Сделките за миграцията готвят завой към "крепостта Европа"

Идеите на Орбан бяха заклеймявани. А днес са на мода
10 юли 2018 19:15, Красимир Ангелов
93
Сделките за миграцията готвят завой към "крепостта Европа"
Снимка: БТА

Сделките за миграцията, договорени в Европейския съюз и Германия, може в крайна сметка да се окажат по-скоро риторика, отколкото реалност, но те са признак за завой към начин на мислене в стил "Крепост Европа", което може да стане най-голямата досега екзистенциална заплаха за блока, пише в свой анализ агенция "Ройтерс".

Сделката в Германия, която предвижда да се обработват молбите на мигрантите в полицейски обекти на южната й граница с Австрия в рамките на 48 часа, последва споразумението от предишната седмица в Брюксел да се направи опит молбите за убежище да бъдат разглеждани в лагери из цялото Средиземноморие, включително Африка, и да се сподели отговорността за спасените в морето мигранти.

Още по темата
Критиците веднага заклеймиха двете споразумения като неосъществими и може би нарушаващи европейското право за търсене на убежище. Повечето страни от Северна Африка вече отказаха да създават на своя територия такива обекти поради потенциални рискове за сигурността, освен всичко друго.

За да се реализира германският план, Берлин трябва да сключи двустранни споразумения със страните от ЕС, където мигрантите най-напред са кандидатствали за убежище и те да ги приемат обратно, ако е необходимо. Берлин твърди, че 14 страни са се съгласили да започнат преговори, но ще бъде трудно да се договори с тези, от които се нуждае най-много - Италия и Австрия, чиито правителства следват твърда антимиграционна линия.

Австрия предупреди, че вероятно ще бъде принудена на свой ред да защити собствените си южни граници, като тези с Италия и Словения, за да спре транзита на мигранти от юг. След като и Италия, и Малта отказаха достъп на спасителни кораби през последните дни, отклонявайки плавателните съдове към Испания, правозащитни организации заявиха, че Европа е на път да се откаже от правото си да претендира, че е лидер по хуманитарните въпроси, поучена от собствения си болезнен опит от Втората световна война.

"Обезпокоен съм, че международното хуманитарно право все повече се възприема като досадна пречка", заяви пред Ройтерс представителят на ЕС в Международната организация по миграция (МОМ) Еудженио Амбрози. "Човек би си помислил, че горчивият опит от първата половина на XX век би трябвало да ни е научил на нещо", добави той.

Дипломати и служители от ЕС се тревожат, че държавите членки се карат и дори втвърдяват позициите си точно когато трябва да са сплотени, за да се изправят пред излизането на Великобритания от съюза догодина и напреженията с президента на САЩ Доналд Тръмп и с Русия.

Миграцията играе прекалено голяма роля и в европейската вътрешна политика. Конфронтацията между германския канцлер Ангела Меркел и нейния консервативен партньор от Южна Германия застраши коалиционното й правителство, макар че засега Меркел изглежда в безопасност. "Дълбоко съм убедена, че от миграционния въпрос зависи дали Европа ще пребъде", каза канцлерът в германския парламент миналата седмица.

Голяма част от проблема се дължи на това, че ЕС не успя да разпредели равномерно сред своето население от 500 милиона новодошлите от 2014 г., които по данни на ООН са по-малко от 2 милиона, отчасти защото страни като Полша и Унгария отказват да се включат. Това влоши непропорционалния натиск върху южните страни като Гърция или Италия. Три години по-късно въпросът още не е решен.

"Преди обикновено си помагахме взаимно. Но духът на консенсуса вече го няма. Всеки се справя сам", заяви висш дипломат на ЕС, който помоли за анонимност, защото думите му се различават от официалната линия на неговото правителство.

Проблемът излиза на преден план тъкмо когато миграционният поток към Европа всъщност намалява. Едва около 46 100 бежанци и мигранти са предприели опасното морско пътуване от началото на годината досега, сочат данните на ООН, което е несравнимо с над 1 милион пристигнали през 2015 г.

От началото на годината 1480 души са загинали в морето, спрямо 3700 за цялата 2015 г. Фактически, постигнатото в Брюксел споразумение може би ще струва по-малко от хартията, на която е написано, казват дипломати и служители на ЕС.

Междувременно, политическото настроение в Европа все повече се обръща срещу мигрантите.
Използването от новия италиански вътрешен министър Матео Салвини на хаштага #stoptheinvasion само допреди няколко години щеше да се възприеме като неподобаващо за член на действащо правителство на страна от ЕС.

През 2015 г. унгарският премиер Виктор Обран бе остро критикуван, че се противопоставя на законите на ЕС, когато изгради стена на южната си граница. Сега обаче идеята му, представена още през 2016 г., за "горещи точки" в Африка, където ЕС да задържа всички бежанци и мигранти от Африка, преди да допусне само тези, на които ще бъде дадено убежище, се появи отново в най-новото споразумение на ЕС, и то само с няколко корекции.

Едно нещо, което лидерите на ЕС успяваха да постигнат досега, е да предотвратят колапс на безценното Шенгенско пространство, което храни работни места и компании из целия блок, като гарантира свободно от контрол движение на хора и стоки. Заплахата за Шенген обаче е реална, след като няколко държави, сред които Австрия, Германия и Франция, вече въведоха някои извънредни гранични проверки от 2015 г. насам.

Настоящата полемика относно германско-австрийската граница, както и заплахата на Виена да наложи ограничения на своите граници, показва колко лесно една стъпка на една държава може да предизвика верижна реакция. Ако отново бъдат издигнати физически разделителни линии вътре в Европа, това може да нанесе смъртоносен удар на най-успешния според поддръжниците му проект за мир в Европа след Втората световна война, и то след причинените от вота за Брекзит рани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все още, с малки изключения,навсякъде се каканиже, за "бежанска криза","мигрантска криза" и тем подобни бръщолевения,но малцина са тези,които казват нещата,каквито са - това е добре планирана,добре координирана и ресурсно осигурена форма за водене на хибридна война!!!!Това е истината и ако тя бъде проумяна,към въпроса ще се подходи,като към това,което е - водене на война срещу чуждестранно нашествие!!!И единствено този подход е състояние да реши проблема!!!Няма друго решение!!!!
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Която държава не спазва границите на ЕС, ще трябва да изтегли границата си по на юг.
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изходът е окупация на Турция и Северна Африка от ЕС и НАТО докато се построят лагерите там.
43
4
 
51
 
! Отговори
к преди 5 години
относно *** дето евреина Сорос продължава да превозва с корабчетата си:има едно решение - кастрация и концентрационни лагери където да бачкат до смърт !!!това не са хора - това са животни, а мерките спрямо животните са животински
42
6
 
25
 
! Отговори
к преди 5 години
До Богатите арабскипич, то навремето евреите толерасти създадоха партията на Ердоган с цел да вкарат Турция е жалкия еврейски кибук наречен ЕС,а я сега как се извъртяха нещата Боко бая го поизклатиха в Брюксел, нищо чудно да се превърне в Българския Ердоган
41
3
 
41
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Някъде да се споменава думата "евреи"? Не естествено, - значи Европа отдавна е подписала капитулация. Кой ги докарва тези милиони диваци от няколко хиляди километра, през дивашки държави потънали в пясък и лай$а, с нови дрехи и неизтъркани обуща и с деца на ръце. Изтърсват ги султански автобуси на българска територия, а до турция ги докарват други, секрет е какви, но наети с еврейски пари по простата причина че други пари в света няма. Защото - свят без бели се владее по лесно.
40
1
 
46
 
! Отговори
Aman преди 5 години
Африканците ги нещат, арабите ги нещат, Европа ще се прави на майка Тереза... iСиктир... аман от неадекватни управляващи, но поколенията след това ще го отнесат..
39
0
 
55
 
! Отговори
Край преди 5 години
По начина по които се размножават Африка и Южна Азия света ще бъде залят от излишни хора. Единствения начин е Желязна завеса да запази цивилизования свят.Ако му трябват хора - лотария зелена карта със подбор.
38
0
 
48
 
! Отговори
Име преди 5 години
т.нар "правозащитиници" са лицемерите от ционистката либерал-болшевишка групировка, които са заели нишата от "свободния" пазар, търгуваща със "свободното" придвижване на хора, като стока и обмяната на парични обеми чрез тях. всичката тази анархия се финансира от уахабитска арабия и европейския данъкоплатец, който бива обиран многократно по схемата на фалшивите "ценности", които биват употребявани и разпространявани от медиите само за увеличаването на печалбите на гореспоменатите "хуманитари"
37
4
 
43
 
! Отговори
к преди 5 години
еврейската пропаганда никога няма да ви каже:идете да видите на кво замязаха Литва и Латвия - покорните послушковци и топ русофоби запада разтовари там почти 1 милион *** !!!!!!!!!казвам ви - картината е гротеска там !!!!!
36
4
 
47
 
! Отговори
к преди 5 години
за последните 50 години популацията на *** в Африка се увеличи 4 пъти !!!това е резултат от еврейсктата толерастия - спомнете си каква масирана пропаганда беше да нахраним гладуваща Африка е сега разбирате смисъла на посланието - "Не хранете животните"
35
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуманост към кои?Към тези ли ,които дават хиляди евро на каналджии ,за да се доберът ,до лентяския безгрижен живот на бежанец на гърба европейския данъкоплатец?Миналата година удавеното в морето кюрдче потресе Европа,но никоя голяма медия не каза факта,че баща му е имал добре платена работа в Турция!Най-големите тарикати се заселват в ЕС,а скромните хорица от Африка които си живеят бедно всъщност имат нужда от еврохуманост!
34
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците си мислеха, че тия са работливите източноевропейци:) .Работливите? Пхахаха
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа показа достатъчно хуманност като прие цялата тази "бежанска" вълна.Цялата?
32
0
 
51
 
! Отговори
мак преди 5 години
Защо европейците, обикновените хора, са длъжни да са хуманни към тези, които не ги зачитат и ги използват и не са чак толкова хуманни? Все се набляга, че правата на гостите са потъпквани, ако някоя страна не ги приема. И не можеш да спасиш целия свят, Европа показа достатъчно хуманност като прие цялата тази "бежанска" вълна, нищо, че по принуда и заради глупостта на меркел, така че спокойно може да каже, стига толкоз.
31
0
 
59
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Вместо внос ,всичко либерали и НПО-та занимаващи се с *** от третия свят ,да идат в техните страни и да им помогнат да си оправят държавите ,така би било справедливо ,който иска да живее сред неевропеидна раса ,да избира сам да живее там ,не да му налагат това ;) !!!
30
0
 
54
 
! Отговори
АзГ преди 5 години
Да внесеш половин Калкута, няма да помогнеш с това на Калкута, а ще се превърнеш сам в Калкута !!! Това Меркел не го разбира.
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже бежанците като им потъва лодката изхвърлят дрехи,парцали,жени и деца сега са останли сами и голи като пушки и вие трябва да ги подслоните, ако имате млада жена или жерка още по добре.
28
0
 
38
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
от АзГ: Япония също има демографски взрив, но внася мигранти. Германия от 80 милиона на 50 да намалее, къде е проблемът ? С дигитализацията през следващите 10 години поне 20 милионаработни места ще се освободят. Необходими ще са висококвалифицирани кадри, а не такива неграмотни , каквито идват от Африка сега.
27
0
 
40
 
! Отговори
AfD Германия преди 5 години
Колониалистите Англия, Холандия, Белгия, Испания, Португалия и Франция да приемат питомците си от Африка и Близкия Изток. А също и Турция, като наследница на Османската империя, владеела Сирия и Северна Африка.Страните от ИЗТОЧНА ЕВРОПА не са имали колонии и не се чувстват задължени на НИКОГО ! Verstehen Sie, Frau Merkel ?