Статистиката не греши: У нас труда се заплаща ниско!

8.4% среден ръст на минималната заплата в 10 страни от ЕС
9 юли 2018 08:01, Петя Славова
236
Статистиката не греши: У нас труда се заплаща ниско!
Снимка: архив, Булфото


8.4% е средният ръст на минималната работна заплата в 10-те последно приети държави членки в ЕС, стана ясно по време на семинар на КНСБ. В тази група спада и страната ни, в която минималното заплащане е 261 евро, съобщава "Монитор".

Още по темата

В Полша, например, която също е сред тези 10 държави нивото й е 503 евро. Всъщност това е групата с най-ниски равнища по този показател. Среден ръст на минималната работна заплата има в държавите Испания, Словения, Малта, Гърция и Португалия. Там те варират между 859 и 677 евро.

С минимална работна заплата между 1999 и 1463 евро Люксембург, Ирландия, Холандия, Белгия, Франция, Германия и Великобритания заемат първите места по ръст на заплащането.

Средната месечна заплата у нас пък е 542 евро бруто. Статистиката ясно очертавала социалния дъмпинг в родната индустрия, както и ниската цена на труда, стана ясно по време на семинара.

Освен това се наблюдавало и наличие на сериозен проблем в разпределението на добавената стойност между труда и капитала в полза на капитала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината е че на едно интервю ще се яват 10 кандита за една позиция и ще назначат човека с най-малки претенции за заплащане.
196
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ше кажа време е народа да измете мухобоико и неговите калинки
195
2
 
17
 
! Отговори
ХА ХА Ха преди 5 години
Тука не става въпрос да спрем да плащаме данъци. Тук става въпрос за това че данъците реално са ОГРОМНИ и се харчат изключително неефективно. Има си данък 10%. Написано е даже във библията че това е справедлив данък.Съответно ВСИЧКО над тези 10% е НЕСПРАВЕДЛИВ данък и е чиста форма на РЕКЕТ!
194
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петито с каква ли заплата е , при тази показна неграмотност?????
193
1
 
18
 
! Отговори
ХА ХА Ха преди 5 години
Прос таците не могат да си направят сметката че държавата им краде 65% от доходите.После се чудят защо са все толкова бедни.Данъците който плаща работодателя нали пак ВИЕ сте ги изработили. Вместо тези пари да си ги получите, вашия работодател е задължен да ги даде на държавата!А търговците са ДОБАВЯТ ДДС.Тоест държавата умишелено НАМАЛЯВА заплатите на хората като краде и ги рекетира със 65%.Това са фактите.Моля хора които не могат да направят няколко елементарни сметки да не коментират.
192
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 202Епа айде да спрем да плащаме осигуровките за пенсии, да видим пенсионерите, как ще приемат това, че ще трябва да се научат да фотосинтезират. Давайте и здравните да прекратим. После някой като се поразболее и трябва да бъде хоспитализиран да го видим, как ще плати на доктора заплатата и наем престой в болница. Може и данък печалба и корпоративния данък да махнем. Тогава за жалост полиция, пожарна и други подобни също ще трябва да фотосинтезират... и инфраструктурата ще процъфти!
191
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10% е само данък печалба!!!Ами останалите данъци??? Осигуровките за пенсия също са данъци!Здравните същпо са данъци.Работодателя също плаща данъци които иначе би могъл да разпредели като заплати!!А всяка стоко и услуга има изкуствено завишена цена! (ДДС)
190
12
 
2
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Добре, браво 200Ако ти можеш да платиш 10 лева за един продукт, той продукт ще струва 10 лева. Няма да струва 15, защото ще ти дойде в много, няма да струва 5, защото продавача знае, че ти имаш повече. Това дали ДДС е 20 или 10 определя само, какъв процент от тия 10 лева ще отидат в държавата, а не в джоба на продавача. ДДС има навсякъде, данъци също и НИКОЙ в България няма право да се оплаква, че били космически високи. Нито едно от изброените от теб неща не е по-скъпо от на друго място.
189
1
 
11
 
! Отговори
Добре, браво преди 5 години
Ето някой ПРОС ТАК вече цъка минусите понеже не може да си направи сметката че държавата го рекетира със 65% данъци.Реалната цена на всяка стока и услуга е със 20% по ниска.Реалната цена на горивата и ел енергията е със 50% по ниска.Реаалната ви заплата е със 45% ПО ВИСОКА!Тези разлики се получават от данъците!
188
8
 
1
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Добре, браво 197Ами като нямаш пари недей да пушиш и пиеш, примерно! ДДС не променя цената на продукта, променя само процента, който отива в продавама...И защо никой не коментира факта, че е пълно с такива като теб, които ги мързи да прочетат по въпроса, но въпреки това изразяват мнение? Обикновения човек, който има малко съвест ще прочете в интернет, че България има 10% плосък данък. И че в цяла Европа и почти цял свят И ДАНЪЦИТЕ и АКЦИЗИТЕ и ЗДРАВНИТЕ и КОРПОРАТИВНИТЕ са по-високи?
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кой се интересува в Бул..га..ри..стан от стъкмистика , пардон статистика ВАЖНОТО е ,че младите гер..бе..ри..сти пишат писмо до кому..ни..сти..че..ския сул..тан
186
3
 
13
 
! Отговори
Добре, браво преди 5 години
А защо никой не коментира факта че България има едни от най високите дънъци във света.Обикновения човек който има заплата до 2000лв. дава около 65% от доходите си на държавата.Данък доход.Данък осиговки за пенсия.Данък здравни.Данък от страната на работодателя!!Данък ДДС върху ВСЯКА стока и услуга.Акцизи върху цигари, горива, алкохол...и др.Като направим сметката излиза че около 65-70% от чистатата заплата на един работник всъщност я при прибира държавата. Това са фактите.
185
5
 
3
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Ако минималната заплата се определяше от синдикатите, а не от държавата, както е в Швейцария, Норвегия, Финландия, Люксембург, Германия т.н. светила, за които не спирате да мечтаете - в Северозападнала България минималната заплата щеше да стане 300 лева, а в софия 900. Точно за това на тоя етап политиците-популисти просто предпочитат да изберат по-малкото зло. В крайна сметка нито те, нито средно статистическия българин има понятие от икономика... странно при толкова икономисти вишисти...
184
10
 
1
 
! Отговори
Селски чиляк преди 5 години
ДНЕС.БГ! Спрете се с тия популистки статии, че при такъв умстен потенциал у нас българите нищо не създавате освен ярост в 1 тумба незапознати и неграмотни мързели на средна възраст, които по цял ден пушат, пият кафе и стоят пред фейсбук и днес.бг на работното място и после мрънкат за по-високи заплати! Спрете, че само наливате масло в огъня!
183
2
 
5
 
! Отговори
Вземете прочетете преди 5 години
Я моля някой да ми обясни, какъв мерител на икономика и стандарт на живот е МИНИМАЛНАТА заплата? Ако вашата цел е минимална заплата, въобще не се учудвам, защо ви жълти стотинки. Но да рачем, че не знам, не съм запознат, не съм чул, не съм прочел в червените вестници и не съм бил на митинг на Корнелия Нинова да ме запознае. Обяснете ми тогава вие, как така МИНИМАЛНАТА заплата, не средна, не БВП, не износ, не ефективност на производството е мерител за икономиката!?
182
13
 
1
 
! Отговори
Вземете прочетете преди 5 години
ДДС определя, колщо влиза в джоба на търговеца, а не колко ще вземат от вас. Цените винаги ще са съобразени с това, което купувача може да си позволи. При 350 лева средна заплата хляба струваше 60 стотинки. Сега хляба струва повече, защото можеше да платите повече. Неграмотници! Само да мрънкате знаете. Заплатите ви се определят от частния работодател, за който НИКОЙ не ви е задължил да работите. Просто ви е срам да си признаете, че обичате да тъпчат, стига да може да се оплаквате постоянно!
181
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До няма време...189Пази боже от такива мозъци като тебе, които гледат само как изглеждат нещата на повърхността, а постоянния спад на гръцките доходи и ръст на българските остават на заден план.По-добре да ям хляб и боб, които са мои, от колкото омари и вино на чужда сметка.
180
1
 
9
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Според мен това сега го казват, за да си разрешат вноса на виетнамци и др. Да им работят ама и те като почнат да бягат от тука какво ше прайм?
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пете, подлогът трябва да е с пълен член, даже и в заглавията.
178
2
 
30
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?