Германска неонацистка осъдена доживот за 10 убийства

Германски медии представят Цшепе като въплъщение на злото
11 юли 2018 21:50, Елка Василева
25
Германска неонацистка осъдена доживот за 10 убийства
Снимка: БТА

Германската неонацистка Беате Цшепе бе призната за виновна за 10 убийства в Германия и осъдена на доживотен затвор. Решението бе взето в края на дело, продължило пет години. Случаят обаче бе белязан от скандали и проблеми, отбелязва Франс прес.

Съдът освен това лиши Цшепе от правото да поиска условно освобождаване след 15 години, прекарани в затвора. Подобно нещо й бе отказано заради особената сериозност на престъпленията, в които тя е участвала.

Петима съдии от мюнхенски съд днес взеха решението за вината на 43-годишната Цшепе. Те казаха, че тя е виновна за участие в 9 ксенофобски убийства и в убийството на полицайка. Престъпленията са извършени в периода 2000-2007 г. Повечето от жертвите са турци или от турски произход. Има и една гъркиня. Повечето от жертвите са дребни търговци.

Подсъдимата бе единствената оцеляла от трио неонацисти, произхождащи от бившата комунистическа ГДР и нарекло се Националсоциалистическа нелегална група. Цшепе бе обвинявана също така, че е замесена в два атентата срещу представители на чужди общности в Германия и в 15 обира на банки. Прокуратурата каза, че тя е предоставила важна логистична подкрепа на двамата си съратници и е управлявала финансите на триото, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в нелегалност.

В триото, от което оцеля Беате Цшепе, влизаха и Уве Мундлос (38 години) и Уве Бьонхарт (34 години). През ноември 2011 г. двамата мъже бяха намерени мъртви при опит да бъдат арестувани от полицията. Разследващите смятат, че те са се самоубили, или пък, че единият от тях е убил другия и после се е самоубил.

Делото включваше 437 дни съдебни заседания, досие от 300 000 страници, 15 адвокати на защитата, 750 свидетели, над 50 експерти и близо 80 конституирани като граждански страни.

Случаят разтърси дълбоко Германия и извади наяве проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване. Случаят извади наяве и подценяваната опасност на германските крайнодесни мрежи. Случаят постави правителството в неудобна позиция, защото предполагаемите убийци са действали години наред, без да бъдат обезпокоени.

Семействата на жертвите бяха набедени първоначално за виновни. Някои от близките на жертвите свидетелстваха по време на процеса срещу Цшепе, че са били обект на подозрение от страна на полицаите, които мислели, че убийствата са резултат от уреждане на сметки между трафиканти на дрога или че са извършени във връзка с пране на пари. Освен това преди края на разследването се оказа, че важни документи са били унищожени. Германска парламентарна комисия проучи всички тези пропуски на полицията и на съдебната система. Тогавашният председател на Бундестага дори спомена за "безпрецедентно историческо бедствие" и разкритикува "масовия провал на властите".

Процесът освен това се забави по процедурни причини, а основната обвиняема се опита да спечели време, като се отказа от трима от адвокатите си и накрая нае двама други адвокати, пише БТА.

Запазила дълго време мълчание, Беате Цшепе най-накрая проговори, първо в писмо, прочетено от адвокатите й, а след това на два пъти директно. "Моля ви, не ме осъждайте за нещо, което не съм искала, нито извършила", каза тя в заседателната зала.

Германски медии представяха Цшепе като въплъщение на злото. В съда тя отрече да е била замесена в подготовката и в поръчителството на атаките. Тя каза, че нямала смелост да изостави двамата си съратници, извършители на убийствата. Но обвинението отхвърли нейните твърдения и каза, че напротив, тя активно е участвала в замислянето на тези ксенофобски престъпления. Прокуратурата я обрисува като "студена и пресметлива и каза, че за нея човешкият живот не играе никаква роля".

Беате Цшепе се предаде в полицията на 8 ноември 2011 г., четири дни след смъртта на съратниците си, с които тя последователно е имала връзка.

Беате Цшепе е влязла в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници в началото на 90-те години в център за млади хора. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 г. триото е било набелязано от вътрешното разузнаване и е принудено да премине в нелегалност. Тогава Цшепе скъсва връзки с роднините си.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Victimized преди 8 месеца
Истината е, че след военна Германия е изградена като държава която да изкриви всички разбирания на европейците относно национализма. Чрез Германия, ЕС ще наложи подобен натиск върху повечето националисти в различните народи в Европа. Те вече го правят, всички нео-либерални и пост-модернистични медии тръбят, че едва ли не това е най-лошото нещо на света, като единствения им аргумент е австрийския художник и неговата клика, като това дава подсказка за целта на неговата ВОЙНА в световен мащаб.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Двете момчета с които са били заедно в компания с нея,умират при странни обстоятелства,професионално убити,но за това не пишете,нали?Кой ги е убил и до днес не се знае и като че ли не искат да разследват.
Много са странните неща около този случай.Тя също е заплашвана и изчезва безследно,но явно е преценила,че е по-безопасно да се предаде на полицията.
11
0
 
3
 
! Отговори
двоен стандарт преди 8 месеца
А убийците от атентатите ги изкарват изпаднали в амок и се влачат дела с години.
10
1
 
1
 
! Отговори
тръмпеномер1 преди 8 месеца
Бели хора осъзнайте се, губим войната а вие седите и гледате "тъпо".
9
9
 
25
 
! Отговори
муспи преди 8 месеца
Дайте тогава да осъдим Левски и Ботев, за Опълченците на Шипка да не говорим - открит терор!
8
7
 
23
 
! Отговори
Хм преди 8 месеца
Че то ако написаното в статията е вярно,то тая си е направо за награда!Очевидно става дума за ликвидирани престъпници,нещо като "Правосъдие в мрака"-имаше такъв филм.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Убийствата бяха извършени по заповед на BND (немската агентура) тази дрисла си е повярвала, че е извършила убийствата !
6
7
 
14
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
присъдата трябва да е невалидна, защото за преписвачите от световните медии на заблудата фамилното име може да е цжепе, джепане, парамилитер на бнд, но не е неонацистка, нито е "Цшепе". съдът на садо-мазо-зидарите и тоя път се о-сра. без срам, негpамотници.
5
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 9

Въже имат, ама нека се мъчи цял живот, да изгние в панделата 50 години.
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо до живот?
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Краката на Меркел започнаха да се клатят, тая сигурно и муха не е убила през живота си, но ще я заклeймят като популистка ксенофобка фенка на АзГ, после ще я пуснат поради липса на доказателства. Важното е да се раздуха случая да се разклатят краката и на патриотите.
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тая кривоуста баба за кого ли е гласувала?
1
1
 
29
 
! Отговори
FaceControl преди 8 месеца
Лицата говорят много...Вгледайте се внимателно.