЕТ и комп, учебни пособия, дрехи, храна...Щом в Прованса е по- леко(според теб) и се живее с малко пари, заповядайте софиянци при нас в провинцията или на село!
203
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вземете прочетете 194Ще ти обясня- в Прованса в частния сектор масово се заплаща МРЗ. Скъсай се от работа, сцепи се на 2 през гръбнака, не почивай, не спи, работи денонощно- накрая 400лв нето. Повече от 30% от работещите в Бг са на МРЗ. Не защото са мързеливи или некадърни, а защото алчниците са с договорка помежду си да не плащат. Затова провинцията обезлюдава.
202
0
 
20
 
! Отговори
срам за ЕС преди 5 години
Минималната заплата определя приходите от осигуровки - обществена тайна е, че с малки изключения работниците се осигуряват в/у минимална заплата - МИНИМАЛНАТА заплата е ОСНОВЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛ за развитието на едно общество и държава...
201
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
500 лева минимална заплата, за някоя чистачка от ромски произход и на мен ми се струват малко множко. 500 лева минимална заплата за шивачка на 12 часов работен ден и на мен ми се струват твърде малко. 500 лева минимална заплата за софиянец ми се струват в общи линии немислими, като самоубийство предвид разходите. 500 лева минимална заплата за работник в някое село, в което средната заплата (ако въобще има работа) е 500 лева ми се струват доста добра оферта.Минималната заплата нищо не определя!
200
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 203Здравните усигоровки са несправедливи в условията на пазарна икономика. Мисля, че всеки човек трябва да има право да сключва здравна застраховка към фирма която избере а не да плаща зов.
199
6
 
19
 
! Отговори
До Петя Славова преди 5 години
Уважаема Петя! Твоят работодател трябва да ти плати по-малко този месец, защото наистина показваш неграмотност по правопис. Думата "труда" в заглавието трябва да се членува с пълен член, скъпа. Подсказвам: Кой се заплаща ниско, а не кого се заплаща ниско. И вярното заглавие трябва да изглежда по този начин: "Статистиката не греши: У нас трудЪТ се заплаща ниско". Извинявай, че го обяснявам малко като за първокласници, но така се налага. Борянчето Павлова също не знае кога да слага пълен член.
198
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вземете прочететеДори и човек да не получава минимална отново минималната заплата е от значение за работата която върши. Ще дам пример ако минималната е 1000 евро то за специалист в дадена област може да плащат и по 3000 евро на месец. Сега минималната е 250 евро и за специалист в даден област може да се плаща мужду 1000 и 1500 евро.